Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Βοηθητικά βιβλία για τα σχολεία της Βορείου Ηπείρου ετοιμάζει τo Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Αργυρόκαστρο - Δερβιτσάνη


• Πολύ σημαντική και άκρως επίκαιρη χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης, να επιμεληθούν τη συγγραφή συνολικά 15 σχολικών εγχειριδίων για τους ομογενείς μαθητές στη Βόρειο Ήπειρο. 

Και αυτό, σε μια εποχή που τα παιδιά στη συγκεκριμένη περιοχή στερούνται βασικών βιβλίων, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να διδάσκονται μεταφρασμένα τα Αλβανικά βιβλία (!), πολλά από τα οποία περιέχουν ιστορικές ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα, ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν ως την Άρτα ή ότι ο βασιλιάς Πύρρος ήταν Αλβανός!  
Όπως έγινε γνωστό χθες, τα δυο Πανεπιστήμια θα επιμεληθούν τη συγγραφή συνολικά 15 σχολικών εγχειριδίων τα οποία περιλαμβάνουν επιπρόσθετο διδακτικό υλικό, που θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα σχολεία της ελληνικής μειονότητας. 
Η συγγραφή των βιβλίων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη Συμπληρωματικού Υλικού για τα Σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας» που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Σχολή Επιστημών Αγωγής) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αντιπρύτανη και Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Γιώργο Καψάλη.

Ένα για κάθε τάξη
Όσον αφορά τα βιβλία, ένα προορίζεται για κάθε μία από τις πέντε τάξεις του Δημοτικού, τέσσερα βιβλία για τις τάξεις του Γυμνασίου και τρία βιβλία για τις τάξεις του Λυκείου. Επίσης, θα υπάρχουν τρία βιβλία για το Δάσκαλο και τον Καθηγητή αντίστοιχα, με οδηγίες και επιπρόσθετο διδακτικό υλικό. 
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Καψάλης, τα συγκεκριμένα βιβλία δεν έρχονται να αντικαταστήσουν τα αναγνωστικά και τα βιβλία της γλώσσας που χρησιμοποιούνται ήδη. «Εμπεριέχουν συμπληρωματικό, επιπρόσθετο διδακτικό υλικό, παρακολουθούν τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια, που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της Ελληνικής μειονότητας, αλλά φέρνουν μία ανανέωση, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο διδακτικής προσέγγισης, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της γλωσσικής διδασκαλίας» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων. 

Τα σεμινάρια… 
Στο μεταξύ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Δερβιτσάνη και το Αργυρόκαστρο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής μειονότητας, που επίσης εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της ημερίδας η επιστημονική και συγγραφική ομάδα των βιβλίων παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς ενδεικτικές ενότητες από αυτά, ώστε να διατυπωθούν από πλευράς τους προβληματισμοί και παρατηρήσεις και στη συνέχεια να ληφθούν υπόψη από τη συγγραφική ομάδα.
Τόσο οι επίσημοι φορείς, που παρέστησαν στο Σεμινάριο, όσο και οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την αναγκαιότητα και την προσφορά του συγκεκριμένου διδακτικού υλικού, το οποίο αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών της ελληνικής μειονότητας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί προέβησαν σε χρήσιμες επισημάνσεις, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Έλληνας Πρόξενος
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλβανία Νικόλαος Κοτροκόης υποδέχτηκε τον επιστημονικό υπεύθυνο, τη συγγραφική ομάδα και όλους τους εκπαιδευτικούς στο Αργυρόκαστρο και εξήρε τους στόχους της προσπάθειας αυτής που αποβαίνει προς όφελος της εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αργυροκάστρου Αριάν Πάνο, καθώς και ο υπεύθυνος για τα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Παντελής Παπάς, ενώ ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας Σπύρος Ξέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου