Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της Δερβιτσάνης Αργυροκάστρου

Όλοι έχουν δικαίωμα στη σωστή παιδεία
Οι νέοι της Δερβιτσάνης Δερόπολης, πήραν την απόφαση να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να συμβάλλουν όσο το δυνατόν καλύτερα στην αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών στην περιοχή τους (σύμφωνα με επικοινωνία την οποία είχαμε μαζί τους).
Προέβησαν σε συλλογικές ενέργειες ώστε να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου εντελώς δωρεάν πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, κυρίως για τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων. Έναυσμα αποτέλεσε η δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων από φοιτητές εντός της Ελλαδικής επικράτειας σε όσους μαθητές έχουν οικονομικές δυσχέρειες.

Έτσι λοιπόν ήρθαν σε επικοινωνία με πολλούς φοιτητές Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα και άρχισαν να μαζεύουν βιβλία για να λειτουργήσει και ένα τμήμα παιδικής βιβλιοθήκης, παράλληλα με τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Φυσικής και Μαθηματικών που θα γίνονται. Επιπλέον προσέφεραν βιβλία μέχρι τώρα, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης , η γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων και πρώην αθλήτρια στην Εθνική ομάδα πετοσφαίρισης Σοφία Παυλάκου (http://www.pavlakou.com) και ο Εκδοτικός Οίκος Χ. Πάτση απ’ την Αθήνα.

Τα μαθήματα θα γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Θα χρησιμοποιηθούν ευχάριστοι μέθοδοι διδασκαλίας βασιζόμενοι στην πολλά υποσχόμενη διαθεματικότητα και τα εκπαιδευτικά λογισμικά.  Οι φοιτητές – διδάσκοντες είναι τελειόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Φιλολογικό Τμήμα και το Τμήμα Επιστήμης Υλικών (για τη διδασκαλία των μαθηματικών). Επίσης διαθέτουν κάποια προηγούμενη εμπειρία διδασκαλίας και ειδική  βεβαίωση από τις σχολές τους, για την επιβεβαίωση των σπουδών τους.

Τονίζουν πως όλες οι διδακτικές ενέργειες δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην υποβάθμιση ή την αντικατάσταση του σχολείου.
Η συμμετοχή του σχολικού τοπικού συστήματος θα είναι ανύπαρκτη καθώς είναι ευρέως γνωστό πως στα φροντιστηριακά προγράμματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να επέμβουν εξωτερικοί παράγοντες, είτε είναι σχολικοί είτε οποιοιδήποτε άλλοι.                                                                                                                              
Η μοναδική ευθύνη η οποία αναλογεί στους φοιτητές-διδάσκοντες, είναι εκείνη απέναντι στους γονείς των μαθητών (από τα μοναδικά άτομα που θα επιτρέψουν να παρέμβουν για ότι πρόβλημα προκύψει).

Η νέοι μας θα συνεχίσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας στον τόπο, η οποία θα αποσκοπεί σε σωστές κινήσεις προσφοράς και αναβάθμισης σταδιακά όλων των τομέων βασιζόμενοι στο σημαντικότερο όλων, την παιδεία. Άνευ ιδιοτελών συμφερόντων και άλλων δευτερευόντων στόχων, πέραν εκείνων που προαναφέρθηκαν και χρήζουν πρωτίστης εφαρμογής.  

Απευθυνόμενοι σε όλους τους γονείς, κάνουν έκκληση ώστε να ωθήσουν τα παιδιά τους στη αγάπη για την μητρική τους γλώσσα. Η στήριξη του παραπάνω εγχειρήματος πέραν από υλική είναι και ηθική από ένα ευρύ ποσοστό δικών μας ανθρώπων αλλά και Ελλαδιτών (των γραμμάτων και των τεχνών), όπως τη γνωστή ζωγράφο Ιωάννα Ξέρα απ' τη Λαμία.
Ο «Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων» προσφέρθηκε να βοηθήσει με ότι μέσο διαθέτει, ώστε να περατωθεί ο συγκεκριμένος στόχος της νεολαίας. Μεγάλες είναι και οι πιθανότητες να γίνουν κάποια μαθήματα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών (από τελειόφοιτους των Ελλαδικών Λυκείων).
Επιπλέον στα λυκειόπαιδα  θα δοθούν εγχειρίδια, τα οποία θα τα βοηθήσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2013 για τα Ελληνικά Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι (έχουν ήδη ξεκινήσει να δίδονται).

Τέλος η νεολαία ευχαριστεί τους παραπάνω σημαντικούς δωρητές αλλά και τους: Χριστίνα Κιάμου, Νικόλαο Λύτη, Λιζέτα- Βικτωρία Ζιάκου και πολλούς άλλους οι οποίοι καθημερινά ενδιαφέρονται και συμμετέχουν δυναμικά ώστε να συνάξουν τα απαιτούμενα για τα παιδιά μας. 
Το επόμενο διάστημα θα κοινοποιηθεί απ’ τους υπευθύνους το πρόγραμμα, το οποίο θα διαμορφωθεί ύστερα από τη συνεννόηση με τους συμμετέχοντες μαθητές και τους γονείς, με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετεί κυρίως τους πρώτους και να μην επιβαρύνει επιπλέον την καθημερινότητά τους.

Όσοι γονείς και κηδεμόνες ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα ή να εγγράψουν τα παιδιά τους, μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: derbitsanh.derbitsanh@gmail.com


dervitsani.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου