Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησαν Κοινοβούλιο αυτόνομης επαρχίας


Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσαν τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων».
 Λόγω των συνθηκών  υπό τις οποίες έχει διαπιστωθεί αυτή η "συνέλευση" θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, ώστε να προγραμματίσει εκδηλώσεις στην Μιτρόβιτσα Κοσόβσκα με τις οποίες θα εκδηλωθεί η αντίθεση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις 19 Απριλίου.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει προσωρινή λειτουργία και θα ισχύσει μέχρι την έκδοση ενός ειδικού νόμου για την απαραίτητη αυτονομία», όπως δηλώνει «η Αυτόνομη Επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων».
Επίσης, επισημαίνει το αλβανικό δημοσίευμα του Κοσόβου, το ‘Κοινοβούλιο’ θα έχει την υποχρέωση να μην επιτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, την οποία θεωρούν απαράδεκτη.


Αντιδράσεις στη Σερβία και σε μεγαλοϊδεάτες Αλβανούς του Κοσόβου

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς,  με άλλους παρευρισκόμενους έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του Μαραθώνιου του Βελιγραδίου, καθώς  το πλήθος φώναζε « Ντάτσιτς πρόδωσες τη Σερβία» και «Δεν θα παρατήσουμε το Κοσσυφοπέδιο», και ένα παρόμοιο πανό είχε κρεμαστεί σε κτήριο της οδού του ‘Βασιλέως Αλεξάνδρου» του Βελιγραδίου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ένας άνδρας πλησίασε τον πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του ζήτησε  να σχολιάσει για τη συμφωνία για την Πρίστινα. Του ζήτησε, μάλιστα, να του πει αν  μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ ήσυχα, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε.
Και ο Ντάτσιτς απάντησε «τι θα μπορούσα να κάνω περισσότερα για αυτό;», σημειώνει χαρακτηριστικά το σερβικό ‘Alo’.


Ο πρόεδρος του κινήματος της Αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του πρωθυπουργών  Χασίμ Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου και του Ίβιτσα Ντάτσιτς της Σερβίας, στις Βρυξέλλες.
Ο Κούρτι μίλησε  την Κυριακή στην όγδοη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Κινήματος «Vetëvendosje»- Αυτοδιάθεση.

«Το Κίνημα της  Αυτοδιάθεσης θα ενεργοποιηθεί και θα οργανωθεί με στόχο την αντίδραση του στο Κοινοβούλιο, αλλά και έξω από αυτό», δήλωσε ο Κούρτι σύμφωνα με το Koha.net.
Ο Κούρτι επανέλαβε τις θέσεις του για διακοπή των επίσημων συνομιλιών με τη Σερβία και την ενίσχυση της  ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ενσωματωμένου του βόρειου  τμήματος του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Κούρτι αναφέρθηκε και για τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη Σερβία και είπε ότι εξαπατώνται από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
Μετά τη ομιλία του Κούρτι, η «Αυτοδιάθεση» συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου