Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό προανήγγειλε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος


Τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «1912-2012, 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων» πραγματοποίησε χθες ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος στο δημοτικό νεοκλασικό κτήριο επί της Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου, στον Πειραιά.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την επετειακή έκθεση, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε:
«Σήμερα, από εδώ τον Πειραιά δίνουμε το σύνθημα για εθνική αφύπνιση και για εθνική αναγέννηση. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο λογιστήριο.
Κόψε τόσα, βάλε τόσα, περιόρισε εκείνα. Ναι χρωστάμε δεν το κρύψαμε. Ναι δανειστήκαμε περισσότερα από ότι μπορούσαμε και ζήσαμε μια ψευδαίσθηση ευδαιμονίας με δανεικά. Αλλά, Ελλάδα δεν είναι μόνο ευρώ. Ελλάδα είναι πολιτισμός.
Ελλάδα είναι Ιστορία. Ελλάδα είναι αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Ελλάδα είναι και οι 1.000.000 νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλληνες που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα ελευθερία και δημοκρατία στην Ευρώπη. Γι΄αυτό λέμε λοιπόν, ένα ηχηρό φτάνει πια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κρατούν ταπεινωμένους. Λέμε, φτάνει πια σε όσους μας υποτιμούν και μας προσβάλλουν. Υπάρχει η άλλη Ελλάδα, η πραγματική Ελλάδα. Η Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών. Η Ελλάδα που δεν έκανε ποτέ επεκτατικούς πολέμους, η Ελλάδα που δίδαξε αρχές, αξίες και ιδανικά.
Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς και πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι.

Για μας, η έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, έχουν αυτόν τον σκοπό. Να επιστρέψει η αυτογνωσία μας και η εθνική μας περηφάνια.
Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι οι καιροί που περνάμε είναι δύσκολοι. Αλλά από εδώ, από τον Πειραιά, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα:
Ότι η Ελλάδα δεν γονατίζει.
Ότι η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό και στη Ναυτιλία.
Ότι η Ελλάδα που δίδαξε τη Δημοκρατία οφείλουν να την σέβονται εχθροί και φίλοι.
Ότι η Οικουμενική Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Ότι ο Πειραιάς βγαίνει από το «λιμάνι» του και ανοίγει τα πανιά του, δημιουργώντας γεγονότα. Η Ελλάδα, στην μακρόχρονη ιστορία της, δεν έκανε ποτέ πολέμους κατακτητικούς. Οι αγώνες της ήταν εθνικοαπελευθερωτικοί. Είναι ιστορικό χρέος κάθε γενιάς να παραδίδει στην επόμενη τη σκυτάλη της μνήμης και της γνώσης των αγώνων και των παραδόσεων αυτού του τόπου.
Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε στην πόλη του Πειραιά μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα τα «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους». Σκοπός μας, δεν ήταν και δεν είναι να αναθερμάνουμε εθνικισμούς και να ανοίξουμε εκ νέου πληγές που για χρόνια ταλαιπώρησαν αυτήν την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Στόχος μας είναι να μάθει κυρίως η νέα γενιά, μέσα από το πλούσιο ιστορικό υλικό που θα εκθέσουμε την ιστορία, όχι μόνο από τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά από μια σειρά ντοκουμέντα της εποχής που άλλαξαν τον ρου της Ελλάδας και οδήγησαν στον διπλασιασμό της και στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Που δυστυχώς δεν απελευθερώθηκε ολόκληρη. Γιατί η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ελπίδα μας είναι να φωτίσουμε τα γεγονότα ενός νικηφόρου απελευθερωτικού πολέμου για την Ελλάδα και να τονίσουμε τον ρόλο που έπαιξε η ενότητα του Έθνους σε μια ιστορική καμπή, ώστε να μην επαναλάβουμε λάθη και παραλείψεις. Να καταθέσουμε με τον δικό μας τρόπο ένα στεφάνι δόξας στους μαχητές των Βαλκανικών Πολέμων. Οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν το μεγαλύτερο στρατηγικό επίτευγμα του ελληνισμού μετά το 1821.

Θα ακολουθήσουν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν και μια σειρά από εκθέσεις για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, για την ιστορία του Ποντιακού, του Βορειοηπειρωτικού και του Κυπριακού Ελληνισμού».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, δημοσιογράφος επισήμανε στον Δήμαρχο ότι παρέλειψε να αναφερθεί και στην απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:
«Μάλλον δεν ακούσατε ότι θα διοργανώσουμε έκθεση και για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός και διαιώνιος. Κάποτε έλεγαν για την Ελληνική Μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Ήταν λάθος. Ο Ελληνισμός στη Βόρειο Ήπειρο δεν ήταν ποτέ μειονότητα, ήταν ο πληθυσμός ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου. Και αυτό δεν είναι επεκτατισμός. Ο Ελληνισμός δεν υπάρχει μόνο στα σύνορα ενός κράτους. Ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν είναι Ελληνισμός; Υπάρχει στα όρια ενός άλλου κράτους».

Ο δημοσιογράφος επανήλθε με νέα ερώτηση:
«Μήπως τότε, το 2014 που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, προετοιμάζετε μία ανάλογη έκθεση;»

Για να απαντήσει και πάλι ο κ. Μιχαλολιάκος:
«Ο Ελληνισμός δεν είναι στη Βόρειο Ήπειρο μόνο την περίοδο εκείνη που διεκδίκησε την αυτονομία του, είναι και σήμερα.
Όταν ξεκινήσαμε κάποτε να κάνουμε εκδηλώσεις για τη Βόρειο Ήπειρο, το αποτέλεσμα στην αρχή ήταν πενιχρό, έρχονταν γύρω στα 500 άτομα, αργότερα όμως το κίνημα γιγαντώθηκε και έρχονταν 100.000 άτομα.
Να ξέρουμε όμως ότι η Ήπειρος είναι μία, όπως και η Μακεδονία είναι μία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου