Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπώσεις από το 2012 – Ο Βορειοηπειρώτης Βουλευτής και ο τομεάρχης Αλύτρωτου Ελληνισμού της Χρυσής Αυγής


Η χρονιά που ολοκληρώθηκε, το σωτήριον έτος 2012, θα μείνει στην πολιτική ιστορία για τις βουλευτικές εκλογές που σήμαναν το τέλος του δικομματισμού στην Ελλάδα, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζαμε.
Παράλληλα σήμανε και την είσοδο στην Βουλή των Ελλήνων, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενός Βορειοηπειρώτη πολιτευτή, που δεν είναι άλλος φυσικά από τον τρις χρυσό ολυμπιονίκη της άρσης βαρών από την Χιμάρα Πύρρου Δήμα.

Η βορειοηπειρωτική κοινή γνώμη ήταν δυσαρεστημένη από την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του Πύρρου Δήμα ως προς την προβολή των θεμάτων που απασχολούν την ιδιαίτερη πατρίδα, αφού χάρη στη δημοφιλία του θα μπορούσε να γίνει ένας παγκόσμιος πρεσβευτής του Βορειοηπειρωτικού. Υπήρχε τότε η δικαιολογία ότι ήταν αφοσιωμένος στην αθλητική του καριέρα και μετά ότι του απαγορευόταν από τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε μία συνέντευξη που είχε δώσει στο τοπικό περιοδικό του Πειραιά Re-Port για το τεύχος Δεκεμβρίου 2009 – Ιανουαρίου 2010 και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Παγώνη, παραθέτοντας το απόσπασμα που αφορά την Βόρειο Ήπειρο:

- Στη Χιμάρα πηγαίνετε;

- Συχνά τα τελευταία τρία χρόνια πηγαίνω κάθε χρόνο.

- Τι εικόνες έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;

- Έχω αναφερθεί χιλιάδες φορές στα παιδικά μου χρόνια. Ήταν δύσκολα παιδικά χρόνια όπως και πολλών συμπατριωτών μου. Εντάξει ήταν δύσκολα... Χαίρομαι όμως που τα πέρασα, γιατί έτσι εκτιμάς καλύτερα και τη ζωή σου και το πως έρχονται τα πράγματα στη ζωή σου. Εκτιμώ και δεν ξεχνώ ποτέ εκείνα τα χρόνια και δεν ξεχνώ από που ξεκίνησα.

- Ποια είναι τα προβλήματα της μειονότητας και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από εδώ για να βοηθήσουμε τους αδερφούς μας εκεί;

- Εγώ νομίζω ότι πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους αδερφούς μας εδώ...

- Πολύ καλά τα λέτε!

- Μάλλον να τους αποδεχτούμε πρώτα γιατί εδώ τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ξένοι. Σίγουρα έχουν γίνει πάρα πολλά αλλά δεν νομίζω ότι φταίνε οι Βορειοηπειρώτες. Δεύτερον αυτό που χρειάζεται η Βόρειος Ήπειρος είναι βοήθεια. Εγώ είμαι χαρούμενος που μετά από πολύ καιρό άνοιξε το Ελληνικό Σχολείο στη Χιμάρα και λειτουργεί. Γίνονται βήματα αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει και εμείς οι ίδιοι που επιστρέφουμε εκεί να αγαπάμε πιο πολύ τον τόπο μας. Να μην παρατήσουμε τον τόπο μας, να μην αφήσουμε να γίνουνε έκτροπα.

- Το ελληνικό κράτος κάνει κάτι για την μειονότητα ή την έχει αφήσει στην τύχη της;

-Σίγουρα έχει κάνει αρκετά πράγματα αλλά θα μπορούσε παραπάνω. Έχει δώσει πάρα πολλά χρήματα και έχει βοηθήσει. Όχι μόνο στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και στην Αλβανία. Θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά και να υπάρξει έλεγχος για το που πηγαίνουν τα χρήματα.

- Με ποιο τρόπο; Να γίνουν τα πράγματα πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά;

- Σίγουρα αυτό εννοώ χωρίς να αφήνω υπαινιγμούς. Από αυτά όμως που μαθαίνω είναι ότι πέφτουν λεφτά και στην ουσία  δεν γίνονται τα πράγματα όπως πρέπει.



Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και το λιοντάρι της Χιμάρας έγινε ο πρώτος Βορειοηπειρώτης βουλευτής στην Ελλάδα μετά τον Κωνσταντίνο Σκενδέρη από την Κορυτσά που εξελέγη την δεκαετία του 1920, χάρη στην πρώτη και μοναδική εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Από τη θέση αυτή θα μπορούσε να φέρει διαρκώς στη επικαιρότητα το Βορειοηπειρωτικό με ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και δημόσιες επισκέψεις στη Βόρειο Ήπειρο ή δηλώσεις για την περιοχή οι οποίες θα γίνονταν θέμα συζήτησης. Όμως απ’ ότι αποδείχτηκε και λάθος κόμμα διάλεξε για να γίνει «εθνοπατέρας» αλλά ίσως και ο ίδιος να μην έχει τέτοια πρόθεση ή έστω να μπορεί να την εκφράσει. Πέραν από μία ερώτηση και κάποιες τοποθετήσεις για το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας, ουδέν άλλο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι ο Πύρρος Δήμας δεν παραβρέθηκε ούτε στη Χιμάρα κατά την δεύτερη επέτειο της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα και το μνημόσυνο του εθνομάρτυρα συντοπίτη του τον περασμένο Αύγουστο, ούτε εκπροσώπησε έστω το κόμμα του στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στους Βουλιαράτες ή οπουδήποτε έστω αλλού στη Βόρειο Ήπειρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ο πατέρας του γιατί ο Πύρρος δεν ήταν παρών στη Χιμάρα στις 12 Αυγούστου για το μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, η απάντηση του ήταν ότι «δεν πήρε εντολή από το ΠΑΣΟΚ!»

Αντίθετα όμως στις δύο προαναφερόμενες επετείους το παρών στη Βόρειο Ήπειρο έδωσε ένα άλλο μέλος της Βουλής της Βουλής των Ελλήνων. Ο λόγος φυσικά για τον Ηπειρώτη Βουλευτή Επικρατείας του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» Χρήστου Παππά. Ο κ. Παππάς με καταγωγή από τη Λάκκα Σουλίου και με ρίζες πιθανότατα από την Πρεμετή, από τη στιγμή της εισόδου της Χ.Α. στο ελληνικό κοινοβούλιο ανέλαβε Τομεάρχης Εξωτερικών, Αλυτρώτου και Αποδήμου Ελληνισμού για το εθνικιστικό κόμμα που εκπροσωπεί. Μία θέση που τίμησε και με το παραπάνω με τις ερωτήσεις που έκανε σχεδόν κάθε εβδομάδα στους αρμόδιους υπουργούς για θέματα που αφορούν άμεσα τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Παιδείας, διπλωματίας, ασφάλειας, φυσικής παρουσίας στα πάτρια εδάφη, καθώς βέβαια και για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών με το ελληνικό κράτος και τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει επίσης, δεν παραλείπει ποτέ να αναφερθεί στο εθνικό θέμα τις Βορείου Ηπείρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει δεχτεί στο γραφείο του στη Βουλή χωρίς τυμπανοκρουσίες και σημαντικά πρόσωπα της περιοχής που δεν κατέχουν πολιτικά ή τοπικά αξιώματα, αλλά τιμούν τον τόπο μας με τον δικό τους αφανή και ταπεινό τρόπο.
Ακόμα όμως και με την παρουσία του στη Χιμάρα πέρα από την αλβανική πλευρά όπως ήταν φυσικό, βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν χολή και κάποιοι Βορειοηπειρώτες εναντίον του κ. Παππά με αφορμή το ξεδίπλωμα της σημαίας της Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που μίλησε για λίγο πάνω από το μνήμα του Αριστοτέλη Γκούμα. Βέβαια για την κίνηση αυτή δόθηκε πρώτα η άδεια από την πλευρά της οικογένειας, αλλά σίγουρα κάποιοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι έχουν το μονοπώλιο του πατριωτισμού επί του βορειοηπειρωτικού.

Ο Σουλιώτης βουλευτής παρ’ όλα αυτά ξαναπέρασε την Κακαβιά την 28η Οκτωβρίου για την επέτειο του ΟΧΙ, όπου κατά τη στιγμή που κατέθετε το στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων του 1940 - ΄41 στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες αναφώνησε «ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ». Αυτή η κίνηση του αρκούσε για να τον κηρύξει ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι «ανεπιθύμητο πρόσωπο», όπως και όλα τα μέλη του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Φυσικά ο Χρήστος Παππάς όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά συνέχισε να θέτει ερωτήσεις στη Βουλή για τη Βόρειο Ήπειρο, ενώ αποκορύφωμα της δραστηριότητας του αποτέλεσε η επίσημη συνάντηση του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο από τον οποίο και απαίτησε την εφαρμογή εθνικής εξωτερικής πολιτικής, θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας το Βορειοηπειρωτικό.
Με την εξάμηνη κοινοβουλευτική δράση του λοιπόν ο κ. Παππάς κέρδισε επάξια τον άτυπο τίτλο του «εκπροσώπου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» εντός της Βουλής των Ελλήνων και ευχόμαστε να συνεχίσει απτόητος και με αμείωτο το ενδιαφέρον και στο 2013.

Παράλληλα όμως, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα όσα γράφουμε για τον Χιμαριώτη βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελούν κακόβουλη κριτική προς το πρόσωπο του. Σκοπό έχουν να τον προκαλέσουν ώστε να δείξει εντονότερο και έμπρακτο ενδιαφέρον για τη Βόρειο Ήπειρο που αποτελεί τόπο καταγωγής του, ώστε και ο ίδιος να κάνει τους συμπατριώτες του υπερήφανους όχι μόνο για τις ιστορικές και ανεπανάληπτες διακρίσεις  του στην άρση βαρών αλλά και στον στίβο της πολιτικής, βοηθώντας και ο ίδιος την ιδιαίτερη πατρίδα του.


Ο Βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για την Βόρειο Ήπειρο κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου