Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η 28η Οκτωβρίου στη Βόρεια Ήπειρο



Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε κι εφέτος εδώ στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου το αθάνατο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η γιορτή της νίκης και της δόξας, της υπερηφάνειας και της τιμής, της ορθογένεσης και της αξιοπρέπειας, η  Εθνική μας Εορτή.
Σε κάθε επαρχία της Ελληνικής μας Κοινότητας, σε κάθε χωριό και σε κάθε σπίτι  ξεδιπλώθηκε η γαλανόλευκη και αναρτήθηκε για να κυματίσει ελεύθερη και να μας θυμίσει το γένος της δημοκρατίας και των ελευθεριών, το γένος των Ηρώων και των ανδραγαθημάτων. 

Σε κάθε βορειοηπειρωτική καρδιά φούντωσαν οι ένδοξες ιαχές, οι αρετές και οι πυγμές του έθνους, τα ιδανικά και το αδάμαστο πνεύμα, η σύμπνοια και η ομόνοια. Παρέλασε η ένδοξη ιστορία του έθνους μας, από την αρχαιότητα και μέχρι την νεότερη ιστορία, οι ένδοξοι αγώνες και οι περίφημες φράσεις που έγραψαν ιστορία  το: «Μολών Λαβέ»και το «ΟΧΙ», ο θαυμασμός του κόσμου, πως μια μικρή χώρα δαμάζει τιτάνιους, οι περίφημες φράσεις των μεγάλων ανδρών, ανάμεσά τους και η αθάνατη: «Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Αγ. Σαράντα

Στις 26 Οκτωβρίου και η ώρα έξι το απόγευμα, η αίθουσα του κινηματοθεάτρου της πόλης των Αγίων Σαράντα ήταν κατάμεστη. Και άλλη φορά  ήρθαν τόσο πολλοί. Όλοι οι Έλληνες της πόλης για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν, να γιορτάσουν και να τραγουδήσουν όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο.
Με την παρουσία του Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο Νικόλαου Κοτροκόη, του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή Ευάγγελου Ντούλε, του Αντιπεριφεριάρχη Γιώργου Μάνου, επάρχων και  πολλών παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Αγ. Σαράντα, Χαράλαμπος Παντέχης, μίλησε για τη σημασία της ημέρας, για να χαιρετήσουν με τη σειρά οι κύριοι Ε. Ντούλες και Ν. Κοτροκόης.
Οι μαθητές των σχολείων Λιβαδειάς, Μουρσιού,  Τεχνικού Επαγγελματικού  Λυκείου «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου και οι ελληνικές τάξεις των Αγ. Σαράντα έδωσαν  ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και ποιήματα από το ένδοξη ελληνική ιστορία.

Χιμάρα

Διπλή γιορτή έγινε στην ηρωική Χιμάρα: Οι Χιμαριώτες γιόρτασαν τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Χιμάρας από τον τουρκικό ζυγό, στις 5 Νοεμβρίου 1912, και την ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ, την εθνική μας εορτή.
Χιμαριώτες, νέοι και νέες, μαθητές των ελληνικών τάξεων κατέθεσαν στεφάνια και φρέσκα λουλούδια στο μέρος όπου έγιναν οι σκληρές μάχες με τους Ιταλούς και που έπεσαν οι λεβέντες της λευτεριάς και τραγούδησαν τον εθνικό μας ύμνο.

Άγια Σοφία-Ντερμίσι

Η Μεγάλη Ημέρα της 28ης  Οκτωβρίου δεν πέρασε απαρατήρητη και από το Σύλλογο Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων νομού Αγίων Σαράντα και Δελβίνου. Παρά την ηλικία τους συγκεντρώθηκαν στην Έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Δημοδιδασκάλων στην Αγία Σοφία, όπου οι μαθητές του δημοτικού σχολείου απήγγειλαν ωραία ποιήματα για το έπος του Σαράντα.

Κλεισούρα

Παρά την μεγάλη αντίσταση που αντιμετώπισαν από εθνικιστικές ομάδες της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, σε βοήθεια της οποίας έσπευσαν  άτομα από την «Αυτοδιάθεση» του Κοσσόβου, του Α. Κούρτι, και μέλη του Συλλόγου Τσαμουριά, οι οποίοι μπλοκάρισαν την μοναδική είσοδο προς την Κλεισούρα, τη γέφυρα του Ντραγκότι στον ποταμό Αώο, τέσσερα λεωφορεία από την Ελλάδα και πάρα πολλοί  κάτοικοι από την Κλεισούρα και την Πρεμετή, μαζί με τον Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα Νικόλαο Πάζιο και το Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου Νικόλαο Κοτροκόη, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και το βουλευτή Κώστα Μπάρκα, τίμησαν τους πεσόντες  και κατέθεσαν στεφάνια στο ηρώο στην κορυφή του νεκροταφείου.

Βουλιαράτες

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το αποκορύφωμα της εορτής έγινε  στο γνωστό Βουλιαράτες. Το χωριό, που εδώ και 72 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Το χωριό, που ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα, μπόρεσε να έχει το δικό του κοιμητήριο, για να γίνουν όλες οι διαδικασίες και όλες οι τιμές όπως τους αρμόζει.

Ήρθαν να καταθέσουν λουλούδια και να κάνουν τρισάγιο πάρα πολλοί συγγενείς των πεσόντων. Να καταθέσουν στεφάνια και να  αποτίνουν φόρο τιμής ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα Νικόλαος Πάζιος, ο Γ. Πρόξενος Νικόλαος Κοτροκόης, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ-MEGA Χριστάκης Κίτσιος, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο  στρατιωτικός Ακόλουθος στην ελληνική Πρεσβεία, βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ, οι  τέως βουλευτές Ευγένιος Χαϊτίδης και Μιχάλης Παντούλας, εκπρόσωπος της ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας του Συλλόγου «Καπετάν Θύμιος Λιώλης», Χρήστος Λιώλης,  οι έπαρχοι των ελληνικών Επαρχιών και πάρα πολλοί Ελλαδίτες, που ήρθαν αποκλειστικά να γιορτάσουν μαζί με τους εδώ Βορειοηπειρώτες.

Τελέστη μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των αναπαυθέντων στο κοιμητήριο του χωριού, από τον Επίσκοπο Ναθαναήλ και μια πλειάδα ιερέων, το προσκλητήριο των νεκρών, εψάλει ο Εθνικός Ύμνος και  κατατέθηκαν στεφάνια.
Οι μαθητές του Βουλιαρατίου έκλεψαν ξανά την παράσταση με το συγκινητικό κι ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμά τους.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου