Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σέρβος πρωθυπουργός: Η ανταλλαγή εδαφών μπορεί να προκαλέσει πόλεμο στα Σκόπια


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκτίμησε ότι η Πρίστινα και το Βελιγράδι θα μπορούσαν εύκολα να συμφωνήσουν σε ανταλλαγή εδαφών,  ειδικά σε ανταλλαγή του βόρειου  Κοσσυφοπεδίου με την Κοιλάδα του Πρέσεβο, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς.

«Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Ουάσιγκτον. Εκτιμούν (οι Αμερικανοί) ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει έναν νέο πόλεμο στο κράτος των Σκοπίων» δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία δεν θέλει ένα μικρό σερβικό κράτος μέσα στο Κοσσυφοπέδιο, όπως είναι η Σερβική Δημοκρατία στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αλλά θέλει να επιτρέψει στους Σέρβους να «ενωθούν στην περιοχή» η οποία μεταξύ των άλλων και το Κοσσυφοπέδιο θα συνυπάρχουν στην Ευρώπη.

Ο Ντάτσιτς χαρακτήρισε ως «αβάσιμους» τους φόβους ότι δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην Ένωση των Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου θα οδηγούσε σε απόσχιση, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Οι Αλβανοί απειλούν με εθνοκάθαρση τους Σέρβους 


Η ειδική ομάδα της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου «ROSU», βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, προετοιμασμένοι να προβούν σε εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια, εάν το Βελιγράδι την υπογράψει τη συμφωνία, γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Κουρίρ’.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, έχει σημάνει  ετοιμότητα σε ύψιστο βαθμό, στα μέλη της αστυνομίας του Κοσόβου «ROSU», προκειμένου να δράσουν για να απομακρύνουν τους εναπομείναντες Σέρβους στην επαρχία, όπως δείχνουν τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε κρατικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η ΄Κουρίρ’ διατείνεται ότι  έχει στοιχεία από πηγή της κορυφής της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και ότι πρόκειται να εφαρμοσθεί το σχέδιο αυτό σε περίπτωση που το Βελιγράδι δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Πρίστινα.

Δεδομένου ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ, έδωσαν προθεσμία μέχρι την Τρίτη στη Σερβία, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου απειλούν για διωγμό των Σέρβων εντός 48 ωρών, γράφει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου