Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Β/ηπειρωτών Κορινθίας για το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων


Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας
«Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»
Τηλ: 6944 776359
Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας  «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»,
«Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13.
100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ενιαίας Ηπείρου»,
οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου την Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Φεβρουαρίου.

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την ένδοξη περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και με αφορμή την 100η Επέτειο της Απελευθερώσεως των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913), πρωτεύουσας της Ενιαίας Ηπείρου, διοργάνωσε το διήμερο των εκδηλώσεων αυτών επιθυμώντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς εκείνους που προσέφεραν όλο τους το είναι για την απελευθέρωση των υποδούλων στους τούρκους περιοχών αλλά και για να τιμήσει όλους εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι σήμερα, ύστερα από ένα αιώνα, παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, τα δεινά, τις ταλαιπωρίες, τον ρατσισμό, εξακολουθούν να φυλούν Θερμοπύλες, εκεί στη Βόρειο Ήπειρο.

Ταυτοχρόνως όμως βασική του επιδίωξη ήταν να υπενθυμίσει τόσο στη νέα γενιά όσο και σε όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της προσωπικότητός της και διεκδικούν μάλιστα και ρόλους στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κυρίως πολιτικό πεδίο (γονείς, εκπαιδευτικοί, εκκλησία, πολιτικοί, κ.λ.π), ότι η γνώση του ιστορικού γίγνεσθαι και η ενσυνείδητη συμμετοχή στα εθνικά, και όχι μόνο, προβλήματα, εκτός από την καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας συμβάλλει καθοριστικά στη συγκρότηση ενός υγιούς πολιτικού προτύπου αυτού που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, με θεματικό άξονα:

«Βόρειος Ήπειρος 1913... 100 χρόνια μετά», έγκριτοι ομιλητές, καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες, παρουσίασαν στο κοινό πτυχές των Βαλκανικών Πολέμων με έμφαση στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.
Ο πρώτος εξ αυτών ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγεννήσεως ανέπτυξε τα μηνύματα και τα επίκαιρα διδάγματα τα οποία απορρέουν από την μελέτη των ιστορικών γεγονότων του 1912-13.
Ο κ. Αχιλλεύς Λαζάρου, εν συνεχεία, Ρωμανιστής Βαλκανολόγος, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Βλαχοφώνων Ελλήνων στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην πολιτική που άσκησε και ασκεί αναφορικά προς τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό το αλβανικό κράτος.
Ο τρίτος εκ των ομιλητών, ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας, τέως Βουλευτής Ε.Ε.Μ. και καθηγητής Πανεπιστημίου, με αφετηρία τους Βαλκανικούς Πολέμους παρουσίασε την εικόνα που εμφανίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σήμερα εστιάζοντας κυρίως στα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματά του.
 Από την συζήτηση που επακολούθησε παρουσιάσθηκαν επιπλέον στοιχεία για την ζωή και τις προοπτικές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας εν μέσω των επικίνδυνων δυναμικών που αναπτύσσονται στην περιοχή σε συνδυασμό με την πολιτική που ασκούν επί του θέματος αυτού το αλβανικό και το ελληνικό κράτος.

Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, με θεματικό άξονα: «Ο χορός και το πολυφωνικό τραγούδι της Βορείου Ηπείρου», το κοινό είχε την ευκαιρία να γευθεί ένα μικρό δείγμα από την πλούσια μουσικοχορευτική κληρονομιά της Βορείου Ηπείρου.
Ο Πολυφωνικός Όμιλος των Δρυμάδων Χειμάρρας μάγεψε όλους τους παρευρισκομένους με την μελωδία των φωνών, με τα τσακίσματα της ηπειρώτικης πεντατονίας και τους στίχους των τραγουδιών. .
Το Χορευτικό Συγκρότημα της Ομοσπονδίας της Άνω Δρόπολης Αργυροκάστρου ενθουσίασε το κοινό που χειροκρότησε τα αγόρια και τις κοπέλες του για την ποιότητα του χορευτικού τους ρεπερτορίου και για τις πανέμορφες νυφιάτικες δροπολίτικες φορεσιές.
Το Χορευτικό και Πολυφωνικό Συγκρότημα του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», συγκίνησε με τα τραγούδια που αναφέρονταν στα γεγονότα τα οποία έφεραν την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου αλλά και την απογοήτευση για την ακούσια αποκοπή της από τον εθνικό κορμό.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Πελοπόννησος μέσω του χορευτικού συγκροτήματος του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, προκειμένου να καταδειχθεί ότι για την απελευθέρωση των υποδούλων στους Οθωμανούς εδαφών αγωνίσθηκε σύμπας ο Ελληνισμός ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως, γι΄ αυτό και θριάμβευσε.

Την εκδήλωση αυτή, στην οποία η Ενιαία Ήπειρος αντάμωσε τον Μοριά, τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Κορίνθου π. Άνθιμος, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Μπούκουρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παπαφωτίου, ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Πνευματικός, ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Γιώτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτής, πολιτευτές από κομματικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η κ. Νάκου ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Νανόπουλος, εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών συλλόγων της Αθήνας και πολιτιστικών φορέων της Κορινθίας.

Επίσης παρευρέθησαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ομογένειας από την Βόρειο Ήπειρο. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ντούλες, οι έπαρχοι Λιβαδειάς Αγίων Σαράντα, κ. Νταλιάνης και Κάτω Δρόπολης Αργυροκάστρου κ. Μαλιούκης, ο Βορειοηπειρώτης πολιτευτής της Β΄ Αθηνών κ. Αλέξανδρος Αναγνώστης, και ο κ. Κώττης, τομεάρχης της Ν.Δ. για το Βορειοηπειρωτικό. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Πύρρος Δήμας και άλλοι εκλεγμένοι της Ομογένειας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Κορινθίας «Ο
ΑΠΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», τίμησε τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Πνευματικό για την πολύπλευρη υποστήριξη που προσφέρει τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο στον Σύλλογο και στις δραστηριότητες του.
Ο Σύλλογος επίσης τίμησε τον πρώην Πρόξενο της Ελλάδος στην Κορυτσά, κ. Θεόδωρο Οικονόμου Καμαρινό, για την ουσιαστική συμβολή του στην προάσπιση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ιδιαιτέρως της Κορυτσάς, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτη και δυναμική από το διάστημα της θητείας του, στην καίρια αυτή θέση, μέχρι σήμερα.
Στο φουαγιέ του θεάτρου λειτούργησε έκθεση βορειοηπειρώτικου βιβλίου την οποία επιμελήθηκαν οι εκδόσεις «ΕΛΙΚΡΑΝΟΝ».
Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από πλούσιο και πρωτότυπο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό ενώ το μουσικοχορευτικό της μέρος συνόδευσε παραδοσιακή βορειοηπειρώτικη ορχήστρα.

Το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου