Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

12 Δεκεμβρίου, η μέρα κατά του κομμουνισμού - 22 χρόνια μετά από μία εν ψυχρώ δολοφονία


Στις 12 Δεκεμβρίου του 1990, αν  και το δικτατορικό καθεστώς μετρούσε τις τελευταίες του μέρες και βρυχιόνταν σαν το λαβωμένο θεριό, έκανε το παν με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη ζωή. 
Η βία και η φοβέρα, η τρομοκρατία και το άγρυπνο μάτι των μυστικών υπηρεσιών, της περίφημης σιγκουρίμι, στο μεγαλείο τους. Τα μέτρα δρακόντεια μπας και κάποιος θα πρόδιδε τα ιδανικά του κομμουνισμού και θα δραπέτευε στη χώρα του καπιταλισμού, της ελεημοσύνης και της μιζέριας, την Ψωροκώσταινα την Ελλάδα την καπιταλιστική, που δυστυχώς παρά την μπομπότα που της δάνεισε η Αλβανία, ο φάρος του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, που φώτιζε την Αλβανία και μεταλαμπαδεύονταν σε όλο τον κόσμο, δεν κατόρθωσε να περάσει  έστω και μια μικρή αχτίδα σε αυτήν.

Μολονότι τα μηνύματα από παντού, με το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, την προσέλευση εκατοντάδων στις ξένες πρεσβείες στα Τίρανα, την απαρχή της δημιουργίας άλλων πολιτικών κομμάτων, εντούτοις  τα αυτόματά τους ξερνούσαν φωτιά και θάνατο.
Ακριβώς την ημέρα αυτή δολοφόνησαν εν ψυχρώ τέσσερις Βορειοηπειρώτες: τον Αηδόνη Ράφτη, τον Ευθύμιο Μάσσιο, τον Θανάση Κώτση από το Αλύκο και τον Ευάγγελο Μήτρο από τη Γέρμα καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα προς τον κόσμο της Επαγγελίας.

Η δολοφονία τους ήταν το έναυσμα για την παλίρροια που θα ακολουθούσε. Μια παλίρροια που ταρακούνησε το κομμουνιστικό δικτατορικό σύστημα, γιατί είχε μέσα της την οργή του λαού, το μίσος, τα πάθη, τις κακουχίες, τις εξορίες, τις φυλακίσεις και τις θανατώσεις δεκάδων και εκατοντάδων Βουρκάρηδων. 
Μέσα δεν αναβοούσαν μόνον οι ψυχές του Ευάγγελου, του Θανάση, του Αηδόνη και του Ευθυμίου, αλλά και του Θύμιου Λιώλη και Φίλιππα Παπαθανάση, του Γρηγόρη Λαμποβιτιάδη και του Βασίλη Σαχίνη, του Κίτσιου Γιαννόπουλου και Ανδρέα Ιωαννίδη, του Τσιάβου Κόκαλη και  Φώτου Παπαχρήστου, του Χρήστου Πύλιου, Ηλία Γκιζέλη και πολλών και πολλών άλλων στα Ριζά και τη Δρόπολη, στο Πωγώνι και το Δέλβινο.


Αλύκο, 12 Δεκεμβρίου 2012


22 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας.
Η επέτειος άρχισε με τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και τα μνημόσυνα που έγιναν στους τάφους των μαρτύρων, όπου παρευρέθηκαν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χριστάκης Κίτσιος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αγ. Σαράντα Χαράλαμπος Παντέχης, έπαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες.


Στην Πλατεία «Κύπρος», όπου βρίσκεται και το μνημείο αφιερωμένο στους τέσσερις Μάρτυρες της Δημοκρατίας, άνοιξε την εκδήλωση ο έπαρχος του Αλύκου Χρήστος Καΐσης, ενώ η γραμματέας της επαρχίας Βαλεντίνα Μήτση αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας. Ένα λεπτό σιγής ήταν το ενδιάμεσο για ν’ ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί και η κατάθεση στεφάνων.

Χαιρέτισε ο Γ. Πρόξενος Νικόλαος Κοτροκόης ο οποίος αναφέρθηκε στην ενότητα των Βορειοηπειρωτών οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη δύναμη και αυτή τη δύναμη να την δείξουν στις 23 Ιουνίου 2013 στις εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία. Ήταν κατηγορηματικός ως προς τις εθνικιστικές φωνές που προβάλλονται στη χώρα των αετών για μεγάλη Αλβανία εις βάρος της Ελλάδος, μια χώρα που ξέρει να υπερασπίζεται τα  ιδανικά και τα εθνικά της δικαιώματα.
Χαιρέτησαν με τη σειρά ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο  Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και εκ μέρους των οικογενειών ο Αχιλλέας Μάσσιος.

Κατάθεσαν στεφάνια ο Γ. Πρόξενος Νικόλαος Κοτροκόης, ο έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καΐσης, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χριστάκης Κίτσιος,  ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μάνος, ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Θεοφάνης Καλυβιώτης, ο εκπρόσωπος Δήμου Τριπόλεως, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των τεσσάρων μαρτύρων Βασίλης Μάσσιος, εκ μέρους του ΠΑΣΥΒΑ και ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αγ. Σαράντα,  Χαράλαμπος  Παντέχης, από την Ομοσπονδία «οι Σελλοί», η Ηλέκτρα Κίκη, εκ μέρους της βουλευτή της περιοχής Λουίζα Τζουβάνη (Παπαθανάση), ο Γιώργος Τζουμάκας εκ μέρους των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων Ελλάδος, του παραρτήματος Τιράνων και του ΔΚ του νομού.

Στη συνέχεια με απόφαση του Επαρχιακού Συμβούλιου Επαρχίας Αλύκου, απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Δημότης» στους: Κωνσταντίνο Νταση, από το Γ. Πρόξενο, στον Χαράλαμπο Γκιζέλη, από τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, στον Βασίλη Κόκαλη (γιος του Τσιάβο Κόκαλη) από τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας και στονΧρήστο Τούρλα  από τον έπαρχο Χρήστο Καιση.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου