Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Απομόνωσαν την Επαρχία Αλύκου από τη λίμνη του Βουθρωτού και τη θάλασσαΕγκληματική αδιαφορία των εκπροσώπων της Επαρχίας και του χωριού Τσούκα
Ο αγώνας της προηγούμενης διοίκησης της Επαρχίας Αλύκου (2007-2011) για την ένταξη στο πρόγραμμα καταγραφής περιουσιών (κτηματολογίου) για τα τέσσερα μεγάλα χωριά της επαρχίας (Τσούκα, Αλύκο, Καινούργιο και Τσαούση) φαίνεται πως - τουλάχιστον για την Τσούκα - πάει χαμένος από την εγκληματική αδιαφορία της σημερινής ηγεσίας.

Η καταγραφή περιουσιών στο χωριό Τσούκα ξεκίνησε στης αρχές του 2011 και για κάθε κίνηση ο πρώην έπαρχος κ. Ηλίας Θανάσης μέσω δημοσιευμάτων ενημέρωνε τους κατοίκους για την εξέλιξη, όπως μπορείτε να δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: http://www.eparxiaalikou.blogspot.com/2011/02/blog-post_19.html ,http://www.eparxiaalikou.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html

Μετά τις εκλογές του 2011, η νέα διοίκηση δεν έκανε καμία ενημέρωση για την συνέχεια αυτής της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα, που αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτούνταν από τον ΟΑΣΕ και υλοποιούνται από ισπανική εταιρία, είχε την εξής διαδικασία: 

Μετά την αναλυτική ψηφιακή αποτύπωση των κτισμάτων και της γης, καταρτούνταν οι πίνακες με τις περιουσίες και μετά από κάποιες διαδικασίες όπου εξετάζονται οι ενστάσεις, γίνεται η τελική καταγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο. Οι ενστάσεις εξετάζονταν από κάποιες επιτροπές και εφόσον σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκονταν λύση, στέλνονταν στα δικαστήρια για να αποφανθεί.

Τα διοικητικά όρια μεταξύ επαρχιών Αλύκου και Εξαμιλίων  έχουν οριστεί  σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της Αλβανία του 1946 -1951, τα όποια η Επαρχία  Εξαμιλίων  δεν τα σεβάστηκε και διεκδικούσε πάντα τις περιούσιες της Τσούκας. 

 Η Επαρχία Εξαμιλίων που ξεκίνησε την καταγραφή στα τέλη του 2011, ολοκλήρωσε τη διαδικασία τον Ιούνιο του 2012 και όχι μόνο ολοκλήρωσε την καταγραφή στο υποθηκοφυλακείο των περιουσιών αλλά κατέγραψε και περιοχές που ανήκαν παραδοσιακά στο χωριό Τσούκα!!!

Συγκεκριμένα :
1 - Νομιμοποίησε όλη την ακαλλιέργητη επιφάνεια (βάλτο) μεταξύ χωραφιών Τσούκας και λίμνης Βουθρωτού. Έτσι η Τσούκα και κατ’ επέκταση η Επαρχία Αλύκου, χάνει την πρόσβαση στη λίμνη του Βουθρωτού.
Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι του χωρίου Τσούκα, για εκατοντάδες χρόνια είχαν στην κατοχή τους την μεγαλύτερη επιφάνεια της λίμνης και για πολλές οικογένειες αποτελούσε πηγή επιβίωσης (από το ψάρεμα). Μετά από αυτήν την νομιμοποίηση, η Τσουκιώτες και κάθε κάτοικος της Επαρχίας Αλύκου εφόσον θέλει άδεια αλιείας θα απευθύνονται για αίτηση στην Επαρχία Εξαμιλίων!
2 - Ενέταξε στα διοικητικά της όρια την ράχη που είναι δίπλα από τη λίμνη και τη ράχη που βρίσκεται το Μοναστήρι του Άγιου Γεωργίου της Τσούκας. Πλέον το πανάρχαιο αυτό μοναστήρι της Τσούκας, ανήκει στα διοικητικά όρια των Εξαμιλίων.
3 - Νομιμοποίησε διοικητικά την ράχη από το Μοναστήρι του Άγιου Γεωργίου μέχρι το Μπερτενέσι. Αυτό σημαίνει ότι η Τσούκα και γενικά η Επαρχία Αλύκου δεν θα έχει καμία επαφή με τις παραλίες του Ιονίου!

Δυστυχώς, για αυτό το κατακρεούργημα της κοινότητας μας, οι σημερινοί ιθύνοντες της Επαρχίας Αλύκου και της Τσούκας δεν προέβησαν σε καμία αντίδραση! Μήπως είναι και αυτό μέσα στα σχέδια της συμμαχίας ΚΕΑΔ-ΣΚ κάνοντας ένα «δώρο» στο «σύμμαχο» έπαρχο των Εξαμιλίων;

Ελπίζουμε πως με αυτή τη δημοσίευση κάποιοι θα κάνουν έστω και τώρα τις κατάλληλες διοικητικές και νομικές ενστάσεις  για την προάσπιση της γης και της ιστορίας μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου