Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Νέα ιστοσελίδα: Ιστορικά Βορείου Ηπείρου


«Έλληνες εισίν, Ηπειρώται καλούμενοι, άχρις Επιδάμνου πόλεως, ήπερ επιθαλασσία οικείται»


Από την αρχαία εποχή η Ήπειρος αποτελεί μία ενιαία γεωγραφική οντότητα που καταλαμβάνει την έκταση από τον Αμβρακικό κόλπο έως τον Γενούσο ποταμό με κατοίκους ελληνικής καταγωγής, όπου στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε πολλές επιδρομές και μετακινήσεις πληθυσμών.
Τα πανάρχαια όμως μνημεία στην περιοχή αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της γνήσιας εθνικής ταυτότητας της Ηπείρου που δεν είναι άλλη από την ελληνική.
Όμως από το 1913, με το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, η Ήπειρος αν και απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό ύστερα από πέντε αιώνες σκλαβιάς, διχοτομήθηκε εξαιτίας των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων.
Ενώ λοιπόν οι περιοχές της Άρτας, της Πρεβέζης, της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας παρέμεναν μετά την απελευθέρωση τους στο Βασίλειο της Ελλάδος, οι βορειότερες περιοχές, του Αργυροκάστρου, της Πρεμετής, του Δελβίνου, της Χιμάρας και της Κορυτσάς αποδίδονταν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17-12-1913) στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.
Με αυτό τον τρόπο ο Ελληνισμός του τμήματος της Ηπείρου που από την οθωμανική κατοχή πέρασε στην αλβανική, ακολούθησε αναγκαστικά μία διαφορετική ιστορική πορεία τα τελευταία εκατό χρόνια και η περιοχή που διαβιούσε και διαβιεί έλαβε τον όρο με τον οποίο την γνωρίζουμε και την αποκαλούμε όλοι: «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ».

Κατά τη διάρκεια των εκατό αυτών χρόνων πολλά ακολούθησαν, αλλά δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες το μεγαλύτερο ίσως μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης έφτασε στο σημείο να αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη Ελληνικής παρουσίας στο κατεχόμενο τμήμα της Ηπείρου.
Παράλληλα όμως, λόγω των διάφορων δυσμενών συνθηκών, ακόμα και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, σε μεγάλο ποσοστό και ιδίως οι νεότερης ηλικίας, δεν γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε κάθε πρόκληση και αμφισβήτηση, είτε αυτή προέρχεται από τον αλβανικό χώρο είτε από τον ελλαδικό.

Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας «Ιστορικά Βορείου Ηπείρου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://nepirus-istorika.com, έχοντας πάντοτε ως δεδομένο τον ενιαίο γεωγραφικό και ιστορικό χαρακτήρα της Ηπείρου στο διάβα των αιώνων, επιθυμούμε να κάνουμε μία καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, περιόδων και προσώπων που σημάδεψαν την πορεία του κατεχόμενου τμήματος της περιοχής, αλλά και την ιστορία των διαφόρων πόλεων, επαρχιών και χωριών που βρίσκονται στην έκταση της.

Η ιστοσελίδα θα αναδημοσιεύει αρχικά αναρτήσεις με ιστορικό περιεχόμενο από τους ενημερωτικούς ιστότοπους που έχουν ως κύρια θεματολογία τις εξελίξεις στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αλλά παράλληλα θα αναρτά και κείμενα από το αρχείο της ομάδας των διαχειριστών της. 
Επίσης ο κάθε αναγνώστης μπορεί να συμβάλλει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια στέλνοντας μας κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος με ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση: info@nepirus-istorika.com 

Στόχος μας είναι ο σχηματισμός μίας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας της Ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ώστε να γνωρίσουν όλοι καλύτερα, Ελλαδίτες, Βορειοηπειρώτες, αλλά και αλλοεθνείς, την ιστορική πορεία του εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους τμήματος της Ηπείρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου