Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Έτοιμος να πουλήσει την ψήφο του ένας στους 10 Βούλγαρους - Στην Αλβανία είναι εθνικό άθλημα

Περισσότεροι από 11% των Βουλγάρων δηλώνουν έτοιμοι να πουλήσουν την ψήφο τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου NCIOM που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 9,5%.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 1.120 ερωτηθέντες, 4,7% δηλώνουν έτοιμοι να πάνε στις κάλπες την ημέρα της ψηφοφορίας και να ψηφίσουν οποιοδήποτε κόμμα με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν. Επιπλέον, 6,6% δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν ένα κόμμα που θεωρούν αποδεκτό, έναντι ενός χρηματικού ποσού. 
Σχεδόν 40% των ερωτηθέντων δεν θέλουν καν να μπουν στον κόπο να πάνε στις κάλπες και εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι έντιμη η διεξαγωγή της ψηφοφορίας.


Στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ (επισήμως ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 766 λέβα, 392 ευρώ), το βιοτικό επίπεδο και η πρόθεση εξαργύρωσης της ψήφου είναι δύο στοιχεία που δεν συνδέονται άμεσα, διαπίστωσε το ινστιτούτο σε μια μελέτη που πραγματοποίησε από τις 10 ως τις 15 Απριλίου.

Η βοηθός γενική εισαγγελέας Άσια Πέτροβα επιβεβαίωσε πρόσφατα πως "το εμπόριο της ψήφου έχει αρχίσει", με τις τιμές να φθάνουν ως τα 100 λέβα (50 ευρώ) η ψήφος.Η ίδια πρόσθεσε πως 102 πρόσωπα είχαν καταδικασθεί μετά τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2011, εκ των οποίων δύο σε ποινές φυλάκισης. Παραδέχθηκε πάντως πως οι οργανωτές αυτού του λαθρεμπορίου παραμένουν εν γένει ατιμώρητοι.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο NCIOM, το μήνυμα "Η πώληση και η αγορά της ψήφου είναι έγκλημα", που μεταδίδεται υποχρεωτικά κατά τις παρεμβάσεις των κομμάτων στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, δεν βρίσκει ανταπόκριση στους ψηφοφόρους.
Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλωτών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το NCIOM, έχει την υποστήριξη του 23,9% των ψηφοφόρων, έναντι 17,5% για τους σοσιαλιστές.

Μια μελέτη που έγινε από το βουλγαρικό συνδικάτο KNSB αποκάλυψε ότι 23% των νοικοκυριών στη Βουλγαρία, δηλαδή 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχει οριστεί στα 216 λέβα, δηλαδή 110 ευρώ το μήνα.


www.skai.gr

το σχόλιο μας: Τα ποσοστό όσων "πουλάνε" την ψήφο τους, στην πραγματικότητα ίσως να είναι μεγαλύτερο, αφού λογικά δεν θα δήλωσαν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις.
Όπως και να έχει όμως στην Αλβανία αλλά και στη Βόρειο Ήπειρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολλαπλάσιο, αφού εκεί δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, όχι τόσο με πληρωμές ανά άτομο για ψήφο αλλά με διορισμούς στο δημόσιο της τελευταίας στιγμής.
Δυστυχώς ακόμα και νεαρής ηλικίας Βορειοηπειρώτες, στην ερώτηση ποιον θα ψηφίσουν, απαντούν χωρίς περιστροφές ότι την ψήφο τους θα τη δώσουν σε όποιον τους στηρίξει στα προσωπικά ή οικογενειακά τους συμφέροντα, απ' όποιον χώρο κι αν προέρχεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου