Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Με «διεθνοποίηση» του Καταλανικού απειλεί η Βαρκελώνη αν κοπεί το δημοψήφισμα

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανεξαρτησία έχουν μπει οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα


Βαρκελώνη

Με «διεθνοποίηση» του Καταλανικού ζητήματος απειλεί ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγορεύσει το νέο νόμο περί δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που θα έρθει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο Αρτούρ Μας ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει στις Βρυξέλλες, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν τελικά μπει φρένο στο νομοθετικό έργο του τοπικού κοινοβουλίου.

«Για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες ο καταλανικός λαός θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες ελεύθερα και ειρηνικά, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του ως έθνος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής και επικεφαλής του κόμματος Convergencia i Unio (CiU) έσπευσε να διευκρινίσει ότι η όλη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί και τέσσερα χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί, αν και ο ίδιος δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Συμπλήρωσε ότι μια ανέξαρτητη Καταλονία θα ήταν εκτός ΕΕ, αλλά η διαδικασία εισόδου θα ήταν τάχιστη, δεδομένου ότι πληροί τα κριτήρια.

Ο Αρτούρ Μας προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 25 Νοεμβρίου, δύο χρόνια πριν την κανονική τους ημερομηνία, την ώρα που η αυτόνομη επαρχία δίνει μάχη για να κρατήσει σε ισορροπία τα δημοσιονομικά της.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου