Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις και αποκαλύψεις για τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011


Τα κόλπα των εγκαθέτων του Μπερίσα με την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, καταγγέλλει το Κληρικολαϊκό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας «Εντελώς ανακριβή και απαράδεκτα» τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας και που εμφανίζουν τους χριστιανούς ορθόδοξους… μειωμένους κατά 2/3, στο 6,75% του πληθυσμού! Ιδού ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης:
«Η διαδικασία της απογραφής για την καταγραφή του θρησκεύματος δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο που ακολουθείται από τις ευρωπαϊκές χώρες. Και τελικά προσβάλλει όχι μόνο τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, που από την αρχή του Αλβανικού κράτους υπήρξαν η πολυπληθέστερη χριστιανική κοινότητα, αλλά και όλους τους Χριστιανούς, τους οποίους περιορίζει κατά μεγάλο ποσοστό (από 31% σε 17%), και τελικά σκιάζει τη γενική εικόνα των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία…»
Επιπλέον, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, αποφασίστηκε να μην αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της απογραφής, που χαρακτηρίστηκε «στημένη διαδικασία».

Και μετά απ’ αυτά, διερωτόμαστε: η «ισχυρή Ελλάδα» του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τι ενέργειες κάνει για αυτή την πρόκληση; Σούζα κάθεται ακόμα και στον Μπερίσα!
Τι θα μπορούσε να κάνει, πέρα από χαρτοπόλεμο διαμαρτυριών; Με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς στην Ελλάδα, οι οποίοι με τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους (από νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες…) διατηρούν εν ζωή την οικονομία της Αλβανίας, πολλά θα μπορούσε να κάνει, όπως υποστηρίζει το ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.ΝΕΤ.

Για παρατυπίες στην τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, το 201, μίλησε και ένας απογραφέας που εργάστηκε κατά τη διαδικασία εκείνη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazetta Shqiptare: 

"Τις πρώτες ημέρες συμπλήρωσα τις απαντήσεις με μολύβι, κάτι που δεν επιτρέπονταν, ενώ αργότερα χρησιμοποίησα στυλό. Στα κεντρικά γραφεία, όμως, έβλεπα πολλούς απογραφείς που έκαναν διορθώσεις με γόμα στις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και αυτό το έκαναν παρουσία και των ελεγκτών. Οι ελεγκτές ποτέ δεν αντέδρασαν, μετείχαν μάλιστα και αυτοί στο σβήσιμο και στη συμπλήρωση με στυλό στοιχείων" παραδέχεται ο απογραφέας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ερώτηση για το θρήσκευμα, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των ορθοδόξων, ο απογραφέας απάντησε: "Στο ερωτηματολόγιο, η ερώτηση αυτή ήταν κάπως μπερδεμένη και πολλοί δεν την καταλάβαιναν. Έπρεπε να την εξηγείς στους ανθρώπους. Η ερώτηση αυτή εξαρτιόταν πολύ από τους απογραφείς. Θα έπρεπε ο απογραφέας να κάνει όσο το δυνατόν πιο απλά αυτή την ερώτηση στους πολίτες. Εγώ τους ρωτούσα εάν ήταν μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι ή καθολικοί, διότι έπρεπε να συμπληρώσουμε οι ίδιοι αυτή την απάντηση".


Αντίδραση όμως είχαμε και από τον βουλευτή Ντριτάν Πρίφτι, που εξελέγη με το LSI το 
2009, ο οποίος δήλωσε:
«Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η απογραφή θα χτυπούσε τον Ορθόδοξο πληθυσμό στην Αλβανία. Η δραστική μείωση του αριθμού των ορθοδόξων δεν είναι ρεαλιστική. Οι εντολείς της απογραφής συγχέουν τους Έλληνες μειονοτικούς με τους αλβανούς ορθόδοξους. Εκείνοι δεν θα έπρεπε να ανακατευτούν στην απογραφή ούτε για να συρρικνώσουν αριθμητικά την ελληνική μειονότητα, πόσο μάλλον για την τεχνητή μείωση  του αριθμού των Αλβανών Ορθοδόξων. Μόνο η περιοχή της Μουζακιάς έχει περισσότερους Αλβανούς ορθόδοξους, απ' όσους έχει καταγράψει η απογραφή σε όλη τη χώρα. Αυτή η απογραφή με προσβάλλει ως Αλβανό ορθόδοξο. Αυτό δείχνει ότι κάποιος στην Αλβανία έχει μια αντι-Ορθόδοξη ατζέντα. Αυτή η πρόκληση χαλάει την θρησκευτική αρμονία στην Αλβανία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι για δεκαετίες. Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή την ανησυχητική χειραγώγηση, με σκοπό την αποσταθεροποίηση και τη διχόνοια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου