Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Υποθέσεις της Βραχογορατζής από το παρελθόν και από το μέλλον


από τον Ελεύθερο Λόγο Αργυροκάστρου 


Επανέρχονται οι μπέηδες με νέες διεκδικήσεις

Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η υπόθεση του τεκέ των Μπεκτασήδων στην Βραχογοραντζή Αργυροκάστρου, όπου "απόγονοι" των μπέηδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διεκδικούν με ψεύτικα έγγραφα μεγάλη έκταση στην θέση Κερασιά. 


Όμως τώρα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, εμφανίστηκαν άλλοι «μπέηδες», προερχόμενοι από το Λιμπόχοβο, οι οποίοι με ψεύτικα στοιχεία, πλαστά ταπιά και ψευδείς μαρτυρίες, διεκδικούν τις ράχες της Βραχογοραντζής, τα λεγόμενα «Προσήλια». 

Ο Έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση άρχισε να ζητά μαρτυρίες από ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς των Τουρκαλβανών.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγαλύτερων, μέχρι το 1943 όντως Αλβανοί μπέηδες χρησιμοποιούσαν λιβαδικές εκτάσεις της Βραχογοραντζής, για τις οποίες όμως πλήρωναν ενοίκιο στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ήταν - και είναι – οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.Εκτός όμως από τις υποθέσεις που έρχονται από το παρελθόν, οι κάτοικοι της Βραχογοραντζής έχουν και υποθέσεις για το... μέλλον.

Έχουν μείνει δύο μήνες για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων που θα κατέβουν στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου κυριολεκτικά «τα δίνουν όλα»!
Ο επί 16 έτη βουλευτής της περιοχής Βαγγέλης Τάβος, που θα είναι υποψήφιος στις 23 Ιουνίου με το LSI του Ιλίρ Μέτα, μετά τον δρόμο του Λόγγου Άνω Δρόπολης, έδωσε λεφτά από τον προσωπικό του λογαριασμό για να ασφαλτοστρωθεί και ο δρόμος της Βραχογοραντζής. Να σημειώσουμε ότι ήδη ο κ. Τάβος εδώ και δύο μήνες διοργανώνει συνεστιάσεις, κοινώς φαγοπότια, στα χωριά της Δρόπολης, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους που είχε τόσα χρόνια ως στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Όμως και το ΣΚ δεν είναι καθόλου αμέτοχο αφού κατεβάζει στο Αργυρόκαστρο τον πρώην υπουργό Αναστάση Αγγελή, ο οποίος έχει οργανώσει εξ αρχής όλα τα παραρτήματα του κόμματος στα ελληνικά μειονοτικά χωριά του νομού. Η υπόσχεση του για την Βραχογορατζή, εφόσον εκλεγεί βουλευτής, είναι η ανακατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού που είναι ερειπωμένο.
Σε αναμονή λοιπόν των «προσφορών» ή υποσχέσεων των υποψηφίων και των άλλων κομμάτων, οι Βραχογοραντζινοί αλλά και όλοι οι Έλληνες της Β. Ηπείρου ενόψει των εκλογών του Ιουνίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου