Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Υπερ-θέαμα ηπειρωτικής παράδοσης στην «Πίτα του Ηπειρώτη - 2013» στο «Σ.Ε.Φ»


  • Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος
  • Φωτογραφία: Τάσος Χριστοδουλίδης

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Με ένα εντυπωσιακό  υπερ-θέαμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Ήπειρο αλλά και τον Πόντο, με συμμετοχή πλήθος κόσμου, Ηπειρωτών της εσωτερικής αποδημίας αλλά και επισήμων φορέων της ελληνικής πολιτείας, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «Σ.Ε.Φ» στο Ν. Φάληρο του Πειραιά η ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.) η «Πίτα του Ηπειρώτη» που καθιερώθηκε πλέον ως πανελλήνιος θεσμός.

     Στην εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) και συμμετείχαν χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα από εκπολιτιστικούς Συλλόγους της Ηπείρου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με μουσικό συγκρότημα και πολυφωνική χορωδία, παρουσιάστηκε ένα πλούσιο και φαντασμαγορικό τρίωρο πρόγραμμα με τραγούδια από τον χώρο της Ηπείρου και το Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των 12.000 περίπου θεατών που παρευρέθηκε στο κλειστό στάδιο του Σ.Ε.Φ.

    Στην φετινή  εκδήλωση κλήθηκε να συμμετάσχει  και η Ομοσπονδία Ποντιακών  Σωματείων Ελλάδος η οποία  πήρε μέρος με αντιπροσωπευτικά  μουσικοχορευτικά συγκροτήματα  των Ποντίων της Ηπείρου και  της Αττικής, μεταδίδοντας τον  λεβέντικο παλμό του ιστορικού Πόντου με τα αδελφικά συναισθήματα.

     Ο Πρόεδρος  της Π.Σ.Ε. Γ. Οικονόμου στον  ένθερμο πατριωτικό του χαιρετισμό  προσκάλεσε όλους τους παρευρισκομένους  Ηπειρώτες/-ισσες και φίλους της Ηπείρου «να βιώσουνε για μια ακόμα φορά, το γνήσιο, τον ανθρώπινο παραδοσιακό ηπειρώτικο πολιτισμό, με τα τραγούδια της ζωής, της ξενιτιάς και του νόστου, της χαράς και της λύπης, του γάμου και του χάρου».

   «Με τους σκοπούς  μας τους μακρόσυρτους και  τους χορούς μας που μετατρέπουν  σε ήχο και ρυθμό τ’ ανθρώπινα  συναισθήματα και που αυτά  δεμένα σε μια δυναμική ζωογόνα  ενότητα εκφράζουν την πίστη στη ζωή και τον άνθρωπο, το κλαρίνο μας το λαούτο, το βιολί και το ντέφι μαζί με την ποντιακή λύρα ας ηχήσουν σήμερα παντού σαν ο παιάνας της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής ισορροπίας και ας κατατροπώσουν τους απαίσιους κρότους των κεφαλών του οικονομικού πολέμου κι ας πείσουν τους υποστηρικτές τους, ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Γι΄ αυτό και μείς αφιερώσαμε τούτη τη γιορτή στην Ήπειρο του πολιτισμού, της νεολαίας και της αλληλεγγύης», συνέχισε ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε.                        
 
      Και πρόσθεσε: «Από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμά μας, στην αρχή μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον τόπο μας, μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον Ηπειρώτη και κατά συνέπεια για όλο το λαό μας, για το λαό μας, που δίχως να το ξέρει και χωρίς να το θέλει, οδηγήθηκε στη φτώχεια και στη μιζέρια, στην ανεργία, στην κάθετη πτώση του βιοτικού του επιπέδου, σε πλήρες θα έλεγα οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, στέλνουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα, Ηπειρώτικο μήνυμα υπερήφανης αντίστασης και αγώνα στη μοίρα που μας χαλκεύουν. Μήνυμα αγονάτιστης αντίστασης, όπως ορίζει και επιτάσσει το αγωνιστικό και αξιακό προγονικό μας ήθος. Το προγονικό μας ήθος, το ήθος του Ηπειρώτη, που είναι ταυτισμένο στην κοινή Ελληνική συνείδηση με την παράδοση, τον διαφωτισμό, την παιδεία, τον πολιτισμό, την εθνική ευεργεσία, το κοινοτικό πνεύμα και την αλληλεγγύη». 
     «Κι επειδή στα δύσκολα οι λαοί κρατιούνται από την ψυχή τους, εμείς οι Ηπειρώτες που το ξέρουμε πολύ καλά το μάθημα της ιστορίας, στέλνουμε πάνω από όλα μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης που είναι μήνυμα επιστροφής στο αξιακό βάθος της Ελληνικής ψυχής, που είναι η αστείρευτη πηγή της μεγάλης δύναμης του λαού μας, για να ξαναεστιάσει γερά: τον μίτο της λεβεντιάς που συμπυκνώνει την ευψυχία και την αντρειοσύνη των προγόνων μας στην τρισχιλιετή ιστορική μας διαδρομή. Έτσι μόνο θα βγούμε από το πολύ βαθύ χαντάκι, που μας έριξε η πολιτική αφροσύνη και η κακοδιαχείριση της μεταπολίτευσης, με αγώνα και κυρίως με πολιτιστική αντίσταση, που είναι η στέρεη βάση της υπερήφανης καθολικής αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή επικυριαρχία», κατέληξε ο κ. Οικονόμου


     Στη συνέχεια ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, ενώ παρίστατο και ο Πρωτοσύγκελος της οικείας Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμ. π. Νήφων Καπογιάννης. 
     Οι διάφορες κομπανίες. με γνήσιους λαϊκούς καλλιτέχνες, τραγούδησαν, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική αφιερωμένα στους αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου πριν 100 χρόνια. Συμμετείχαν οι κομπανίες, του Νίκου Φιλιππίδη, του Λευτέρη Γκιώκα, του Θοδωρή Γεωργόπουλου, του Ηλία Πλαστήρα, του Κώστα Βαρδή και οι Λαλητάδες. Εμβόλιμα, ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσαν και τα Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία επιδοκιμάστηκαν από τον κόσμο που είχε καταλάβει τις κερκίδες του Σταδίου.

       Στη  διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν  βραβεία «Νεολαίας και αλληλεγγύης», στην «Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου»  και στην «Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων». Τα βραβεία παρέλαβαν ο Νίκος Τζόντζιος και ο Μιχάλης Παπαγγελής αντίστοιχα. Ακόμη δόθηκαν βραβεία «Πολιτισμού και Ευποιίας» στους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Ελευθέριο Γείτονα και Δημήτρη Γιαννιώτη. 
 
      Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, βουλευτές της Ηπείρου καθώς και άλλων περιοχών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντιπροσωπείες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, από τον επιχειρηματικό χώρο και από άλλους φορείς κ.ά. Χορηγοί της μεγαλειώδους εκδήλωσης ήταν η εταιρεία «Φέτα Ήπειρος», η Εθνική Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το ενεχυροδανειστήριο του Ιωάννη Παπά, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο Ιωαννίνων όπως και πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Αττικής.

 
    Όλη αυτή η πολιτιστική  εκδήλωση συντονίστηκε και τηλεοπτικά  άψογα από τους έμπειρους ηθοποιούς  Παρασκευή Κατσάνη, Βασιλική Τσεκούρα και τον συντονιστή-δημοσιογράφο Χρήστο Μέγα, ενώ μεταδόθηκε από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου και της Αθήνας, την ΕΡΤ, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 


"Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Γερμανίας"






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου