Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μ. Γιαννάκου στο Ευρωκοινοβούλιο: Με υπαιτιότητά της η Αλβανία χάνει την ευρωπαϊκή προοπτική


Δεν της δόθηκε το «καθεστώς υποψήφιας χώρας»…


• «Η Αλβανία κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία της ευρωπαϊκής προοπτικής όχι εκ των έξω, αλλά με δική της αποκλειστική υπαιτιότητα». 

Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ομιλία της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαριέττα Γιαννάκου,  ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση προόδου της Αλβανίας, θέτοντας στις πραγματικές του βάσεις το πρόβλημα που προκαλούν οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις της ηγεσίας της γείτονος χώρας.
Στην αρχή της παρέμβασής της, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ ανέφερε ότι όλοι μας στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη διάθεση της Αλβανίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Παρόλα αυτά, η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Αλβανία δεν εκπλήρωσε ακόμα όλα τα προαπαιτούμενα στους 12 τομείς προτεραιότητας που η Επιτροπή είχε θέσει, και για αυτό το λόγο το Συμβούλιο της ΕΕ δεν της έδωσε καθεστώς υποψήφιας χώρας.
Η  Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ωστόσο ότι η αναβολή απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για σταθερότερη πολιτική στην Αλβανία, για καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των αλβανικών πολιτικών κομμάτων και για τη ρύθμιση ζητημάτων που παραμένουν ακόμα εκκρεμή.

Οι περιουσίες των Β/τών
"Η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα,  η περιορισμένη πρόοδος στη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα αποτελούν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό", σημείωσε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην  προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των μειονοτήτων, όπως η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα, που  αντιμετωπίζουν ακόμη διακρίσεις και προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Οι προκλήσεις Σ. Μπερίσα
Στη συνέχεια της παρέμβασής της, η κ. Γιαννάκου στηλίτευσε τη στάση του Αλβανού Πρωθυπουργού, ο οποίος μετά τις προκλητικές δηλώσεις του σε ομιλία του για την επέτειο 100 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας του, όπου συμπεριέλαβε ελληνικές και όχι μόνο περιοχές στα αλύτρωτα αλβανικά εδάφη,  επανήλθε με προχθεσινή του δήλωση εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ υποστηρίζοντας  ότι το Αλβανικό έθνος έχει χωριστεί σε πέντε κράτη...

Τα εμβάσματα  των Αλβανών…
Η κ. Γιαννάκου απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κατέστησε σαφές ότι στη χώρα μας βρίσκονται μόνο Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες που ζούνε και εργάζονται στην Ελλάδα, στέλνοντας χρήματα πίσω στην πατρίδα τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Στην Ελλάδα δεν υπήρξε πότε αλβανική μειονότητα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί προς την Αλβανία  ότι με μεγαλοϊδεατισμούς και μισαλλοδοξία δεν είναι δυνατόν να υποδέχονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είναι προφανές ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις εθνικιστικής ρητορείας αναμένοντας την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αλλάξει η τωρινή στάση της ηγεσίας των Τιράνων.

Ο Ν. Χουντής
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ίδιο θέμα μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Χουντής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Αλβανία έχει προβλήματα δημοκρατίας, προβλήματα κράτους δικαίου, πρέπει να χτυπηθεί η διαφθορά και να λυθούν τα μειονοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπερίσα, είπε ότι αυτές δημιούργησαν ένταση και υπονόμευσαν το κλίμα και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή. «Είναι σημαντικό, αναφέρει στον πρόλογο της ανακοίνωσής του ο κ. Χουντής, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανακοινώθηκε στους ευρωβουλευτές ότι οι υπουργοί εξωτερικών αποφάσισαν να μη δώσουν τώρα το καθεστώς της υποψήφιας υπό ένταξη χώρας στην Αλβανία».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου