Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Στο σαρανταήμερο του μαχητή του '40, Σταύρου Στέργιου στο Λαζάτι


Με την παρουσία δεκάδων συγχωριανών κι άλλων  γνωστών από διάφορα μέρη έγινε στο Λαζάτι, επαρχίας Λιβαδειάς, το σαρανταήμερο μνημόσυνο αφιερωμένο στον  Σταύρο Στέργιο. Παρευρέθηκαν επίσης ο τέως Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Σωτήρης Κυριαζάτης και μέλη της σύνταξης της εφημερίδας «Το όραμα»  με τον εκδότη Θοδωρή Βεζιάνη.

Ο Σταύρος Στέργιος, γεννηθείς το 1920, εντάθηκε εθελοντικά στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο μαζί με δύο άλλους συγχωριανούς του: το Νικόλα Κυριαζάτη και τον Χρήστο Κυριαζάτη (Νίνη). Και οι τρεις τους πολέμησαν στα βορειοηπειρωτικά βουνά πλάι στον ελληνικό στρατό, υψώνοντας και τιμώντας το όνομα του Βορειοηπειρώτη και ήταν περήφανοι γι’ αυτό.

Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια ο Σταυρός φύλαγε διπλωμένη τη γαλανόλευκη και περίμενε την ευκαιρία να την ξεδιπλώσει και να την αναρτήσει πάλι ελεύθερα. Την φίλησε και την ξεδίπλωσε σαν έπεσαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, την ανάρτησε στο σπίτι του αλλά διαφορετικά  περίμενε την ανάρτηση αυτή  ο Σταύρος. Να γιατί η οικογένειά του την έβαλε μαζί του γιατί ήταν το σύμβολό του.

Τη γαλανόλευκη έκρυβες εσύ στο πατρικό σου
Κι όσο ήσουν στη ζωή ήταν το φυλαχτό σου…

Ανάφερε ο λαϊκός ποιητής στο ποίημα που αφιέρωσε στον Σταύρο Στέργιο και που διάβασε ο πρόεδρος των συνταξιούχων δασκάλων Γιώργος Ζαφειράτης.

Σκοπός της εφημερίδας «Το όραμα», ανάφερε ο εκδότης Θοδωρής Βεζιάνης ν’ αναδείξουμε και να τιμήσουμε όλους εκείνους που προσέφεραν και προσφέρουν για τούτον τόπο και κόσμο, για το έθνος.

Δίπλα στο σπίτι του, υψώνεται η προτομή του με την επιγραφή: Σταύρος Στέργιος, ο αιωνόβιος, μαχητής του έπους του Σαράντα, στον ορείχαλκο από τον γλύπτη  εγγονό του Αλέξανδρο Ζάρο.

Αιωνία η μνήμη στον παλαίμαχο μαχητή του έπους του Σαράντα, Σταύρο Στέργιο.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου