Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Από την εκδήλωση των Πωγωνησίων στην Αθήνα


     Στις 3 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:00 μ.μ., στην αίθουσα δεξιώσεων ATHENS VIEW στο Γαλάτσι Αττικής, ο Σύνδεσμος Πωγωνησίων Βορείου Ηπείρου, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου 1940, κατά την οποία έλαβαν χώρα οι νικηφόρες μάχες στον χώρο της Βορείου Ηπείρου και δοξάστηκε το ελληνικό έθνος, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα, εκδήλωση – χορό για ολόκληρη την επαρχία του Πωγωνίου.

Στην εκδήλωση αυτή προσκλήθηκαν επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ο Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Κοτροκόης, οι βουλευτές που εκλέγονται και στην επαρχία Πωγωνίου κ. Σ. Ξέρας και κ. Ε. Τάβος, ο έπαρχος Πωγωνίου κ. Α. Κύρος, ο κ. Χ. Γιάνναρης από την Γραμματεία παλιννοστούντων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ν. Κέφης ηπειρώτης - στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Σ. Σιάτρας.

   Την έναρξη της  εκδήλωσης έκανε το χορευτικό  των νέων και νεανίδων Πωγωνησίων, φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές στολές κάτω από την αντήχηση των ντόπιων κλαρίνων του Μ. Οικονόμου και Ε. Μάτσια.
   Ακολούθησε ολιγόλεπτη, αλλά εμπεριστατωμένη ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου - καθηγητού τού κ. Κ. Πάνου αφενός τονίζοντας την σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940 και αφετέρου προβάλλοντας τον στόχο του Συνδέσμου για ενεργοποίηση και σύμπλευση όλων των Πωγωνησίων με σκοπό την επίλυση πολλών προβλημάτων, που ταλανίζουν τον τόπο μας.
   Έπειτα τη σκυτάλη  έλαβε το πασίγνωστο πολυφωνικό Πωγωνίου με τον Ε. Καρέτσο εντυπωσιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους.

   Στη συνέχεια ο  πολύ αγαπητός σε όλους μας  Σάββας Σιάτρας, μετά τον χαιρετισμό  που απηύθυνε στην κατάμεστη  από κόσμο αίθουσα, σήμανε την έναρξη του χορού και μας διασκέδασε με την υπέροχη φωνή του ξεσηκώνοντας τα πλήθη να χορέψουν.
   Η εκδήλωση  στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, μαζική προσέλευση κόσμου και  διασκέδαση μέχρι πρωΐας.

     Την πρωτοβουλία  μας αυτή να φέρουμε όλο  το Πωγώνι κοντά, να συσπειρωθούμε  σε μία ομάδα και να γίνουμε μία ενιαία δύναμη, ο κόσμος αγκάλιασε παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, παρά τα οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε και μας τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος Πωγωνησίων και πλήθος Βορειοηπειρωτών και Ηπειρωτών από κάθε γωνιά της Βορείου Ηπείρου και της Ηπείρου.

   Ο Σύνδεσμος κάνει  μία προσπάθεια να έρθουν κοντά  του όλο και περισσότεροι Πωγωνήσιοι  και ιδίως νέοι με απώτερο  πάντα σκοπό, να είμαστε όλοι  μας ενωμένοι με όραμα και  κοινή πορεία για τον τόπο  μας. Μέσα στα πλαίσια αυτής  της προσπάθειας έχουν γίνει  πολλές εγγραφές νέων μελών στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. 
Πλέον αυτού, πρέπει να τονίσουμε ότι ένας από τους στόχους της πραγματοποιηθείσας εκδήλωσης, που τόσο πολύ αγκάλιασε ο κόσμος, ήταν όχι μόνο η διασκέδαση και η ψυχαγωγία, αλλά και να έρθει κοντά όλο το Πωγώνι και όλοι οι Πωγωνήσιοι να εμπεδώσουν ότι υπάρχει για ολόκληρη την περιοχή μας μία κοινή εστία και αυτή λέγεται «Σύνδεσμος Πωγωνησίων». 


Τα μηνύματα από την προσπάθειά μας αυτή είναι ευοίωνα και αισιόδοξα. Τούτο ενισχύει την πρόβλεψή μας ώστε να καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή ως ένας θεσμός που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ίδια εποχή με αφορμή την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο την ίδια εποχή, όλο το Πωγώνι θα γίνεται μία παρέα, με κοινούς στόχους, κοινή τροχιά πορείας και κοινούς προβληματισμούς και με γνώμονα πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

   Ο Σύνδεσμος δεν  έπαψε ποτέ τη δράση του,  όχι μόνο τώρα αλλά ακόμη  από την ίδρυσή του, το 1944. Πρόσφατα με ενέργειες και του Συνδέσμου εγκρίθηκε το πρόγραμμα του δακτυλίου του Πωγωνίου “Pogoni Ring”, όπως επίσης με την καθοριστική οικονομική βοήθεια του Συνδέσμου το Ίδρυμα «Εστία Βορειοηπειρωτική και Πωγωνίου» κατόρθωσε, μετά από 30 και πλέον έτη δικαστικών διαμαχών, να κερδίσει την κυριότητα του οικοπέδου που κληροδοτήθηκε από τον εκλιπόντα ευεργέτη Σχωριαδίτη - καθηγητή κ. Μπεκιάρη. 
  
 Το Διοικητικό  Συμβούλιο του Συνδέσμου Πωγωνησίων  ευχαριστεί για την άψογη συνεργασία  και βοήθειά τους, όλους τους  συλλόγους των χωριών του Πωγωνίου, καθώς και όλους τους Πωγωνήσιους  που συνεργάστηκαν μαζί μας για να έχουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, επίσης ευχαριστεί την ακούραστη ορχήστρα μας και τους τραγουδιστές της για τον επαγγελματισμό τους και την ψυχαγωγία που προσέφεραν στον κόσμο μας.

  Κλείνοντας  θέλω να τονίσω πως η ιδιαίτερη  πατρίδα μας, ο τόπος μας, η γη που πατούμε κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε, δεν έχουν χρώματα πολιτικών παρατάξεων, αλλά χρώματα της απαράμιλλης και σπάνιας φυσικής ομορφιάς που θα ζήλευε κάθε επισκέπτης, κάθε ευπατρίδης. Αυτό πρέπει να είναι το κοινό σημείο αναφοράς μας, αυτά τα χρώματα έχει ο Σύνδεσμος Πωγωνησίων, τα χρώματα του τόπου μας, τα χρώματα της πατρίδας μας και έχοντας αυτό ως αφετηρία έχει αγκαλιάσει ολόκληρο το Πωγώνι και έχει τις πόρτες του ανοιχτές για κάθε Πωγωνήσιο και για κάθε Πωγωνήσια.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου  Πωγωνησίων
ΑΘΗΝΑ Σ. ΠΑΛΛΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  


Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση



 Το χορευτικό  των νέων και νεανίδων Πωγωνησίων


Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Πωγωνησίων - καθηγητής κ. Κώστας Πάνος


Πολυφωνικό συγκρότημα Πωγωνίου





Ο δημοφιλής Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου