Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Συνάντηση και κοινή δήλωση του προέδρου της ΕΕΜΜ Χριστάκη Κίτσου και του αλβανού πρωθυπουργού


(Από την ιστοσελίδα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας)

Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον (MEGA), κ. Χρήστο Kίτσιο και με στελέχη του κόμματος, τους κ.κ Λούτση και Μήτσιο με τος οποίους συζήτησε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Ο Πρωθυπουργός Μπερίσα και ο κ. Κίτσιος μετά τη συνάντηση δήλωσαν:

Μπερίσα: Ολοκληρώσαμε πριν από λίγο μια συνάντηση με τον πρόεδρο και άλλα στελέχη του κόμματος MEGA , το κόμμα της ελληνικής μειονότητας , με τους οποίους συζητήσαμε για την εκλογική συμμαχία, αλλά και μακροπρόθεσμα. Θέλω να τονίσω ότι εξακολουθώ να είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ηγέτες του κόμματος MEGA  δεν μου ζήτησαν καρέκλα, αλλά  ότι έχει σχέση με τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, τη ζωή, τις επενδύσεις, τις υποδομές, την ασφάλεια και όλα τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από την άλλη πλευρά, απαίτησαν ότι, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, να έχουν όλο το χώρο που τους αξίζει, για να παίξουν το ρόλο τους σε μια χώρα και σε ένα σύστημα δημοκρατικό.

 Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού, εξασφαλίζοντάς τους  ότι θα παραμείνω προσηλωμένος στις καλύτερες προδιαγραφές για την ελληνική μειονότητα και όλων των μειονοτήτων που βρίσκονται στην Αλβανία. Τα αιτήματά τους είναι αιτήματα αποκλειστικά βασισμένα στο Σύνταγμα και στους νόμους της Αλβανίας  και στις διεθνείς συμβάσεις για την μειονότητα. Η ευθύνη τους είναι πολύ μεγάλη. 
Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω ότι το κόμμα αυτό παίρνει μια ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή που το παραδοσιακό κόμμα, θα έλεγα, της μειονότητας καταστράφηκε ανεπανόρθωτα με τη συμμαχία των παζαριών, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Συμμαχία, στην οποία, ακόμη και πριν από την υπογραφή της, το πρώτο θύμα ήταν ο αντιπρόσωπος της ψήφου των μειονοτικών στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι δεν είχα καμία πρόθεση  να δεσμεύσω και  να έδινα την ψήφο μου για την απόλυσή του. Και αν ακόμα ο κ. Ντούλες περνούσε στην άλλη πλευρά, εμείς θα αντικαταστούσαμε έναν από τους εκπροσώπους μας, αλλά όχι τον εκπρόσωπο των μειονοτήτων. Δεν υπάρχει πιο ανήθικο στη στάση έναντι των μειονοτήτων, ώστε και τον μοναδικό εκπρόσωπο να τον κάνεις πλιάτσικο της αγοράς. Οι μειονότητες δεν  έχουν ανάγκη από διαπραγματεύσεις, αλλά για πρότυπα της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Έτσι, συγχαίρω τον κ. Κίτσιο και όλη την ηγεσία του κόμματος, για την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση τους για την προστασία των συμφερόντων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μειονοτήτων. Τους εγγυούμαι επίσης, ότι σε αυτή τη διαδικασία  θα έχουν το ποσοστό τους στις επιτροπές και σε όλα, για να εξασφαλιστεί η καταμέτρηση, καθώς ποτέ η ψήφος των μειονοτήτων δεν ήταν ποτέ σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι κατά την περίοδο αυτή, από το συνασπισμό των παζαριών. Και η ψήφος τους μπορεί  να παζαρεύονταν τώρα, αν δεν ήταν το MEGA, η οποία θα διαχειριστεί με  το σοβαρότερο εκπρόσωπο της μειονότητας, κάθε ψήφο που θα ρίξουν  στην κάλπη για κάθε εκλογικό περιεχόμενο, με μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

Χρήστος Κίτσιος: Ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό, να πω ότι οι επίμονες και ειλικρινείς προσπάθειες του κόμματος ΕΕΜΜ, για την ένωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας σε μια σταθερή συμμαχία, φυσική και επιτυχημένη  για την ίδια την ελληνική μειονότητα, δεν είχαν ανταπόκριση από το ΚΕΑΔ. Στο πρόγραμμά μας, έχουμε σε πρώτο πλάνο τη λύση  των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας και όχι τα προσωπικά οφέλη από το μοίρασμα των εξουσιών. Θέσαμε σε όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το Πλαίσιο Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και του Συντάγματος της χώρας για τις μειονότητες και που σχετίζεται με την  άνευ όρων πολιτική συμμετοχή των μειονοτήτων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, άμυνας και ανάπτυξη της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, την επίλυση προβλημάτων ιδιοκτησίας και την παροχή ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Βρήκαμε την κατανόηση και την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, κ. Σαλί Μπερίσα. Έτσι, σήμερα είμαστε μέρος αυτής της συμμαχίας. Το πρόγραμμά μας έχει να κάνει με τα ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας  και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής στρατηγικής του  Κόμματος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον, το οποίο θα έχει στο επόμενο κοινοβούλιο τους εκπροσώπους του, που θα προκύψουν από τις εκλογές της 23ης Ιουνίου. 


από  "Τα Νέα Βορείου Ηπείρου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου