Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ευχετήρια μηνύματα των Γενικών Προξένων της Ελλάδας σε Κορυτσά και Αργυρόκαστρο - το σχόλιο μας



ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
                      ΚΟΡΥΤΣΑ



Κορυτσά, 21.12.12

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σας εύχομαι χρόνια πολλά, καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2013, με περισσότερη αγάπη και προκοπή.

Ζούμε όλοι σε δύσκολες εποχές. Για εσάς που ζείτε έξω από τα σύνορα της Ελλάδας μας και για όσους ζουν προσωρινά και εργάζονται στην Πατρίδα, είναι ακόμη δυσκολότερες. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, παράλογοι και αδιέξοδοι σοβινισμοί, οικονομική κρίση, αντικειμενικά προβλήματα, προσθέτουν βάρη που θα πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψουν.

Η Κορυτσά, σε πείσμα πολλών, είναι ακόμη εδώ. Θέλει βοήθεια και συμπαράσταση. Είναι αναγκαία η επαναβεβαίωση του ιστορικού της ρόλου με σύγχρονες, όμως, ιδέες και πράξεις που θα ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες.

Το 2013, είναι, μία ακόμη, κρίσιμη χρονιά για το μέλλον του ελληνισμού της Αλβανίας. Ας είναι και η χρονιά που θα κατακτηθεί, επιτέλους και το πολυπόθητο, αλλά, φευγαλέο, όνειρο της Ενότητας.

Με τις θερμότερες ευχές για την επιστροφή όλων μας στη «γενέθλια γη των ονείρων μας»,


                                                                                    Ιωάννης Πεδιώτης
                                                                           Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος


ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ         

κ. ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΡΟΚΟΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Αγαπητές συμπατριώτισσες, Αγαπητοί συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά ευχόμαστε ολόψυχα σε όλες και όλους σας, καθώς και στην καθεμία και στον καθένα χωριστά, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματική επιτυχία, προκοπή και καλή πρόοδο στα παιδιά σας.
Ελπίδα όλων μας είναι η νέα χρονιά που ανατέλλει, να φέρει, επιτέλους, στους κόλπους της Ε.Ε.Μ την πολυπόθητη ψυχική ενότητα, η οποία, υπό τις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες και κρίσιμες περιστάσεις, είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ άλλοτε.
Το 2013, ο Ελληνισμός της Αλβανίας καλείται να αναδείξει έμπρακτα στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου, την πραγματική αριθμητική και ποιοτική δύναμή του και να διαδραματίσει μέσα από μια ισχυρή εκπροσώπησή του στην αλβανική Βουλή, ρόλο καταλύτη για την ευρωπαϊκή μετεξέλιξη της αλβανικής κοινωνίας και την επαναφορά των ελληνο-αλβανικών σχέσεων σε ευρωπαϊκή τροχιά. Μόνο μέσα από μία τέτοια διαδικασία, μπορεί να υπάρξει πλήρης κατοχύρωση και σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή, οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕΜ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης θα αναλάβουν σε πνεύμα ομόνοιας και ψυχικής μεγαλοσύνης τις δέουσες πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση, μακριά από προσωπικούς εγωισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απουσιάσει, αλλά και κανείς δεν περισσεύει από την κοινή προσπάθεια για συσπείρωση και συστράτευση όλων των δυνάμεων του εδώ Ελληνισμού.
Με τις σκέψεις αυτές, σας εύχομαι, από καρδιάς, χρόνια πολλά, καθώς και ένα χαρούμενο, γόνιμο και παραγωγικό νέο έτος, με τη διαβεβαίωση ότι το Γενικό Προξενείο, λειτουργώντας χωρίς αποκλεισμούς και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό σας ακάματος συμπαραστάτης και αρωγός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που σας απασχολούν.
Με εγκάρδιους πατριωτικούς χαιρετισμούς 
Ο Γενικός Πρόξενος 
Νίκος Κοτροκόης
Το σχόλιο μας: Σαφή πολιτικά μηνύματα από τον Έλληνα Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο, που μας βρίσκουν σύμφωνους στην ουσία τους. Βέβαια ο ίδιος πήρε μία ισχυρή δόση πριν δέκα μέρες στο Αλύκο, για το πως ερμηνεύουν κάποιοι την "ενότητα". Άμα κύριε Κοτροκόη συνεχίζετε να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, ευχαριστούμε αλλά να λείπει το βύσσινο. Επί 45 χρόνια "απολαμβάναμε" την "ενότητα" που μας προσέφερε το καθεστώς Χότζα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε άλλα τόσα χρόνια "ενότητα" του ίδιου τύπου από τον Ενβέρη "μειονοτικής έκδοσης".  
Τουλάχιστον ο Αργυροκάστρου Νικόλαος (Κοτροκόης) χρησιμοποίησε και μια φορά τη λέξη "Χριστούγεννα" στις ευχές του, ο άλλος όμως ο Κορυτσάς Ιωάννης (Πεδιώτης) μίλησε γενικά και αόριστα για γιορτές και ευτυχισμένο 2013. Προχωράει στη νέα εποχή ο άνθρωπος. Πάλι καλά που δεν καταδίκασε και τη θρησκεία...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου