Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επεκτατικές δηλώσεις Μπερίσα


Από την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα στις 6 Δεκεμβρίου 2012


A. BIBE: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα σχόλιό σας σχετικά με το θέμα με τις δηλώσεις του Προέδρου Berisha, χθες, για να δοθεί η αλβανική υπηκοότητα σε όσους την επιθυμούν. Πώς βλέπει αυτή η Αθήνα αυτή την κίνηση; Δεύτερον, αν η Αθήνα έχει καλυφθεί, είναι πλήρως καλυμμένη με τις διευκρινίσεις του Προέδρου Berisha σχετικά με τις δηλώσεις περί Πρέβεζας. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο θέμα που αναφέρατε, έχουμε δει τις σχετικές δηλώσεις, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα εφαρμοζόταν και ποια είναι η σχέση του και η συμβατότητά του γενικώς με το κοινοτικό πλαίσιο και με τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ προσεκτικά.

Ως προς το θέμα των δηλώσεων, θα ήθελα πρώτα από όλα να επισημάνω και άλλες δηλώσεις που έγιναν, όπως οι δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, τον κύριο Nisani και να πω και εγώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς, γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή. Η έξαρση του εθνικισμού το τελευταίο διάστημα σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού.

Υπήρξε πράγματι η ανασκευή εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κυρίου Berisha, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νομίζω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Από την πλευρά μας όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου