Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η επίσκεψη του δημοφιλή μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη στην Κορυτσά και στο σχολείο "Όμηρος"


Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013


Μετά την παρουσία του στα πλαίσια της  «Ελληνικής Πολιτισμικής Άνοιξης» που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και θα συνεχιστεί για τρεις εβδομάδες  υπό την  μέριμνα της Ελληνική Πρεσβείας στα Τίρανα και του ιδίου του Πρέσβη της Ελλάδος κ Λεονίδα Ροκκανά, ο κ Ηλίας Μαμαλάκης ο αξιαγάπητος Σεφ της Ελληνικής Τηλεόρασης  με θαυμαστές από 5 έως 105 ετών, παρευρέθηκε στην Κορυτσά ως καλεσμένος του Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Ιωάννη Πεδιώτη.

Τον συναντήσαμε τυχαία χθες το μεσημέρι καθώς ετοιμαζόταν να γευματίσει με τον κ. Ιωάννη Πεδιώτη  και τον επιχειρηματία του ξενοδοχείου Life Gallery κ Σπύρο Μπάρδη. Τον ρωτήσαμε για τους λόγους που παρευρέθηκε στην Κορυτσά και μας επιβεβαίωσε πως ήταν καλεσμένος του Γ.Π της Ελλάδος στην Κορυτσά. Μας είπε ότι  θα καθίσει μόνο ένα βράδυ και θα μαγειρέψει για τους εκλεκτούς φίλους του Προξενείου με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της Ελλάδος.
Αν στα Τίρανα βοήθησε στην παρασκευή προγευμάτων, στην Κορυτσά θα ετοίμαζε ένα βραδινό που θα ξεκινούσε με μια παραδοσιακή πίτα με κρέμα τυριών όπως την κάνουν στην Αθήνα, ως δεύτερο πιάτο θα είχε ψαρονέφρι με κρέμα και μανιτάρια συνοδευμένο με ρύζι μπασμάτ, και στο τέλος ένα Ελληνικότατο γλυκό που δεν ήταν άλλο από ένα χαλβά με μαύρη σοκολάτα. Έπειτα παρακολουθήσαμε την συζήτηση που είχε με τους μάγειρες του ξενοδοχείου Life Gallery που ήταν στην διάθεση του κ Μαμαλάκη, διότι το βραδινό ήταν και μια προσφορά  του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ Σπύρο Μπάρδη τον οποίο και εμείς ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί στέκεται ως γνήσιος έλληνας δίπλα στο Ελληνικό Προξενείο.

Προτού χαιρετίσουμε και φύγουμε  ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ιωάννης Πεδιώτης μας έκανε την τιμή να μας καλέσει και εμάς στο βραδινό. Δεχτήκαμε με χαρά. Έτσι κατά τις 8 βρεθήκαμε στο χώρο του εστιατορίου του ξενοδοχείου Life Gallery όπου αφού χαιρετίσαμε τους παρευρισκομένους καθίσαμε να απολαύσουμε την εξαίσια μαγειρική τέχνη του κ Μαμαλάκη. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ. Νίκο Πελέση, εξέχουσες προσωπικότητες της Κορυτσάς, η διευθύντρια  και οι Έλληνες δάσκαλοι του Σχολείου «Όμηρος».  Αφού καθίσαμε όλοι μαζί υψώσαμε τα ποτήρια και ευχηθήκαμε για Χρόνια Πολλά για την εθνική μας εορτή. Ευχαριστήσαμε  επίσης και τον κ. Ηλία Μαμαλάκη για τα φαγητά που με μεράκι ετοίμασε. Φυσικά οι ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους προς αυτόν ήταν πολλές και αυτός ακούραστος απαντούσε.
Μετά από λίγο μάθαμε πως θα βρισκόταν και στο Ελληνικό Σχολείο Όμηρος με σκοπό να δει από κοντά το Σχολείο, να γνωρίσει τα παιδιά και να τους συμβουλεύσει για την σημασία της υγιεινής  διατροφής.

Έτσι και συνέβη, κατά τις 10 η ώρα με την συνοδεία του κ. Ιωάννη Πεδιώτη  παρευρέθηκε στους  χώρους του σχολείου, πέρασε από πολλές τάξεις και είδε τους μαθητές  από κοντά, επίσης μίλησε στο αμφιθέατρο,  αφού είδαν ένα μέρος από μία εκπομπή του, στους μεγαλύτερους μαθητές για την σημασία του σωστού  πρωινού.
Έπειτα ζήτησε από τους μαθητές να τον ρωτήσουν και απάντησε σε όλους με χαρά. Υποσχέθηκε πως την άλλη φορά που θα έρθει θα κάνουμε όλοι μαζί παιδιά, γονείς, δάσκαλοι ένα πικ-νικ στο προαύλιο του σχολείου.  
Αφού χαιρέτισε τους μαθητές, έφυγε ανάμεσα σε εναγκαλισμούς και την υπογραφή πολλών αυτογράφων. 
Καθώς έμπαινε στο αμάξι για αναχώρηση δεν μπόρεσε να κρατήσει την συγκίνηση του βούρκωσε  και κάποια δάκρυα του γλίστρησαν. 
Τα λόγια του καθώς έφευγε ήταν πως δεν θα μας ξεχάσει ποτέ! 
Ένας εξαιρετικά γλυκός, σοβαρός, ευγενικός, αξιολάτρευτος, μορφωμένος , εργατικός, υπομονετικός  άνθρωπος  όπως ο κ Μαμαλάκης αποτελεί παράδειγμα για όλα τα νέα παιδιά σήμερα. Ελπίζουμε πως θα επισκεφτεί ξανά την Κορυτσά και να τον έχουμε περισσότερο χρόνο κοντά μας.


δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στο www.foniortodoksonkoritsas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου