Ενώ η συγκυβέρνηση κλείνει («συγχωνεύει») ελληνικά σχολεία…
Όλα τα είχαμε, το αλβανικό σχολείο μας έλλειπε! Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δομοκού Φθιώτιδας, λοιπόν, ιδρύεται στον Δομοκό αλβανικό σχολείο, στο οποίοι «τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν κι όσοι Έλληνες το επιθυμούν», όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Η σχετική φιέστα έγινε παρουσία του πρεσβευτή της Αλβανίας, ο οποίος φυσικά και ευλόγησε την όλη προσπάθεια.
Πρόκειται για το τρίτο στη σειρά αλβανικό σχολείο στην Ελλάδα, μετά από αυτά της Γκράβας και του Βόλου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν εδώ είναι μπόλικα:
1ον) Έχει το σχολείο αυτό την άδεια του ελληνικού υπουργείου Παιδείας;
2ον) Οι μαθητές του θα διδάσκονται τα αλβανικά βιβλία της ιστορίας, που είναι γεμάτα ανθελληνισμό;
3ον) Όπως ειπώθηκε, «οι δάσκαλοι θα είναι εθελοντές». Πολύ αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα σπαταλούν αρκετές ώρες της ημέρας τους, επί καθημερινής βάσης, για να διδάσκουν «εθελοντικά», χωρίς αμοιβή. Μήπως θα εμφανίζονται προς τα έξω ως εθελοντές και θα πληρώνονται κανονικότατα από κάποια πηγή; Και αν ναι από ποια; Πρόκειται για αλβανική πηγή, ή μήπως για κάποιο παράρτημα του ιδρύματος του Σόρος;
4ον) Μπορεί οποιοσδήποτε δήμαρχος κάποιας περιοχής να ανοίγει αλβανικά κ.λπ. σχολεία;
Μπορεί να μας τα απαντήσει κάποιος αρμόδιος;
(ΥΓ): Σύμφωνα με Βορειοηπειρώτες, το κατεστημένο της Αλβανίας και οι διεθνείς «φίλοι» του, ανησυχούν σφόδρα από το γεγονός ότι πολλά παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δε μιλάνε αλβανικά και σιγά-σιγά «αποαλβανοποιούνται». Και για να αποφύγουν την «αποαλβανοποίηση» ιδρύουν σχολεία στην Ελλάδα…
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
ΑπάντησηΔιαγραφή1) ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
4) ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΜΟΚΟ »
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε στο Δομοκό αλβανικό σχολείο παρουσία και του πρέσβη της Αλβανίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει και δηλώσεις στα τοπικά μέσα. Το εν λόγω σχολείο, όπου οι δάσκαλοι διδάσκουν εθελοντικά, υποστηρίχτηκε από το Δήμο Δομοκού και στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από αυτόν.
Αντίστοιχες «πρωτοβουλίες» είχαν αναληφθεί και στο παρελθόν με την ίδρυση αλβανικού σχολείου στο συγκρότημα της Γκράβας πριν από μερικά χρόνια και, πιο πρόσφατα, αντίστοιχου σχολείου στο Βόλο.
Ανακύπτουν συνεπώς εύλογα ερωτήματα καταρχήν σχετικά με την άδεια λειτουργίας των σχολείων αυτών και δευτερευόντως σχετικά με τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής μας ασφάλειας.
Σύμφωνα μάλιστα με αλβανικά ΜΜΕ, στο Βόλο θα διδάσκεται και αλβανική ιστορία, μέσω της οποίας κατεξοχήν προάγονται αλυτρωτικές βλέψεις της γειτονικής χώρας σε βάρος της πατρίδος μας. Δεν αποκλείεται, επομένως, ακόμη και να εξελιχθούν τα σχολεία αυτά σε κέντρα προπαγάνδας υπέρ της διεκδίκησης ελληνικών εδαφών.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Διαθέτουν τα παραπάνω σχολεία άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος;
2) Υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την ίδρυση αλβανικών σχολείων στη χώρα μας ή αποτελεί πρωτοβουλία των τοπικών αρχών σε συνεργασία με αρχές ξένων κρατών εν αγνοία της Ελληνικής Πολιτείας;
3) Ποιος χρηματοδοτεί και επιβλέπει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών αυτών ιδρυμάτων;
4) Ποιο είναι το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και ποιο το περιεχόμενο των βιβλίων που διδάσκονται;
5) Τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην τοπική κοινωνία των εν προκειμένω περιοχών;
Αθήνα, 23−10−2012
Ο ερωτών Βουλευτής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ