Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Φωτορεπορτάζ από τον εορτασμό της 72ης επετείου του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου

Ο φετινός εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου ήταν ξεχωριστός από κάθε πλευρά.
Από τη μία είχαμε την ασταμάτητη βροχή που δεν κατάφερε όμως να σταματήσει και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και από την άλλη είχαμε για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετοχή εκπροσώπου  του ΣΥΡΙΖΑ (!!!) και συγκεκριμένα του Βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά. 
Ξεχωριστή νότα έδωσε και η παρουσία κλιμακίου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Παππά, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν κατά την κατάθεση στεφανιού γύρισε στο πλήθος και αναφώνησε "ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ"!
Μία αρνητική καινοτομία ήταν το ότι για πρώτη φορά στα χρονικά που τελείται η συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης εψάλλη ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας! όπως δήλωσαν αρμόδιοι για την διοργάνωση, αυτό ήταν υποχρεωτικό λόγω της διακρατικής σύμβασης που υπεγράφη με την Ελλάδα, όπου οι Αλβανοί το έθεσαν ως όρο για την οριστική αναγνώριση του Στρατιωτικού Νεκροταφείου. 

Αυτό όμως που έδωσε την παραπάνω λαμπρότητα στην φετινή επέτειο ήταν η μετά από 72 ολόκληρα χρόνια παρουσία του βετεράνου του 1940 Γιώργου Αναστασόπουλου, ο οποίος είχε πολεμήσει ως έφεδρος Υπολοχαγός στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. 
Αν και 95 ετών ο κ. Αναστασόπουλος ήταν παρόν στις εκδηλώσεις καθήμενος σε καροτσάκι, ενώ δεν δίσταζε να σηκωθεί υποβασταζόμενος όταν ψαλλόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ" και την ώρα που κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου.

Ας δούμε όμως λεπτό προς λεπτό τους εορτασμούς της 72ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 όπως την κατέγραψε ο φακός του ιστολογίου "ΤΟ ΟΡΑΜΑ"


Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου στους Βουλιαράτες ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου. 


Ο Ηπειρώτης Βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς μόλις έχει ασπαστεί το χέρι του βετεράνου του 1940 Γιώργου Αναστασόπουλου λίγο πριν μπει στην εκκλησία.


Ο Βουλευτής της Χ.Α. Χρ. Παππάς, ο πρόεδρος της κοινότητας Βουλιαρατών Παντελής Κουρεμένος και ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. 


Ο βετεράνος του 1940 Γιώργος Αναστασόπουλος με τη σύζυγο του, μέσα στον Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου λίγο πριν αρχίσει η Δοξολογία


Η Δοξολογία έχει αρχίσει και όλοι ψάλλουν με ένα στόμα το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ". 
Κάτω δεξιά διακρίνουμε τον κ. Γιώργο Αναστασόπουλο να έχει σηκωθεί από το καροτσάκι του! 
Έχουν καταφτάσει εν τω μεταξύ από την Κλεισούρα ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νίκος Κοτροκόης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Σούρλας και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Πίσω τους διακρίνεται ο Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας Σπύρος Ξέρρας.


Παρών και φέτος όπως κάθε χρόνο ανελλιπώς ο κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, που αγωνίζεται για την ανάδειξη των στρατιωτικών νεκροταφείων και την ανεύρεση ανά όλη την ελληνική επικράτεια συγγενών των πεσόντων αλλά και βετεράνων του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου. Ο ίδιος με ενέργειες του βρήκε και έφερε τον κ. Αναστασόπουλο στους Βουλιαράτες για την επέτειο του ΟΧΙ.Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου τελεί την Δοξολογία κάτω από το λεηλατημένο τέμπλο του Ιερού Βήματος.Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου των Βουλιαρατών έτοιμοι να ξεκινήσουν για την καθιερωμένη πορεία προς το Στρατιωτικό Νεκροταφείο κάτω από την καταρρακτώδη βροχή.


Η πορεία ξεκίνησε... 


... με κατεύθυνση την Αγία Σκέπη
Η πορεία συνεχίζεται κάτω από το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου, όπου στις αρχές Δεκεμβρίου 1940 δόθηκε μία από τις φονικότερες και πιο καθοριστικές μάχες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου. 


Η πορεία πλησιάζει στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. 


Η πορεία έχει φτάσει στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο 

Παρά τη βροχή ο κόσμος προσήλθε και φέτος για να παρακολουθήσει τις 
επετειακές εκδηλώσειςΔυναμική η παρουσία της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Βουλευτή Επικρατείας 
Χρήστο Παππά


Ιερείς τελούν το τρισάγιο στη μνήμη των Ελλήνων πεσόντων του 1940 - '41Προσκλητήριο Νεκρών από τις μαθήτριες του Σχολείου των Βουλιαρατών με την ευγενική βοήθεια του Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα Νίκου Πάζιου.Οι μαθήτριες περιμένουν υπομονετικά κάτω από βροχή να αρχίσει 
το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Μερικές από τις καταθέσεις στεφάνωνΟ Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα μόλις έχει καταθέσει στεφάνιΚατάθεση στεφάνου από τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γιώργο Σούρλα, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας για την ανεύρεση των οστών των άταφων Ελλήνων  πεσόντων του 1940 - '41.Κατάθεση στεφάνου από μαθήτριες του Σχολείου Βουλιαρατών ντυμένες με τις παραδοσιακές νυφικές ενδυμασίες της Δρόπολης.Από τον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά. Γυρνώντας προς το πλήθος αναφώνησε "ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ" Από τον πρόεδρο του Κόμματος των Ελλήνων "Εθνική Ελληνική Μειονότητας για το Μέλλον" Χρήστο Κίτσιο
Εκτός από τη βροχή οι μαθήτριες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον δυνατό άνεμο 
που φυσάει κάθε λίγο.

Καταθέσεις σταφάνων από εκπροσώπους συλλόγων συγγενών 
ηρωικώς Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτών.Από τον κ. Χρήστο Λιώλη, εγγονό του αδερφού του Οπλαχηγού του Βούρκου Θύμιου Λιώλη.Από τον πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Θεοφάνη ΚαλυβιώτηΑπό τον δημοφιλή Ηπειρώτη παραδοσιακό τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα


Αδιαμφισβήτητα η πιο ωραία και συγκλονιστική στιγμή της εκδήλωσης.
Ο βετεράνος πολεμιστής του 1940 Γιώργος Αναστασόπουλος καταθέτει στεφάνι 
στο Μνημείο των συμπολεμιστών του! ΑΞΙΟΣ!Μαθήτριες και μικροί μαθητές έτοιμοι για την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος


Ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα Νίκος Πάζιος δηλώνει συγκινημένος που βρίσκεται 
για άλλη μία επέτειο στο χώρο του Στρατιωτικού Νεκροταφείου στους Βουλιαράτες, 
αφού όπως δήλωσε ο πατέρας του  πολέμησε το 1940 σε αυτά τα μέρη. 
Είναι η τέταρτη χρονιά που παρίσταται στην επετειακή εκδήλωση του ΟΧΙ ο κ. Πάζιος αλλά ο ίδιος είναι ο βασικός υπεύθυνος που ο εορτασμός υποβαθμίστηκε με τη συρρίκνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος στα 10 μόλις λεπτά, ενώ μέχρι πριν τέσσερα χρόνια διαρκούσε μισή ώρα. Σαν να πρόκειται για αγγαρεία δηλαδή. Κάποιοι μάλιστα παριστέμενοι Βορειοηπειρώτες σκέφτηκαν να προχωρήσουν στην ειρωνική κίνηση να του δώσουν χαρτομάντηλα για να σκουπίσει τα δάκρυα του από την πολύ συγκίνηση. 
Δίπλα του ο Γενικός Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Νίκος Κοτροκόης.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει αρχίσει με την ανάγνωση του νοήματος του Έπους του '40.


Ποιήματα από τους μικρούς μαθητές


Οι μαθήτριες τραγουδούν το "Γυναίκες Ηπειρώτισσες"


Αναμνήσεις από το Έπος του 1940 - '41.


Ο βετεράνος του 1940 Γιώργος Αναστασόπουλος με τη σύζυγο του 
εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες,
δίπλα σε κασέλα που φυλάσσει τα οστά πεσόντος συμπολεμιστή του 
από τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο. 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου