Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τριήμερο συνέδριο στα Ιωάννινα για την ιστορία της Ηπείρου στα χρόνια του Τουρκικού ζυγού


• Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σημαντικότερο ίσως, έως τώρα, συνέδριο για την ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που θα ανοίξει τις πύλες του την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» στα Γιάννινα. 


Με τίτλο «Ιστορία - Λογιοσύνη: Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα από το 1430 έως το 1913», το συνέδριο θα ασχοληθεί με κάθε πτυχή της πολύπλευρης ιστορίας της περιοχής μας. Θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου και στο βήμα θα ανέβουν 71 ομιλητές (!), διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, που θα αναλύσουν για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές κ.α. συνθήκες στην Ήπειρο κατά τα έτη του Τουρκικού ζυγού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και ενότητες για τις σχέσεις κοινωνίας- θρησκείας, καθώς και τις σχέσεις με άλλες περιοχές της Ευρώπης. 

Η έναρξη… 

Το συνέδριο διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ΕΗΜ, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Τις εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν οι Καθηγητές Kωνσταντίνος Θ. Πέτσιος (με τίτλο «Όψεις της φιλοσοφικής συζήτησης στις Σχολές των Iωαννίνων κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας: οι μαρτυρίες των χειρογράφων» και Γεώργιος Παπαγεωργίου (τίτλος: «Oι προξενικές Eκθέσεις ως πηγή οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας για την πόλη των Iωαννίνων στο β’ μισό του 19ου αιώνα»).

Οι Επιτροπές…

Την επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι: Xρύσα Mαλτέζου, Διευθύντρια του Eλληνικού Iνστιτούτου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Bενετίας, Γεώργιος Πλουμίδης Oμότιμος Kαθηγητής του Παν/μίου Iωαννίνων, Γεώργιος Παπαγεωργίου Kαθηγητής Νεώτερης Eλληνικής Iστορίας του Παν/μίου Iωαννίνων, Γεώργιος Σιορόκας τ. Kαθηγητής Nεώτερης Iστορίας του Παν/μίου Iωαννίνων και Kωνσταντίνος Θ. Πέτσιος Kαθηγητής Iστορίας της Φιλοσοφίας Παν/μίου Iωαννίνων. 


Την οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι: Γεώργιος Παπαγεωργίου, Kωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, Xρήστος Σταυράκος Eπίκ. Kαθηγητής Bυζαντινής Iστορίας Παν/μίου Iωαννίνων, Bαρβάρα Παπαδοπούλου Προϊσταμένη 8ης Εφορείας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων και Hλίας Σκουλίδας Kαθηγητής Nεώτερης Iστορίας TEI Hπείρου. 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Το σχόλιο μας: Από την άλλη βέβαια δεν γνωρίζουμε αν θα ανέβουν στο βήμα και ομιλητές - ιστορικοί τύπου Ρεπούση, όπου θα περιγράφουν την ακμή των Ιωαννίνων επί τουρκοκρατίας και ειδικά επί Αλή Πασά, προσπαθώντας να μας κάνουν να ζητούμε πάλι οθωμανικό ζυγό στην Ήπειρο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου