Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Οι εκδηλώσεις στα Ιωάννινα για την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης

Πισωγύρισμα…

Εκατό χρόνια μετά την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς, ότι έχει γίνει ένα πισωγύρισμα σε πολλά τα επίπεδα. Και τώρα είναι που η νέα γενιά καλείται να …πάρει στις πλάτες της την ανόρθωση της περιοχής και την μετάβασή της στη νέα εποχή. 


«Είναι ένα έργο δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο» τονίζουν συμπολίτες και επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν εκ νέου μεγάλα ιδανικά και πρότυπα, σαν και αυτά που ώθησαν τους τότε πρωταγωνιστές, στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και όλης της Ηπείρου, δίνοντας παράλληλα ένα τελειωτικό χτύπημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 


Άπαντες, λοιπόν, σήμερα οφείλουν να παραδειγματιστούν από τη στάση γνωστών και αγνώστων προσωπικοτήτων της εποχής, που επέδειξαν θάρρος, αποφασιστικότητα και ανδρεία για να ελευθερωθούν τα Γιάννινα και να ενωθούν με την Ελλάδα. 

Οι εκδηλώσεις 

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου έγινε στα οχυρά του Μπιζανίου επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία αρκετών πολιτών και αρχών, παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι. Επίσης, έγινε τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση και  αναπαράσταση της παράδοσης των οχυρών από την 8η Μεραρχία. 
Το βράδυ της ίδιας μέρας απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών και στην 8η Μεραρχία Ηπείρου – Κατσιμήτρος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Οι εκδηλώσεις την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν από το στρατηγείο του Εμίν Αγά, όπου έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο Πολέμου του 1912 – 13. Ακολούθησε αναπαράσταση της πρότασης του Εσάτ Πασά για την παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων, από την 8η Μεραρχία και το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι». 

* Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. 
* Επίσης, στο Λόφο της Δουρούτης έγινε τελετή προς τιμή των «έξι παλληκαριών, των πεσόντων στο Λόφο της Δουρούτης», κατά την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης μας. Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης εκφώνησε σύντομη ομιλία, ενώ μικρά παιδιά απήγγειλαν ποιήματα. 
* Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εγκαινίασε την έκθεση του Ηπειρώτη διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Το ψωμί», στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ηπείρου. 
* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαρώτσος κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε «πλατεία Μίνωος Σ. Μάτσα». 
* Με επιτυχία έγινε η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Ηπειρώτης ποιητής Μιχάλης Γκανάς με θέμα «Λόγος πολυφωνικός για τα Γιάννενα τα ελεύθερα, τα γυάλινα και τα μαλαματένια». Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα έχει μεγάλη σημασία να κοιτάξουμε πλέον μπροστά. Η κατάσταση στην πατρίδα μας είναι δύσκολη. Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τον κάθε Έλληνα. Έπληξε τα νοικοκυριά. Άδικα». Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γιωτίτσας. Στη συνέχεια η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε την όπερα «Ναμπούκο» του Βέρντι. 
* Τέλος, έγινε ξενάγηση στην έκθεση «H απελευθέρωση των Iωαννίνων όπως αποτυπώθηκε στον Τύπο της εποχής» από το ιστορικό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, που βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.


***

Βαρυσήμαντο μήνυμα χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Γιάννινα:                      ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ!

Λαμπρός ο εορτασμός για τα 100ά Ελευθέρια των Ιωαννίνων - Πλήθος κόσμου στην παρέλαση παρά τον άσχημο καιρό

«Ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη στα όρια της αντοχής του, αλλά με την πίστη ότι θα κερδίσουμε. Δεν μπορούμε να τη χάσουμε. Τη δίνουμε για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας όπως κι εκείνοι που πολέμησαν για μας». 
Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδωσε, στα Γιάννινα, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, όπου βρέθηκε για τα 100ά «Ελευθέρια» της πόλης, το σύνθημα προς όλους, ότι οι πολλές θυσίες του λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και να φανεί, μετά από πολύ καιρό, μια χαραμάδα φωτός στην… άκρη του τούνελ. 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαι βέβαιος ότι η μάχη θα είναι νικηφόρα, οι δυνάμεις του ελληνικού λαού είναι αστείρευτες, το αποδεικνύει η ιστορία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίζονται σε όλους όσους δεν τους καταβάλλει η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Είναι οι σημερινοί ήρωες. Χρειάζεται και σήμερα η ομόνοια όλων, η συνείδηση του χρέους, η πίστη». 

Μεγάλη ημέρα… 
Ο εορτασμός για τα 100ά «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων ήταν λαμπρός και κορυφώθηκε με την μεγαλειώδη παρέλαση μαθητικών, στρατιωτικών κ.α. τμημάτων στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στην παρέλαση συμμετείχαν ακόμη και κέρδισαν επίσης το χειροκρότημα, τόσο οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όσο και έφιπποι Μανιάτες, ενώ το «παρών» έδωσαν Ενώσεις Κρητών, Μεσολογγιτών και Κυπρίων. Παρά τον πολύ άσχημο καιρό, το κρύο και την βροχή δηλαδή, ο κόσμος έδωσε «βροντερό παρών».
Ο κ. Παπούλιας, μετά την παρέλαση, στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, χαρακτήρισε την ημέρα πολύ μεγάλη. «Είναι ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς πετύχαμε αυτό που νόμιζαν μερικοί ακατόρθωτο. Το πετύχαμε με ομόνοια, σύμπνοια, με ηρωισμό των ενόπλων δυνάμεων, με την πίστη ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος». 

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις… 
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Παπούλιας είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις θα υποκύψεις στην πολύ κακή σου μοίρα. Το έχω πει και στους οικονομικούς υπουργούς. Καλή η οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη όμως αν είναι διαλυμένες οι ένοπλες δυνάμεις γίνεσαι βορά στα σχέδια ανόμων γειτόνων και γενικότερα». 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος δάκρυσε όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης του προσέφερε ένα καλάθι με αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και είπε πως «με αυτά μεγαλώσαμε, με το ψωμί, το τυρί και το γάλα και κερδίσαμε τη ζωή μας». 

«Είμαστε ευγνώμονες»…
Σε γραπτή του δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, που μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη εκπροσώπησαν την Κυβέρνηση, σημείωσε πως «η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και ο θρίαμβος στους Βαλκανικούς πολέμους, ενώ είχε προηγηθεί η ήττα του 1897, οδήγησαν σε ανάταση τον Ελληνικό λαό. Είμαστε ευγνώμονες προς τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους, όπως ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Ανάργυρος Φατούρος και ο Χρήστος Μακρής που ήρθαν από μακριά, και έδωσαν τη ζωή τους για την πόλη μας». 
Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τον Κάρολο Παπούλια στο Διοικητήριο της Περιφέρειας σημείωσε πως στα εκατό χρόνια ελευθερίας της η άγονη γεωγραφικά Ήπειρος προσέφερε ανθρώπινο, επιστημονικό, πολιτικό δυναμικό, που με την παρουσία και τη δράση του, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. 
Υπογράμμισε ακόμη, δίνοντας το καλάθι των τοπικών προϊόντων στον Κ. Παπούλια, πως «οι Ηπειρώτες δεν θέλουμε να είμαστε μια καταναλωτική, αλλά μια παραγωγική κοινωνία,  αξιοποιώντας τα  πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Θα σας παραδώσαμε ένα καλάθι από τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π. για να δείξουμε ότι σε αυτό τον άγονο τόπο παράγονται προϊόντα ποιότητας, τα οποία έχουν μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό».

Μνημείο Πεσόντων στήθηκε στην ιστορική Μανωλιάσσα

• Ένας βράχος που μεταφέρθηκε από τον Ταΰγετο, ένας πύργος που δημιουργήθηκε με τα υλικά της Μάνης και μια μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφονται τα ονόματα 260 πεσόντων στους λόφους της Μανωλιάσσας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της σύγχρονης Ελλάδας σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. 

Ξεχωριστή ήταν η χθεσινή εκδήλωση που έγινε στα υψώματα της Μανωλιάσσας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων, το οποίο αποτελεί δωρεά του Νικόλαου Μαυροειδόγγονα. 
Συγκινητική ήταν η παρουσία συλλόγων από τη Μάνη, καθώς επίσης η παρουσία Κρητών και Κυπρίων, τους οποίους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος για την παρουσία και την προσφορά τους. 
Στο ίδιο μνημείο κατατέθηκαν και λίγα λουλούδια από την Ίο, από τον δισέγγονο ενός εκ των πεσόντων.

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ


Η Χρυσή Αυγή τίμησε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων


Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων αποτέλεσε πόθο ολοκλήρου του Ελληνικού έθνους. Αυτό αποτυπώνεται σε κείμενα δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά της εποχής και επιβεβαιώθηκε με την συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων οργανωμένων σε εθελοντικά σώματα που έσπευσαν από κάθε γωνιά του Ελληνισμού, να πολεμήσουν στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της ακόμη τουρκοκρατούμενης Ελλάδος κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Κατά την συνήθη ανθελληνική τους τακτική, τα κόμματα που καπηλεύονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Παιδεία, με το αιτιολογικό ότι διαφωνούν με την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλεως, επεχείρησαν να αποτρέψουν την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στους εορτασμούς. Τίποτε όμως και κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να τιμούμε τους Προγόνους μας που πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδος.

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των Μπιζανομάχων στην κεντρική πλατεία της πόλεως παρέστη ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Νικολάου Μιχαλολιάκου ο συναγωνιστής και βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Παππάς ο οποίος κατέθεσε στεφάνι.

Την επομένη, 21 Φεβρουαρίου 2013, ο συναγωνιστής Παππάς παρέστη στην Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας κατευθύνθηκε πεζή στην 8η Μεραρχία και εν συνεχεία στον χώρο της παρελάσεως. Πολλοί Γιαννιώτες υποδέχθηκαν θερμά το λαϊκό εθνικιστικό κίνημα, εκπροσωπούμενο από τον συναγωνιστή Παππά, σφίγγοντάς του το χέρι και λέγοντας «συνεχίστε δυναμικά τον αγώνα για την πατρίδα». Ο συναγωνιστής Παππάς παρέστη στην παρέλαση από την οποία απουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των (δήθεν) Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σε δηλώσεις του ο συναγωνιστής Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων: 
"Ήρθαμε για να τιμήσουμε τους ηρωικούς νεκρούς του 1913. Εκπροσωπώ το Εθνικιστικό κίνημα και τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Και επειδή κάποιοι είχαν προβλήματα με την παρουσία μας εδώ να σας πληροφορήσω ότι ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής έχει παππού πεσόντα στο Μπιζάνι. Εύχομαι στον δοκιμαζόμενο γιαννιώτικο λαό και σε όλο τον ελληνικό λαό καλή λευτεριά. Να ξαναβρούμε τη λευτεριά μας, γιατί σήμερα ζούμε μία αδιόρατη δικτατορία των τοκογλύφων και βιώνουμε τη χούντα του μνημονίου. Η Χρυσή Αυγή τιμά και θα τιμά έμπρακτα τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία, αγωνιζόμενη ενάντια στο προδοτικό καθεστώς της μνημονιακής συγκυβέρνησης".

xristospappas.blogspot.gr/

Δείτε σε βίντεο αποσπάσματα από την παρέλαση 
πηγή: ipeirotika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου