Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία η εκπόνηση της προμελέτης δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι


Συμφωνούν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά…

Συνεχίζει να αντιδρά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία


• Στην απόφαση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και την Περιφέρεια για εκπόνηση προμελέτης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου. 

Στην τελευταία συνεδρίασή του, το βράδυ της Πέμπτης, αποφασίστηκε να υπογραφεί η σύμβαση για να εκπονηθεί η μελέτη που θα καθορίσει ουσιαστικά το τι είδους ΕΟΖ θα γίνει στην ακριτική αυτή περιοχή. 

Πλειοψηφία…
Η πρόταση πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία, που όμως με τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, και με πρώτο τον ίδιο το δήμαρχο Κώστα Καψάλη, να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για το πώς θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει η ΕΟΖ μιας και δεν συμφέρει κανέναν, εάν τελικά γίνει, να θυμίζει τις οικονομικές Ζώνες της Κίνας ή της Κορέας. 
«Καθορίσαμε το τι ΕΟΖ θέλουμε. Δεν επιθυμούμε μια σαν και αυτές που γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες» είπε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης. 

Η διαδικασία… 
Πλέον, ο Δήμος, μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΠΕΔ, που έχουν δώσει από 5000 ευρώ η κάθε μια για την προμελέτη, θα εκπονήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης. 
Αν και το κλίμα στην Ε.Ε. είναι θετικό για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από πρόσφατη τοποθέτηση του Όλι Ρεν (το θέμα είχε αποκαλύψει ο «Π.Λ.»), άπαντες αναμένουν το επίσημο «πράσινο φως» από την Ε.Ε.. 
«Από την πλευρά μας, επιμένουμε στους όρους μας. Θέλουμε η ΕΟΖ να μην μολύνει το περιβάλλον και βέβαια όσοι απασχοληθούν να είναι άνθρωποι από τη γύρω περιοχή, Έλληνες και μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον «Π.Λ.» ο κ. Καψάλης και τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι να ισχύουν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στην Ε.Ε. και όχι σε τριτοκοσμικές χώρες. 
Να σημειωθεί, ότι επιθυμία του Δήμου Πωγωνίου είναι το 51% των μετοχών να βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου και μέσα σε αυτό το ποσοστό να συμμετέχει και ο ίδιος ο Δήμος, ενώ υπενθυμίζεται ότι και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει ζητήσει να έχει λόγο στη Διοίκηση της ΕΟΖ, εφόσον αυτή γίνει. 


Οι αντιδράσεις… 
Βέβαια, αν και η στήριξη του εγχειρήματος από το Δήμο Πωγωνίου είναι σχεδόν καθολική (όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στην Αθήνα), υπάρχουν ορισμένες φωνές αντίδρασης. Η πλέον χαρακτηριστική είναι της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, η οποία έδωσε το «παρών» στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, με τον εκπρόσωπό της κ. Α. Λαμπρίδη. 
«Οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ. προχωρούν κατ' απαίτηση τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρίδης. Και διερωτήθηκε: «Ας μας απαντήσουν οι υποστηρικτές, σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται οι Ε.Ο.Ζ.;». 

Η ημερίδα… 
Τέλος, να σημειωθεί, ότι η αριστερών αποκλίσεων Διοίκηση της Π.Σ.Ε ετοιμάζει στο επόμενο διάστημα ειδική ημερίδα για το θέμα των ΕΟΖ στην Ήπειρο, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και με την συμμετοχή όλων των φορέων. Ο κ. Λαμπρίδης κάλεσε και τον Δήμο Πωγωνίου να συμμετέχει, ενώ θα σταλεί πρόσκληση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ άλλων.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το σχόλιο μας: Η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο ελεύθερο Πωγώνι θα έχει πιθανότατα και άμεσα οφέλη για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που γειτνιάζει. Θα παρακολουθούμε το θέμα με ενδιαφέρον 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου