Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ο “ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ” ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ


του Γιώργου Γκοτζιά

Ο παραπάνω τίτλος πιστεύω πως είναι ο πιο κατάλληλος, ώστε σε μία φράση να συνοψίσει την πλειονότητα της νεοελληνικής πραγματικότητας, η οποία ως επί το πλείστων είναι παντελώς αδιάφορη για την έννοια της πατρίδας αλλά και για τις γνώσεις τις σχετικά με τις Αλύτρωτες Ελληνικές Πατρίδες, οι οποίες δεν αποτελούν το εθνικιστικό όνειρο της «Μεγάλης Ιδέας» όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά διεθνώς αναγνωρισμένες περιοχές με αυτόχθονο ελληνικό στοιχείο.                                                                                                             

Ο ομφαλός της παγκόσμιας κοιτίδας πολιτισμού, στις μέρες μας  έφθασε να απορρίπτει τα ιδανικά ολόκληρων αιώνων. Η εγκληματική αδιαφορία θεωρώ πως  έχει τις ρίζες της άμεσα στην κοινωνική κρίση η οποία αποτελεί τη μάστιγα του 21ου αιώνα. Και όταν μιλάμε για κρίση, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην οικονομική, αλλά κυρίως στη κατάρρευση της κλίμακας των αξιών, η οποία με τη σειρά της έχει επηρεάσει και τον οικονομικό κόσμο.                                                                                                 
Το ελληνικό ιδεώδες, το οποίο επικροτεί την ειρήνη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει πέσει σε «χειμέρια νάρκη».                                                          

Αντί για τις αξίες οι οποίες διαχρονικά αποδείχθηκαν αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων του Ελληνισμού, έχουμε υιοθετήσει νέες και προσπαθούμε διαμέσου αυτών να κρύψουμε όλες τις αδυναμίες μας. Είμαστε συνεχιστές ενός λαμπρού πολιτισμού και φοβόμαστε να τον προβάλλουμε έξω απ’ τα μουσεία, μήπως κάποιοι μας χαρακτηρίσουν ακραίους εθνικιστές. Ίσως αυτά να φαντάζουν υπερβολή, αλλά δυστυχώς αποτελούν μια απτή πραγματικότητα.                                                                                   

Ως νέα γενιά βασίσαμε τις ζωές μας σε σαθρά θεμέλια. 
Αποδεχόμαστε εύκολα τις ξενόφερτες τάσεις και δεχόμαστε στείρες και σύγχρονες ως την πρόοδο. Σβήνουμε τον Αριστοτέλη και των Πλάτωνα για να μη μας πουν προγονόπληκτους και ηγέτες μας καθημερινά το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, ξεχνώντας πως οι κινήσεις τους θα πρέπει να ‘ναι η «ενσάρκωση» των αποφάσεων του λαού, πάντα προς όφελος του συνόλου.       
                                                                                                        
Απ’ την άλλη τα Μ.Μ.Ε φέρουν τρομερή ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Διαμέσου της εικόνας, η οποία όπως λένε αντικαθιστά χίλιες λέξεις, προσβάλλουν συνεχώς τους βασικούς κρατικούς θεσμούς με το χειρότερο τρόπο. Σε τέτοιο σημείο ώστε να ταυτίζουμε τους πολιτικούς και ευρύτερα όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με την «πηγή του κακού». Όσο για τον εαυτό τους, έχουν ενστερνιστεί απόλυτα την ιδέα του σωτήρα.                                 
                                                                                                                     
Η εθνική μας ταυτότητα αποτελεί απειλή για τη διεθνοποίησή μας θα πουν κάποιοι, σε σημείο να έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις προσπαθούν να καταργήσουν καθετί που τους θυμίζει πατρίδα, θρησκεία και παράδοση. Εις βάρος των δικών τους κινήσεων αλλά και της δικιάς  μας αδιαφορίας καταρρέει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Το μόνο που κάνουν είναι να του δίνουν τη χαριστική βολή, διαμέσου των σχολικών βιβλίων τα οποία προβάλλουν τον Έλληνα ως έναν κακομοίρη. Ο ρομαντικός και μίζερος Έλληνας λένε, δεν είχε τίποτα να κάνει και αποφάσισε να ξεσηκωθεί εναντίον των καλών Τούρκων και Γερμανών για να δείξει την υπεροψία που είχαν οι πρόγονοί του.                                           
Τέτοια διδάσκουν στα παιδιά μας, κάνοντάς τα  να σχηματίσουν τη χείριστη των εντυπώσεων γύρω απ’ την εθνική τους κληρονομιά και ιστορία. Έτσι συμβάλουν στο σχηματισμό μιας  γενιάς υπόδουλης στην αναρχία και την αστάθεια.        
                                                                                                                                     
Η καλλιέργεια μιας σωστής εθνικής συνείδησης, να αποτελέσει για μας το βασικό άξονα στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε, ούτως ώστε διαμέσου αυτής να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε.
Η λεγόμενη μέθοδος της «ιστορικής ανάγκης», την οποία χρησιμοποίησαν πολλοί μεγάλοι ηγέτες, κατάφερε να γνωρίσει στον Έλληνα πτυχές μιας μακραίωνης μαχητικότητας και να τον κάνει να «ξυπνήσει» απ’ το λήθαργο στον οποίο βρισκόταν. Που νομίζετε ότι βασίστηκαν όλα τα αγωνιστικά μας κινήματα;                        
Ασφαλώς διαμέσου της ιστορίας  γνώρισαν τους ηρωισμούς των παλιών και αποφάσισαν να τους μιμηθούν και να γίνουν άξιοι συνεχιστές τους.                                                                    
Στη σήμερον ημέρα ως Έλληνες και δει ως Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, η οποία ανέδειξε εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς, έχουμε την υποχρέωση να ψάξουμε τις ρίζες μας και διαμέσου του ζήλου μας για πρόοδο να απαλείψουμε κάθε ίχνους κακής εντύπωσης που δυστυχώς έχουν σχηματίσει πολλοί Ελλαδίτες τα τελευταία χρόνια. 
Η αποκατάσταση της λαθεμένης άποψης περί κακομοιριάς και μαλθακότητας των Βορειοηπειρωτών, θα αναδείξει πραγματικά τη νέα Βόρεια Ήπειρο, η οποία δε θα έχει ουδεμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να κάνουμε κινήσεις «ματ».
                     
Η ενότητα, αυτή η λέξη την οποία έχουμε ξεστομίσει επί ματαίω μυριάδες φορές, έχει γίνει μονόδρομος για την ορθοπόδηση μας. Η παιδεία, η οικονομία και όλα όσα απορρέουν από αυτούς τους δύο βασικούς τομείς, διαμέσου της συλλογικής προσπάθειας μπορούν να καρποφορήσουν ένα λαμπρό μέλλον και να οδηγήσουν τον τόπο μας σε σταδιακή πολύπλευρη ανάπτυξη.

Ως νέος (Βόρειο) Ηπειρώτης, αφήνω όλες τις παραπάνω απόψεις μου στην κρίση σας και ειδικά απευθύνομαι σ’ όλους τους νέους φοιτητές μας, οι οποίοι θεωρώ πως έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν, ο καθένας απ’ τον τομέα ειδίκευσής  άνευ καιροσκοπικών συμφερόντων, ότι δύναται να βάλει μπροστά τη «μηχανή» της μεγάλης αλλαγής. Ας κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα και ας είμαστε εμείς οι αιτία να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας.

Γκοτζιάς Γιώργος
Τελειόφοιτος Π.Τ.Δ.Ε Ιωαννίνων                                                                                                    
2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου