Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Κλείδωσε» για το 2014 το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας


Εδιμβούργο

Με τις υπογραφές του Ντέιβιντ Κάμερον και του Σκωτσέζου εθνικιστή ηγέτη Αλεξ Σάλμοντ επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εδιμβούργο η συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2014. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι είναι εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην ένωση με την Αγγλία που «μετρά» 305 χρόνια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντιτίθεται στην απόσχιση της Σκωτίας με το επιχείρημα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρότερο ενωμένο, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό 30-40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία.

Η Σκωτία ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 και απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιο της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων έγιναν με παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Ο Κάμερον είναι αντίθετος στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όμως το Λονδίνο κατέδειξε ότι θεωρεί πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους Σκωτσέζους.

«Αυτή είναι η σωστή απόφαση για τη Σκοτία αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό στο λαό της Σκωτίας που ψήφισε ένα κόμμα το οποίο είχε στο πρόγραμμά του τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτό το δημοψήφισμα είναι καθοριστικό, είναι νόμιμο και είναι δίκαιο».

«Τώρα θα πρέπει να παρουσιαστούν εκατέρωθεν τα επιχειρήματα και προσωπικά πιστεύω πως η Σκωτία θα είναι καλύτερα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι καλύτερα αν η Σκωτία παραμείνει σε αυτό», ανέφερε ο Κάμερον


Η συμφωνία που υπεγράφη στο Εδιμβούργο δίνει την εξουσία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας να οργανώσει το δημοψήφισμα. Όπως απαιτεί η βρετανική κυβέρνηση για τη διατύπωση, το ένα και μοναδικό ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι: «είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας;».

Ο Σάλμοντ, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, θα προτιμούσε από την πλευρά του ένα άλλο λιγότερο άμεσο ερώτημα, αφού γνωρίζει πως είναι δύσκολο να κερδίσει το «ναι» της αυτονομίας. Από την άλλη, το Λονδίνο φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχτεί τη θέση του Σάλμοντ να κατέβει το όριο ηλικίας για το δημοψήφισμα στα 16 από τα 18 -με το Εδιμβούργο να ελπίζει πως οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ.

Το σχόλιο μας: Μήπως βιάστηκαν οι Σκώτοι εθνικιστές να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα; Η πλειοψηφία των νοικοκυριών στη χώρα των Highlanders στηρίζεται σε επιδόματα που προέρχονται από το Λονδίνο και προφανώς θα είναι πολύ δύσκολο να τα αποχωριστούν στο ενδεχόμενο που η πατρίδα τους ανεξαρτητοποιηθεί. Εξάλλου και ο συντηρητικός Κάμερον λίγο εύκολα δεν προσυπέγραψε τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος; Στην Μαδρίτη γιατί τηρούν πιο άκαμπτη στάση στο παρόμοιο θέμα της Καταλονίας;
Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι στις τελευταίες εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κέρδισε το 45% των ψήφων, έχοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του την ανεξαρτητοποίηση της χώρας. 
Λέτε μήπως την χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου να μας προκύψει ανεξάρτητη Σκωτία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου