Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το «τσάμικο» κέρδισε τον αγώνα δρόμου...


Παναγιώτης Μπάρκας



άρθρο του Παναγιώτη Μπάρκα για τον ΣΚΑΪ

Με τις θέσεις για το «τσάμικο» και τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Εντμόντ Παναρίτι, «ανέβασε» το ήθος των συμπατριωτών του στην Αλβανία. Τα αλβανικά ΜΜΕ και η κοινή γνώμη στην Αλβανία δείχνουν αρκετά ικανοποιημένα. Σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στην επίσκεψη Παναρίτι στην Αθήνα και στην αποφασιστικότητά του να «υπερασπιστεί» τα αλβανικά συμφέροντα.

Στην ανακοίνωση του το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών γράφει ότι «Αναφερόμενος στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών ο Υπουργός Παναρίτι τόνισε ότι η αλβανική πλευρά θα το αντιμετωπίσει σε ταύτιση με τα συμφέροντα της χώρας, το σύνταγμα και τη διεθνή νομοθεσία».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι ο κ. Παναρίτι έθεσε και τσάμικο θέμα. «Κατά τη συνάντηση ανέφερε, -υπογραμμίζει η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ, -ότι το τσάμικο θέμα και των ιδιοκτησιών των Αλβανών στην Ελλάδα απαιτούν λύση».

Ο ίδιος ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόντ Παναρίτι, ερωτούμενος από την ειδησεογραφική ηλεκτρονική ιστοσελίδα “BalkanWeb”, αν πράγματι έθεσε τσάμικο θέμα στην Αθήνα είπε ότι «Ναι, στις τρεις περιπτώσεις, κατά την tet a tet συνάντηση, στη συνέντευξη τύπου και σε επίσημη μορφή».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κόμματος των Τσάμιδων, PDIU. Με δική του ανακοίνωση χαιρετίζει την θέση του Υπουργού Εξωτερικών Παναρίτι, λέγοντας ότι «Το Τσάμικο ζήτημα κέρδισε τον αγώνα δρόμου με το χρόνο». Επίσης, μεταξύ των άλλων αναφέρει. «Η υποβολή του αιτήματος των Αλβανών της Τσαμουριάς εξ΄ονόματος του αλβανικού κράτους, από τον κ. Παναρίτι, αποτελεί εποικοδομητικό βήμα προς τα μπρος για να εισαχθεί καθαρή προσέγγιση ευρωπαϊκής ατζέντας για την προώθηση της λύσης του τσάμικου ζητήματος».

Το γεγονός αυτό χαιρετίζεται σήμερα απ΄ όλα τα αλβανικά ΜΜΕ, (πλην τα φιλοκυβερνητικά) και θεωρείται μια εθνική επιτυχία. Επίσης, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι θα αξιοποιηθεί πολιτικά από το Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα, το οποίο Κόμμα, εκπροσωπεί στην κυβέρνηση Μπερίσια ο Υπουργός Εξωτερικών Παναρίτι.

Το ίδιο συνέβηκε και 10 περίπου χρόνια πριν όταν ο Ιλίρ Μέτα, εκπροσωπώντας τότε την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε επίσκεψή του στην Αθήνα, έθεσε ξανά το θέμα «τσάμιδων».

Ωστόσο, αν και διχασμένα τα αλβανικά ΜΜΕ δεν άφησαν ασχολίαστο το επεισόδιο με την μια αλβανική σημαία τοποθετημένη ανάποδα στο φόντο της κοινής συνέντευξης τύπου των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Η πιο ακραία αρνητική θέση είναι της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, που θεώρησε το συμβάν «Συνθηκολόγηση των Τιράνων στην Αθήνα».


www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου