Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Αμερικανικές και βρετανικές εκθέσεις προβλέπουν αναταραχές την περίοδο των αλβανικών βουλευτικών εκλογών

από την εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR  του  ΑΡΤ FM  90,6

ΗΠΑ: Σκληρή πολιτική σύγκρουση στην Αλβανία πριν από τις εκλογές. Οι εθνοτικές διαιρέσεις κίνδυνος για τα δυτικά Βαλκάνια


Η Επιτροπή Σοφών τω Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε στην Γερουσία των ΗΠΑ έκθεση σχετικά με την εκτίμηση των απειλών από περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Εσωτερικές πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις, θα αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2013. Αυτή είναι η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υποβάλλει στο Κογκρέσο. Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι αδύναμες χώρες της περιοχής υποφέρουν από την οικονομική στασιμότητα, την υψηλή ανεργία, τη διαφθορά και το αδύναμο κράτος δικαίου. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία σερβική, έχει βελτιωθεί από το 2011, η διπλωματική πρωτοβουλία της Δύσης, είναι αναγκαία για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλβανία
Στην Αλβανία, σύμφωνα με την έκθεση,οι κρατικές υπηρεσίες και τα εκτελεστικά  όργανα υποφέρουν από τη διαφθορά και την αθέμιτη πολιτική επιρροή πάνω τους. Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, υπάρχει ανησυχία επιστροφής  στην άγρια κομματική διαμάχη που είχε ξεσπάσει μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, όταν η αντιπολίτευση είχε αμφισβητήσει τις εκλογές και περιστασιακά είχε μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο για περίπου δύο χρόνια.

Κοσσυφοπέδιο
Η έκθεση αναφέρει ότι με την αύξηση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υπάρχει επίσης ο αυξημένος κίνδυνος της βίας σε ομάδες εξτρεμιστών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην πορεία της προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι η εξεύρεση λύσης μεταξύ των απαιτήσεων από το Κοσσυφοπέδιο και το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο. Από την άλλη πλευρά η εποπτεία της ανεξαρτησίας έληξε, λέει η έκθεση και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα έχει ως στόχο να επεκτείνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ολόκληρο το έδαφός της.

Σκόπια
Στα Σκόπια, η έκθεση δεν προβλέπει επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ των σκοπιανών και των αλβανικών κοινοτήτων. Μαζί με τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατέθεσε στο Κογκρέσο και ο νέος διευθυντή της CIA,  John Brennan και ο Διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ.

Βρετανική έκθεση: Προβληματική η κατάσταση μετά τις εκλογές στην Αλβανία - προβλέπονται αναταραχές

 

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία αντιμετωπίζονται διεθνώς με καχυποψία όχι μόνο από όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και από σημαντικά ινστιτούτα  οικονομικών μελετών τα οποία παρουσιάζουν την γενική κατάσταση στη χώρα. Έκθεση του βρετανικού οικονομικού πρακτορείου "Maplecroft"  θεωρεί την Αλβανία ως ένα αβέβαιο και προβληματικό προορισμό των ξένων επενδύσεων αυτή τη στιγμή.
Το κύριο επιχείρημα αυτού του συμπεράσματος είναι ακριβώς οι  βουλευτικές εκλογές και η αναταραχή που αναμένεται να έρθει μετά από αυτές, γεγονότα που επηρεάζουν άμεσα το επενδυτικό κλήμα στη χώρα. Ο οργανισμός συμβουλεύει τους πελάτες του, αλλά και τους  διεθνείς επενδυτές να είναι προσεκτικοί, επειδή οι αλβανικές εκλογές του Ιουνίου αναμένονται  να αμφισβητηθούν.
Επί του παρόντος, η  πολιτική κατάσταση στη χώρα θεωρείται τεταμένη, αλλά αναμένεται να είναι πιο προβληματική μετά τις εκλογές. Επιπλέον, στην έκθεση  προβλέπονται και αναταραχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου