Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προς αναγνώριση "εθνικής βουλγαρικής μειονότητας" η Αλβανία;



Μπερίσα: « Οι Βούλγαροι στην Αλβανία μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν»


Οκτώβριος 22, 2012.
Τίρανα.

Πέρα από τις οικονομικές συμφωνίες των δύο χωρών – Αλβανίας και Βουλγαρίας- κατά την επίσκεψη της   βουλγαρικής  κυβερνητικής αντιπροσωπεία,  με επικεφαλής τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ,  συζητήθηκε και το ζήτημα των Βουλγάρων –σλαβικής καταγωγής- που ζουν, κυρίως, στην ανατολική περιοχή  της χώρας.

Διατυπώθηκε ότι ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας στην οποία ζει μπορεί να δηλώνει ελεύθερα την εθνικότητά του ώστε να αισθάνεται άνετα.

«Νομίζω ότι αυτό το πρότυπο το έχουμε κρατήσει για όλους του πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απαντώντας σε ερωτήσεις  δημοσιογράφων,  «αν υπάρχουν Αλβανοί πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι και αν υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται ως Βούλγαροι και να αποκτήσουν το καθεστώς της μειονότητας, ώστε να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα» ο Σαλί Μπερίσα είπε ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν περιορισμοί για όποια αυτοδιάθεση.

«Για αυτούς τους Αλβανούς πολίτες  δεν υπάρχουν περιορισμοί στο να εκδηλώσουν αυτό το οποίο επιθυμούν  ή αυτό που θέλουν να είναι», είπε ο Μπερίσα.

«Είμαστε ένα έθνος που θέλουμε γρήγορα να οδηγηθούμε προς την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

--



Το σχόλιο μας: Εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να εμφανίζεται το φαινόμενο αρκετοί σλαβόφωνοι της Πρέσπας και της Αχρίδας να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι. Βέβαια γνωρίζουμε ότι το αλβανικό κράτος αυτή την πολύ μικρή σλαβόφωνη γλωσσική κοινότητα την αναγνωρίζει ως "μακεδονική μειονότητα". 
Κάποιοι όμως από αυτούς τους αυτοαποκαλούμενους "Μακεδόνες" (ή κατά το προτιμότερον Γυφτοσκοπιανούς), θεωρούν πλέον εαυτούς Βουλγάρους, επιβεβαιώνοντας την σύγχυση εθνικής συνείδησης που επικρατεί σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, γιατί έθνος δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε. 
Άλλωστε και πάρα πολλοί σλαβικής καταγωγής πολίτες του ίδιου του κράτους των Σκοπίων έχουν λάβει την βουλγαρική ιθαγένεια και βουλγαρικά διαβατήρια, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρώην πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Φαίνεται λοιπόν ότι επιστρέφουν σιγά σιγά στις ρίζες τους. 
Από την άλλη αξίζει να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η έξαρση "βουλγαρικής συνείδησης" άρχισε να εκδηλώνεται στην Περιφέρεια Κορυτσάς περισσότερο από το 2007, όταν η Βουλγαρία έγινε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Να θυμηθούμε επίσης ότι όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εκπομπή "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR", οι ψευδομάρτυρες κάτοικοι της Μπομποστίτσας που συνηγόρησαν στο ότι "κατέστρεψε αλβανικούς τάφους" δήλωναν εθνικά Βούλγαροι.

Και για να πιάσουμε το θέμα στο σημείο που μας ενδιαφέρει άμεσα, μήπως τώρα που ο κ.  Μπερίσα είναι τόσο ανοιχτόκαρδος και γενναιόδωρος με τον αυτοπροσδιορισμό, να του θυμίσουμε ότι είναι η ώρα να αναγνωρίσει επίσημα την αυτόχθονη ύπαρξη ελληνικού πληθυσμού σε περιοχές που έχει ιστορική παρουσία όπως η Χιμάρα, η Κορυτσά, η Πρεμετή, καθώς και Επαρχίες της Αυλώνας, των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου που βρίσκονται εκτός μειονοτικών ζωνών; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου