Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ανάγκη κοινής απάντησης στις αλβανικές προκλήσεις!


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

*   Έπεσαν τα προσωπεία της αλβανικής ηγεσίας (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης). Αποκαλύφτηκαν τα προσχήματα, οι προσποιήσεις και η πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός της χώρας έθεσε το «αλβανικό εθνικό ζήτημα» πρώτο στις προτεραιότητες της Αλβανίας.


Σημειώναμε και επισημαίναμε πολλές φορές ότι οι συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους των αλβανικών εθνικιστικών κύκλων και εκ μέρους των Αλβανοτσάμηδων υποθάλπονται και ενθαρρύνονται και, μάλιστα, όπως αποδείχτηκε με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, υποκινούνται από το επίσημο αλβανικό κράτος.

Επομένως, η ίδρυση και οι δραστηριότητες του κόμματος των Τσάμηδων, οι, κατά τακτά διαστήματα, διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις στα σύνορα, οι ανθελληνικές ομιλίες, η πρόταξη των συνθημάτων για «Μεγάλη Αλβανία», κάτι που έχει εντυπωθεί «στη συνείδηση των Αλβανών», κατά πρωθυπουργική ρήση, οι επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, με τα  φαρμακερά βέλη εναντίον των Ελλήνων, προκαλούν εχθρικά συναισθήματα στον αλβανικό λαό, τον φανατίζουν, τον δηλητηριάζουν και τον στρέφουν εναντίον των Ελλήνων της μειονότητας. Όλα αυτά είναι γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις. Κατά συνέπεια, πίσω από τις προκλητικές ενέργειες και τις επεκτατικές συμπεριφορές είναι η αλβανική κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας και αυτό είναι πολύ σοβαρό, επιδέχεται πολλές ερμηνείες και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προσεκτικής αντιμετώπισης.

Βέβαια, οι απρεπείς συμπεριφορές δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά φρενάρουν και την ευρωπαϊκή προοπτική των Αλβανών και την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την οποία τόσο πολύ επιθυμούν και για την οποία αγωνίζονται. Εάν η αλβανική ηγεσία συνεχίσει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο ανοίκιο, είναι βέβαιο ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι άπιαστο όνειρο και η προσέγγιση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ολονέν και θα απομακρύνεται, προς μεγάλη ζημιά του αλβανικού λαού.

Πολύ σωστά ο υπουργός των Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στις απαράδεκτες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, είπε ότι «οι πολιτικοί δεν σκέπτονται και μιλούν κοιτώντας εκατό χρόνια πίσω, αλλά βλέποντας εκατό χρόνια μπροστά». Το θέμα, όμως, είναι κατά πόσο οι Αλβανοί ιθύνοντες προσβλέπουν στο μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Έχοντας για ασπίδα και πρωτοπαλίκαρα τους Τσάμηδες (συνεργάτες στην κυβέρνηση) προχωρούν σε ενέργειες, οι οποίες είναι αμφίβολο εάν επικροτούνται από τον αλβανικό λαό, τον οποίον, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαγκωνίζονται να τον προσεταιριστούν, στρέφοντάς τον εναντίον της Ελλάδος.

Πολλοί φορείς, μέσα και έξω από την Ελλάδα, αποδοκίμασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το αλυτρωτικό μένος που καλλιεργείται στην Αλβανία εις βάρος της χώρας μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια», ο ακρίτας Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας και πολλοί άλλοι στηλίτευσαν τις πρωθυπουργικές δηλώσεις και τις εθνικιστικές κραυγές.

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως τονίζει σε ιδιαίτερα έντονο ύφος: «Μέχρι τώρα η πολιτική των ηπίων τόνων δεν απέδωσε καρπούς». Και είναι γεγονός ότι η παθητική και ενδοτική στάση, καθώς και η ανοχή του επίσημου ελληνικού κράτους, με το να τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας στην γειτονική και συγγενική μας χώρα, αντί να συντελέσει στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, αντίθετα, αποθράσυνε τους Αλβανούς ιθύνοντες, με αποτέλεσμα τις ανεδαφικές και ανιστόρητες πρωθυπουργικές δηλώσεις, μέσω των οποίων αποκαλύπτονται μεγαλεπίβολα σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία».

Με όσα έλαβαν χώρα τελευταία και όσα κατά καιρούς έχουν καταγραφεί για τις πραγματικές διαθέσεις των Αλβανών, η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μην τρέφεται με αυταπάτες. Είναι καιρός να σταματήσει να ανέχεται τις κωμικές απειλές των Αλβανών.

Έχουμε επισημάνει ότι η ανοχή εκ μέρους της Ελλάδος, καλύτερα θα λέγαμε, η αβελτηρία και αδιαφορία, δημιουργούν ηττοπαθείς εντυπώσεις που φτάνουν στις απειλές και στους διπλωματικούς εκτροχιασμούς εκ μέρους και του επίσημου αλβανικού κράτους.
Από την άλλη μεριά, αποκαλύπτονται οι δόλιοι σκοποί των Αλβανοτσάμηδων, τους οποίους στηρίζει η αλβανική κυβέρνηση στις ανυπόστατες διεκδικήσεις τους. Με προπομπούς τους Τσάμηδες, γιγαντώνεται ο αλβανικός εθνικισμός που αποβαίνει τελικά εις βάρος και των δύο χωρών και, επιπλέον, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελληνική Μειονότητα, που γίνεται αποδέκτης απειλών, λοιδορείται και συκοφαντείται, μέσα σε κλίμα επισφαλές και επικίνδυνο. 

Η αναζωπύρωση του θέματος των Τσάμηδων στοχεύει σε αντιπερισπασμό στο Βορειοηπειρωτικό. Οι λόγοι είναι προφανείς. Δίνουν διαστάσεις σε ένα ανύπαρκτο θέμα, που εγκλείει σπέρματα μίσους και εχθρότητας κατά της Ελλάδος. Βέβαια, το θέμα των Τσάμηδων, παρόλους τους παλικαρισμούς, έχει κλείσει τελεσίδικα. Καταδικάστηκαν από την ιστορία ως εγκληματίες του Κοινού Ποινικού Δικαίου.
Το ζητούμενο για την αλβανική ηγεσία φαίνεται ότι είναι η φρόνηση και η περίσκεψη, ενώ περισσεύουν η αφροσύνη και οι απερισκεψίες. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανένας τις αστήρικτες διεκδικήσεις τους;

Η Ελληνική Πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στο Βόρειο τμήμα της Ηπείρου, που ανήκει στην αλβανική Επικράτεια, ζουν και δημιουργούν υγιείς ελληνικοί πληθυσμοί, οι οποίοι βάλλονται από παντού και προσπαθούν να επιβιώσουν στα πατρογονικά τους εδάφη. Έχει διαπιστωθεί σε βάθος χρόνου ότι οι Αλβανοί σε κάθε δυσκολία ή σε εσωτερικές δυσχέρειες στρέφονται και καταφέρονται κατά της ελληνικής μειονότητας (είναι ο πιο εύκολος στόχος), την οποία με παντοίους τρόπους προσπαθούν να την αφομειώσουν και να την εξαλβανίσουν.
Οι Έλληνες της Μειονότητας προσβλέπουν προς το Μητροπολιτικό Κέντρο και προσδοκούν συμπαράσταση και βοήθεια. Η εγκατάλειψή τους στα αδηφάγα αλβανικά εθνικιστικά κέντρα θα είναι πράξη άδικη, ατελέσφορη και καταστρεπτική.

Επίσης να καταστήσουμε γνωστά ορισμένα πράγματα που οφείλουν να τα έχουν υπόψη τους οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας. Η με κάθε μέτρο έντονη ανθελληνική ρητορεία έχει βαθιές ρίζες στην Αλβανία και με τέτοια τρέφεται ο αλβανικός λαός. Οι κραυγές, που συνεχίζονται να εκτοξεύονται είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αποτελέσουν τη βάση στις μελλοντικές βουλευτικές εκλογές. Αυτό οφείλουν να το έχουν υπόψη οι ηγέτες της Ελληνικής Μειονότητας. Εκ μέρους τους και εκ μέρους όλων απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και ορθολογικός συντονισμός για κοινή και ουσιαστική αντιμετώπιση της αφόρητης πίεσης του άκρατου αλβανισμού.

Δυστυχώς, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα στον μειονοτικό χώρο, λείπουν η σύμπνοια, η ομόνοια, η αλληλεγγύη. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που οι Βορειοηπειρώτες δεν αισθάνονται ασφαλείς και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον πιεστικό κυβερνητικό μηχανισμό. Αυτά και πολλά άλλα να έχουν υπόψη τους οι φορείς που εκπροσωπούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η «Ομόνοια-ΚΕΑΔ» και το «Μέγκα». Οι καιροί είναι δύσκολοι, χρειάζεται ορθοφροσύνη και σύμπνοια. Να εγκαταλείψουν τους μικροεγωισμούς και τις μικροφιλοδοξίες και να βαδίσουν χέρι-χέρι, για να μην αφήσουν πίσω τους ερήμωση και συντρίμμια.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου