Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στον Έλληνα Πρωθυπουργό το θέμα με τα αλβανικά λεωφορεία!


ΓΡ. ΓΚΙΚΑΣ: Να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός 

Πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος, που σήμερα τίθεται σε ισχύ…


• Μέχρι και στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη έφθασε το αίτημα του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για να εφαρμοστεί επιτέλους ο Νόμος, που καθορίζει τις μετακινήσεις επιβατών με λεωφορεία, από την Ελλάδα στην Αλβανία, βάζοντας τέλος στην αυθαιρεσία που επικρατεί. 

Σήμερα, Πέμπτη είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος –η παράταση έληξε χθες- και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γρηγόρης Γκίκας (ενθετη φωτό), έστειλε χθες υπόμνημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον υπουργό Επικρατείας, με το οποίο ζητά το… αυτονόητο: δηλαδή την εφαρμογή του Νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, αφού οι Αλβανοί έβρισκαν διάφορους τρόπους και έπαιρναν παρατάσεις! 

Το υπόμνημα… 
Όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας στο υπόμνημα, από σήμερα «απαγορεύεται λεωφορεία διεθνών γραμμών, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να εκτελούν δρομολόγια από διάφορες πόλεις της Αλβανίας προς κάθε πόλη της Ελληνικής Επικράτειας, εκτός από αυτά που συνδέουν τα Τίρανα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από τις ως άνω διατάξεις, επιτρέπεται τα ως άνω λεωφορεία να εκτελούν δρομολόγια και μεταξύ όμορων Νομών Ελλάδος και Αλβανίας». 

Ο Γρ. Γκίκας… 
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι αν και πρόκειται για Νόμο του Κράτους, που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οι Αλβανοί μεταφορείς εφευρίσκουν διάφορα νομικά τερτίπια και επιτυγχάνουν παρατάσεις. «Από σήμερα όμως, 11 Οκτωβρίου, πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι διατάξεις του Νόμου και να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από τους αρμόδιους» είπε μεταξύ άλλων. 
Σημείωσε δε, ότι για αυτό το λόγο έστειλε χθες στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη υπόμνημα, για την άμεση εφαρμογή του Νόμου 4070/2012, «ώστε να σταματήσει επιτέλους ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Ελπίζουμε, ότι και με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Μεταφορών θα θέσει από σήμερα σε ισχύ το Νόμο και στο εξής δεν θα σημειωθούν τα γνωστά παρατράγουδα…». 
***
Υπενθυμίζεται, ότι καθημερινά εκτελούνται περί τα 100 δρομολόγια (!) από Αλβανία προς Ελλάδα, με την παρανομία να… οργιάζει, αφού σχεδόν κανένα λεωφορείο δεν κόβει εισιτήρια (χάνει πολλά εκατ. ευρώ το ελληνικό κράτος), ενώ νωπές είναι και οι μνήμες από τις συλλήψεις λαθρομεταναστών και τις κατασχέσεις ναρκωτικών μέσα σε αυτά…


Παράλληλα οι ελληνικές αρχές δεν αφήνουν Βορειοηπειρώτες στα ελληνοαλβανικά σύνορα  να περάσουν στην Ελλάδα λόγω ορθογραφικών παρατυπιών στα διαβατήρια τους!
Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν, κυρίως, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1991 στην Ελλάδα. Ο τόπος γέννησής τους, π.χ. τα Γιάννινα, δεν αναγράφεται στα βιομετρικά διαβατήριά τους ως Ioannina, αλλά ως Janina. Έτσι, τους εμποδίζουν να έλθουν στην Ελλάδα! 
Μα, φυσικό είναι, η καταγραφή στα ληξιαρχεία της Αλβανίας να γίνεται στην αλβανική γλώσσα. Γενικά, υπάρχει ένας παραλογισμός, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες να ταλαιπωρούνται, χωρίς λόγο επί της ουσίας.  Με πληροφορίες από ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ και Κάτοψη

1 σχόλιο:

  1. Ο Παναρίτι τηλεφώνησε στον Αβραμόπουλο και έλυσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Κακαβιά με τα νέα διαβατήρια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι, ζήτησε χθες από τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο να παρέμβει για να επιτραπεί η διέλευση στο συναριακό φυλάκιο της Κακαβιάς των ανηλίκων, τα οποία στα νέα διαβατήριά αναγράφονται οι ονομασίες των ελληνικών πόλεων όπως προφέρονται στα αλβανικά . Μετά την ανησυχία που εκφράστηκε από ορισμένες οικογένειες που δεν τους επετράπη να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, ο Παναρίτι είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο,
    ο οποίος του ζήτησε να επιτραπεί η διέλευση των νεαρών και να συνεχίσει για δύο μήνες ακόμα με την παλιά πρακτική για την αναγνώριση των εγγράφων. Η πρακτική αυτή σύμφωνα με τον Παναρίτι θα πρέπει να επιτρέπεται για λίγο χρονικό διάστημα ακόμα, μέχρι να καταλήξουν σε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, έγινε γνωστό ότι ο κ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε στον επικεφαλή της αλβανικής διπλωματίας ότι δεν θα έχει άλλη εμπλοκή στα σύνορα και ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί. Χθες στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς, υπήρχαν δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες στα ανήλικα τέκνα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα δεν επετράπει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, επιστρέφοντας οικογενειακώς,λόγω της ονομασίας στα αλβανικά των ελληνικών πόλεων όπου γεννήθηκαν. Ο τόπος γέννησής τους, π.χ. τα Γιάννινα, δεν αναγράφεται στα βιομετρικά διαβατήριά τους ως Ιoannina, αλλά ως Janina. Έτσι, τους εμπόδισαν να έλθουν στην Ελλάδα!

    http://neavi.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3189.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή