Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστου Κίτσιου στην εφημερίδα Shekulli

και στον δημοσιογράφο Plarent Σέχου 
όπως δημοσιεύθηκε στις 03.12.2012 


Ο αρχηγός του νέου κόμματος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας  MEGA Χρήστος Κίτσιος,  μέσα από μια συνέντευξη στη εφημερίδα «
Shekulli” δήλωσε  ότι ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών είναι αντισυνταγματικός και έχει απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο κόμμα MEGA, δεν έχει παρέμβει  για να μην  εγκριθεί ο νόμος στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κύριος Κίτσιος έχει σχολιάσει και την δήλωση  του Πρωθυπουργού Μπερίσα για την «εθνική Αλβανία», την χαρακτήρισε ως μια δήλωση που καλλιεργεί  το μίσος μεταξύ εθνοτήτων.

Ερώτηση: Το MEGA, στις 29 Νοεμβρίου έχει προβεί σε επίσημη δήλωση, προτρέποντας τον Πρωθυπουργό Μπερίσα, να ανακαλέσει την δήλωση που έκανε για την «Eθνική Αλβανία». Ποια είναι η θέση σας, κ. Kίτσιο ; 

Απάντηση: Θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό πως η τελευταία δήλωση του Κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» (MEGA) βασίζεται στο σεβασμό των νόμων   και του Συντάγματος  της χώρας και έχει μια αιτία: η έκφραση του Πρωθυπουργού για μια  Εθνική Αλβανία ή η εθνικιστική δραστηριότητα συγκεκριμένων σχηματισμών, επηρεάζει και αγνοεί άμεσα την ιστορική και αυτόχθονη παρουσία μας στο νότο της Αλβανίας και καλλιεργεί το εθνικό μίσος. Η έξαρση  του συναισθηματικού εθνικισμού  και όχι μόνο, είναι πολύ ανησυχητική. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή εκφράζεται μέσω της δημιουργίας ενός ανθελληνικού  κλίματος,  κλίμα που εμφανίζεται στο λεξιλόγιο ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε εξτρεμιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, με επιρροές σε ένα μέρος της αλβανικής κοινωνίας, ακόμη και σε κρατικές δομές, όπως το δικαστικό, στη δημόσια τάξη κλπ. Σ’ αυτές τις στιγμές, η ελληνική μειονότητα αισθάνεται ευάλωτη σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα, τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της παραμέλησης.

Ερώτηση: Είστε υπέρ ή κατά του νόμου «Ραγκούση» για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια των παιδιά των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα; Υπάρχουν φήμες ότι το νόμο αυτό τον έχουν αποσύρει για να περάσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μετά και από πιέσεις που έχετε κάνει εσείς ως MEGA και οι νέο-Ναζί του κινήματος της «Χρυσής Αυγής». Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Απάντηση: Δεν είναι αλήθεια ότι εμείς ως κόμμα έχουμε ασκήσει πίεση ή να αμφισβητήσουμε τον εν λόγω νόμο. Το αντικείμενο του κόμματός μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα της απόκτησης ιθαγένειας είναι καθιερωμένο στο νόμο. Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος «Ραγκούση» θεωρείται ως ασυμβίβαστος με το Σύνταγμα και ως εκ τούτου, καταργήθηκε.

Ερώτηση: Πώς θα θέσετε  υποψηφιότητα ως MEGA στις εκλογές του 2013, μόνο του ή σε μια συμμαχία; Σε ποια πολιτική παράταξη ανήκει το MEGA, αριστερά ή δεξιά;

Απάντηση: Ο Εκλογικός νόμος έχει μια σειρά από εμπόδια και παγίδες για τα νέα κόμματα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παζάρια και πράξεις χειραγώγησης από τα μεγάλα κόμματα. Παρά τις επιφυλάξεις μας για τον εκλογικό νόμο, εμείς θα κατέβουμε στις εκλογές.  Κάνουμε όλες τις  προετοιμασίες για να κατέβουμε μόνοι ως κόμμα, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα της συμμετοχής σε μια συμμαχία, μια απόφαση αυτή που θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. 
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν ανήκουμε ούτε στην αριστερή ούτε την δεξιά παράταξη.  Η φιλοσοφία μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Η ΕΕΜΜ θα συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της Ελληνικής Μειονότητας, που είναι για την εφαρμογή στην πράξη των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων για τις μειονότητες.

Ερώτηση: Θα ενωθείτε  με την  ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ σε μία συμμαχία στις εκλογές;

Απάντηση: Είναι μια κοινή ερώτηση και η ίδια περιέργεια, αλλά παράλληλα και ανησυχία. 
Η Ομόνοια κουβαλά μια ιστορία που μετατράπηκε σε σύμβολο για εμάς τους μειονοτικούς. Αλλά, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης πορείας, η οργάνωση, η οποία είχε την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης της μειονότητας και στις δύο πλευρές των συνόρων, έχει χάσει τη φυσιογνωμία της, έχασε τη μαγική λέξη που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, τη δημοκρατία, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από εγωκεντρικούς  πολιτικούς για την επίτευξη πολιτικών συμφερόντων τους. 
Η μη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με νομοθετική συμμετοχή,  έχει οδηγήσει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στο να έχει άλυτα πολλά προβλήματα, με βασικό το ιδιοκτησιακό. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις απόκτησης ακινήτων από δικαστικές αποφάσεις και όχι μόνο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της αφομοίωσης, η οποία είναι σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μειονοτήτων. Το γεγονός ότι η μειονότητα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικά εκκρεμή προβλήματα και την έλλειψη μιας στρατηγικής για την επίλυση τους, βάζει σε ερωτηματικό μια πιθανή συμμαχία με το ΚΕΑΔ, διότι αυτό το κόμμα, έχει και την κύρια ευθύνη για την καθόλου καλή κατάσταση που βρίσκεται η μειονότητα σήμερα.

Ερώτηση: Θα κατέβουν με το ψηφοδέλτιο του MEGA ή του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας ο κύριος Μπάρκας και ο κύριος Ξέρας, δύο εκφραστές της ελληνικής μειονότητας  που είναι πιο κοντά σε εσάς και τις δομές σας;

Απάντηση: Θα ήταν καλά αυτό το ερώτημα να το απευθύνατε στον κύριο κ. Ξέρα και κ. Μπάρκα. Αυτοί  είναι στην πραγματικότητα δύο εκπρόσωποι της μειονότητας, αλλά είναι και οι δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ΕΜΜ έχει ένα καταστατικό που καθορίζει σαφείς κανόνες για το πώς οι υποψήφιοι επιλέγονται και τι κριτήρια να  πληρούν. 
Ως ένα νέο κόμμα που λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες θα προσπαθήσει και στις εκλογές του επόμενου έτους να φέρει μια νέα πνοή στη μειονότητα, ένα πνεύμα ενότητας και αξιοπρεπή εκπροσώπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου