Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη του γεν. γραμματέα της ΕΕΜΜ Ζήσου Λούτση για το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας στο ΑΡΤ FM


Στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR και στους παραγωγούς Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρο Κορακίδη

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα θέλαμε να μας πείτε ως εμπειρογνώμων του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας ποια προβλήματα έχετε καταγράψει σχετικά με το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν

Ζ. Λούτσης: Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον διευθυντή του σχολείου κο Μπρίγκο, συζητήσαμε το θέμα των εκπαιδευτικών που διδάσκουν εκεί καθώς και των βιβλίων, αφού τα παιδιά δεν έχουν τα σχολικά τους συγγράμματα λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλων παραγόντων. Από τη πλευρά μας ζητήσαμε από τον κο Μπρίγκο να μας στείλει ένα αίτημα με σκοπό να ανατυπωθούν αυτά τα βιβλία για τους 120 μαθητές στη Χιμάρα. Μέχρι στιγμής γίνεται μία προσπάθεια για να εξασφαλιστούν αυτά τα κείμενα, υπάρχει όμως ένα νομικό κόλλημα για την προώθηση τους στο σχολείο αυτό γιατί είναι ιδιωτικό και το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει βιβλία σε ιδιωτικά σχολεία. Μ’ όλα ταύτα συζητήσαμε με τον κο Μπρίγκο το πρόβλημα...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κανονικά ποιος είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει τα βιβλία σε αυτό το σχολείο;

Ζ. Λούτσης: Είναι υποχρεωμένη η ΜΚΟ που ίδρυσε το εκπαιδευτήριο «ΟΜΗΡΟΣ» να διασφαλίσει τα σχολικά βιβλία για τους μαθητές, που σημαίνει ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτοί είναι οι διοικούντες το σχολείο, ασχέτως αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κρίση.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτό βέβαια έπρεπε να είχε κανονιστεί εκ των προτέρων ώστε να μην βρεθούμε εδώ σήμερα...

Ζ. Λούτσης: Θα έπρεπε να γινόταν και θα έπρεπε να είχε γίνει κάποια ενημέρωση. Εγώ έτυχε να ενημερωθώ και να ενδιαφερθώ ως  Έλληνας στο Υπουργείο Παιδείας και έκανα όλες τις προσπάθειες για να μπορέσω να πείσω και τις υπηρεσίες εδώ για να σταλούν τα βιβλία σε ένα ιδιωτικό σχολείο, όχι μόνο της Χιμάρας αλλά και της Κορυτσάς, όπου βρίσκονται πολλοί μαθητές και είναι απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το ζήτημα της Ελληνικής Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο δεν είναι ζήτημα ιδιωτικό, αλλά είναι υπόθεση όλων μας...

Ζ. Λούτσης: Είναι ζήτημα μείζον γιατί έχουμε καταβάλει όλη μας την προσπάθεια ώστε να έχουμε μία Παιδεία Ελληνική στην πραγματικότητα σε όλο το χώρο που υπάρχουν Έλληνες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Υπό αυτήν αντίληψη θέλουμε να ρωτήσουμε αν το κόμμα ΕΕΜΜ αναλαμβάνει κάποιο παρατηρητικό ή συντονιστικό ρόλο επ’ αυτού.

Ζ. Λούτσης: Το κόμμα των Ελλήνων έχει καταθέσει την πρόταση του στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να δημιουργηθεί η δομή η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την δημόσια αλλά και ιδιωτική Ελληνική Παιδεία στην Αλβανία. Παρά τις προσπάθειες μας αυτή η πρόταση δεν έχει εγκριθεί ακόμα και δηλώνουμε ότι στην Βόρειο Ήπειρο θα πρέπει να υπάρχουν τα δημόσια μειονοτικά σχολεία και τα ιδιωτικά σχολεία θα είναι υπόθεση των φορέων που τα ίδρυσαν και θα υπάρχει συνεργασία. Η δική μας πολιτική θα αφορά τα δημόσια σχολεία ώστε να εξασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε την δημόσια Ελληνική Παιδεία διαχρονικά στον Ελληνισμό της Αλβανίας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η θέση του κόμματος σας είναι να υπάρχει δημόσιο Ελληνικό Σχολείο στη Χιμάρα...

Ζ. Λούτσης: Αυτή είναι η θέση μας και την έχουμε δηλώσει και στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας, τόσο για τη Χιμάρα όσο και για  άλλες περιοχές όπως η Κορυτσά, αρκεί βέβαια να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των πολιτών και το ανάλογο αίτημα. Στη Χιμάρα συναντηθήκαμε με τον διευθυντή και συζητούμε και με άλλους φορείς όπως την Ομόνοια, το ΚΕΑΔ...


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Υπάρχουν όμως και κάποιες απόψεις που λένε ότι όσοι ζητούν δημόσιο Ελληνικό Σχολείο στη Χιμάρα εξυπηρετούν αλβανικά συμφέροντα. Τι απάντηση δίνετε σε αυτό;

Ζ. Λούτσης: Απαντάμε σε αυτόν που το λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα ούτε από Χιμάρα, ούτε από Ελληνική Παιδεία, ούτε από Ελληνισμό και τι τραβάμε εδώ πέρα. Αν έχουμε τέτοιες αντιδράσεις εννοείται ότι αυτοί που τις κάνουν δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πόσο εφικτό το θεωρείτε να γίνει αυτή τη στιγμή δημόσιο σχολείο στη Χιμάρα; Υπό αυτό το κλίμα που επικρατεί στην Αλβανία;

Ζ. Λούτσης: Με τα συμβάντα αυτά τονώνεται η προσπάθεια η δική μας και η ιστορία πάντα έδειχνε ότι τους αγώνες τους ξεκινούσαν λίγοι. Είμαστε σε καλό δρόμο επειδή αρχίζουμε να βλέπουμε και από την ίδια την κυβέρνηση κάποια ανταπόκριση, στην οποία και γω βάζω πάντοτε τα ερωτηματικά μου. Αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε όλες οι πλευρές και θα πρέπει να είμαστε σε αυτό το σημείο τουλάχιστον σύμφωνοι απ’ όλες τις παρατάξεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου γενικότερα. Αν δεν υπάρχει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το στόχο μας.    

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εν όψει και της αναμονής της Αλβανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπετε στο Υπουργείο Παιδείας να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για την Παιδεία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τουλάχιστον για τις αναγνωρισμένες περιοχές;

Ζ. Λούτσης: Όταν ήρθα στο Υπουργείο για να είμαι ειλικρινής δεν υπήρχε καμία πρόταση για την Ελληνική Παιδεία παρά μόνο στον φάκελο υπήρχε μονάχα το υπόμνημα του κόμματος των Ελλήνων που έστειλε πριν δύο χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος για την Ελληνική Παιδεία στο Υπουργείο και έχουμε κάνει τις εισηγήσεις ώστε από την επόμενη χρονιά οι μαθητές να έχουν τα σωστά κείμενα και στο περιεχόμενο τους να υπάρχει κάποια επιτήρηση σχετικά με τις αλυτρωτικές αναφορές των Αλβανών.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR:  Όσον αφορά τους καθηγητές στο Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας τι γίνεται; Απ’ ότι έχουμε ενημερωθεί είναι απλήρωτοι και μόνο δύο καλύπτουν τις ανάγκες ενός ολόκληρου σχολείου.

Ζ. Λούτσης: Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Συμπαραστέκομαι στο πρόβλημα των Χιμαραίων, αφού το Υπουργείο Εξωτερικών στήριξε αυτή την προσπάθεια να μην σταματήσει την εκπαίδευση στη Χιμάρα, έστω και έτσι όπως είναι μέχρις στιγμής σε ιδιωτικό επίπεδο. Εμείς έχουμε άλλη υποχρέωση, άλλα καθήκοντα. Αυτή την Παιδεία εκεί, πρέπει να την αναβαθμίσουμε στη δημόσια Παιδεία. Κάποιοι εκπαιδευτικοί πρέπει να σταλούν από την Ελλάδα ώστε να λειτουργήσει σωστά για τα 120 παιδιά που φοιτούν εκεί και στα επόμενα χρόνια θα έχει πιθανόν τον ίδιο αριθμό μαθητών με την πόλη των Αγίων Σαράντα. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στη σωστή λειτουργία του σχολείου, άσχετα αν δεν έχουμε αρμοδιότητα άμεση από το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας. Η προσπάθεια η δική μας είναι να κατοχυρώσουμε τη δημόσια Ελληνική Παιδεία και στη Χιμάρα, κάτι που θα βοηθήσει και στην επίλυση του εθνικού μας θέματος εκεί.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να ρωτήσουμε, επειδή είσαστε παλιός στα πολιτικά πράγματα του βορειοηπειρωτικού χώρου, αν υπήρξαν παλιότερα προσπάθειες για ίδρυση δημόσιου ελληνικού σχολείου στη Χιμάρα και ποιες ήταν οι αντιδράσεις από την αλβανική πλευρά.   

Ζ. Λούτσης: Έχουν γίνει προσπάθειες όταν ήμουν βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Παιδείας στην Αλβανική Βουλή. Είχα καταθέσει τότε το αίτημα για δημόσιο Ελληνικό Σχολείο στη Χιμάρα πριν ακόμα ιδρυθεί το ιδιωτικό σχολείο. Το 2006 ιδρύθηκε το ιδιωτικό σχολείο το οποίο εφαρμόζει το δημόσιο πρόγραμμα για τα μειονοτικά σχολεία. Αυτό ήταν  ένα βήμα για την σταδιακή έγκριση που έγινε από τότε που ήμασταν στην Ομόνοια και συνεχίζουμε και σήμερα. Είχαν γίνει προσπάθειες αλλά δεν κατορθώσαμε ακόμα αυτό που χρειάζεται να γίνει. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ένα τελευταίο ερώτημα, με την ιδιότητα σας ως γενικός γραμματέας του κόμματος των Ελλήνων. Επειδή 23 Ιουνίου θα έχουμε στην Αλβανία βουλευτικές εκλογές. Έχετε χαράξει κάποια στρατηγική ως κόμμα για το τι θα κάνετε;

Ζ. Λούτσης: Ο τρόπος που θα κατεβούμε στις εκλογές δεν έχει συζητηθεί ακόμα και θα καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Το κλίμα είναι θετικό, η βάση μας θέλει να κατέβουμε ανεξάρτητοι, κάτι που αν και το επιθυμούμε είναι δύσκολο από τον εκλογικό νόμο. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις κατάλληλες συμμαχίες με δυνάμεις που έχουμε κοινά σημεία στο πρόγραμμα μας, ώστε να γίνει εφικτό η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να έχει τη δική της εκπροσώπηση στο αλβανικό κοινοβούλιο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να σας δούμε και σε συμμαχία με τον κόμμα των Τσάμηδων ή με άλλα αλβανικά κόμματα έτσι όπως έχουν τα πράγματα;

Ζ. Λούτσης: Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, να συνεργαστούμε με κόμματα που είναι ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα. Είμαστε το Κόμμα των Ελλήνων και πάνω σε αυτή τη βάση θα κάνουμε τις κινήσεις μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου