Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μετά από ενάμιση μήνα ο Γ. Μιχελάκης της ΝΔ έκανε ερώτηση για την κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες!

Δεν έχουν τέλος οι περίεργες περικοπές συντάξεων. Όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σε ερώτησή του 18.000 Βορειοηπειρώτες χάνουν το δικαίωμα σύνταξης 330 ευρώ!

Διαβάστε την ερώτηση του Γιάννη Μιχελάκη:


Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας οι Βορειοηπειρώτες, ως ομογενείς και εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, δικαιούνται την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ, που ανέρχεται στα 330 ευρώ.

Οι περίπου 18.000 ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα την ανωτέρω σύνταξη, εκφράζουν την εύλογη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τον δρομολογούμενο ανασχεδιασμό των προϋποθέσεων για την σύνταξη ανασφαλίστων, κινδυνεύουν να απωλέσουν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του εν λόγω ανασχεδιασμού προβλέπεται ως προϋπόθεση καταβολής της ανωτέρω σύνταξης η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα κατά τα 20 τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. 

Όμως εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν το έτος 1998, όταν δηλαδή θεσπίστηκε για πρώτη φορά το επίμαχο δικαίωμα, θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας ήδη από το έτος 1978, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το μαζικό κύμα εισόδου των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα έλαβε χώρα από το 1990 και μετά. 

Ούτως ή άλλως η απόδειξη της 20ετούς διαμονής των δικαιούχων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσχερής, δεδομένου ότι ούτε ακριβής καταγραφή κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα υπήρξε ούτε οι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα. 

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται για την απονομή σύνταξης του ΟΓΑ, προβλέπεται ο αποκλεισμός όσων λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. 

Το πρόβλημα για τους Βορειοηπειρώτες ομογενείς έγκειται στο ότι πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους λαμβάνουν μεν παράλληλα σύνταξη και από το Αλβανικό δημόσιο, η οποία όμως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Είναι προφανές ότι το πνεύμα και ο σκοπός του νομοθέτη περί αποφυγής καταβολής διπλών και τριπλών συντάξεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν όμως πρόκειται για πολλαπλές συντάξεις που ανέρχονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και όχι για τις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, όπως οι Βορειοηπειρώτες, των οποίων και οι δύο υπό εξέταση συντάξεις αθροιζόμενες ξεπερνούν μετά βίας τα 400 ευρώ. 


Είναι σαφές ότι η απώλεια της σύνταξης του ΟΓΑ θα αποτελέσει ένα δυσβάστακτο πλήγμα για τους ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα μας. 

Μάλιστα αξίζει να υπογραμμιστεί ότι εκτός από την προφανή οικονομική διάσταση του προβλήματος, οι ομογενείς μας θα στερηθούν στο εξής και την υγειονομική τους περίθαλψη, επιτείνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας, αφού θα προστεθούν και αυτοί στον ανησυχητικά υψηλό αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών, ο οποίος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί κατά την τελευταία διετία. 

Σε κάθε περίπτωση σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα επιμένει στις προκλητικές του δηλώσεις περί «μεγάλης Αλβανίας», η Ελλάδα οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ομογενών μας και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο ξεριζωμού τους προς τη γείτονα χώρα. 

Κατόπιν των ανωτέρω, 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί : 

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Ποια μέτρα θα λάβετε για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ομογενών μας από τη Βόρειο Ήπειρο ; 



www.onalert.gr


Το σχόλιο μας: Πολύ σωστά το θέτει το ζήτημα ο κ. Μιχελάκης, περιγράφοντας και τις πρακτικές αδικίες που θα υποστούν οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες. 
Έχουμε όμως μία εύλογη απορία. Όταν ο Μιχελάκης σαν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ψήφιζε το "Μνημόνιο 3" δεν γνώριζε ποια μέτρα ακριβώς περιελάμβανε; 
Γιατί διαμαρτύρεται τώρα; για το μέτρο που ψήφισε και ο ίδιος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου