Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Επεισόδια κατά τον εορτασμό του "ΟΧΙ" στην Κλεισούρα από Αλβανούς εθνικιστές - Η αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Μέλη ομάδας Αλβανών, που ανήκουν στην «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» διαμαρτύρονται την ώρα που περνά το αυτοκίνητο του Έλληνα Πρέσβη στη γέφυρα προς την Κλεισούρα. Τα μέλη της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας», απέκλεισαν τη γέφυρα προς την Κλεισούρα διαμαρτυρόμενοι για τον εορτασμό του «ΟΧΙ» από τους Έλληνες.


Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στην Κλεισούρα της Πρεμετής, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο επίσημα στρατιωτικά νεκροταφεία του Έπους του '40.
Μερικές δεκάδες οπαδοί της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» και του κόμματος των Τσάμηδων πέταξαν πέτρες εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν συγγενείς των πεσόντων του Έπους του 1940 και διπλωματικών οχημάτων.
Τα επεισόδια δεν πήρα έκταση χάρη στην παρέμβαση της αλβανικής αστυνομίας, ωστόσο η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό τα συνθήματα των Αλβανών εθνικιστών.
«Η συνεργασία με τα στρατεύματα κατοχής του Μουσολίνι, θυμίζει σε κάποιους ακραίους Αλβανούς πολιτικούς, αλλά και στους οπαδούς τους, τις ενοχές από το κακό παρελθόν», σχολίασε για τα επεισόδια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.
Αλβανοί εθνικιστές της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» και Τσάμηδες πέταξαν πέτρες στο λεωφορείο που μετέφερε απογόνους των ηρώων από την Ελλάδα, αλλά και σε βάρος του οχήματος του Έλληνα πρέσβη Νίκου Πάζιου, κατήγγειλε ο κ. Κουίκ και κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι παρακολουθεί ατάραχη τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος, κι όλα αυτά ενώ «εξακολουθεί να αρνείται τη δημιουργία και τρίτου στρατιωτικού νεκροταφείου, για τους άταφους ήρωες του Αλβανικού έπους που έχουν αφήσει διάσπαρτα τα κόκαλά τους στα Βουνά και τα λαγκάδια της Βορείου Ηπείρου».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Καταδίκη επεισοδίων κατά τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλβανία από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών


Κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κλεισούρα, ομάδα ακραίων Αλβανών εθνικιστών προκάλεσε μικρής κλίμακας επεισόδια εις βάρος των εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας που είχαν μεταβεί επί τόπου για τους εορτασμούς. Για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των επεισοδίων, που δεν έχουν προηγούμενο, απαιτήθηκε επέμβαση της αλβανικής Αστυνομίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τις συμπεριφορές και τις ενέργειες αυτές που ως στόχο είχαν να αμαυρώσουν τον εορτασμό της εθνικής επετείου και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται θετικά προς όφελος των δυο χωρών.

Ελλάδα και Αλβανία κάνουν βήματα για να ξεκινήσουν μια νέα εποχή στη μεταξύ τους σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες πρέπει να πάρουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτή η κεντρική επιλογή των δυο Κυβερνήσεων δεν είναι αναστρέψιμη και εκφράζει την πραγματική βούληση των δυο λαών.

1 σχόλιο:

  1. Μετά από αυτή την τόσο "σκληρή" ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ οι Αλβανοί κυβερνόντες πρέπει να έχασαν τον ύπνο τους, αφού πλέον αισθάνονται τρομερά εκτεθειμένοι και ξέρουν πως ο δρόμος προς την ΕΕ δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Μιλάμε ο Αβραμόπουλος τώρα τους έτριξε τα δόντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή