Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Aντιδράσεις στα Τίρανα για τις δηλώσεις Αβραμόπουλου στη Βουλή


Έλεγχος στα σύνορα από αλβανούς εθνικιστές

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν στα Τίρανα οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι τα ταραγμένα Βαλκάνια του παρελθόντος μας στέλνουν και πάλι ανησυχητικά και απειλητικά μηνύματα καθώς και οι αναφορές του «στην έξαρση του σοβινισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, με άτακτες ομάδες, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των γειτονικών χωρών».

Ενήμερος για τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, με τον ομόλογό του από το Κόσοβο Ενβέρ Χοτζάι σημειώνοντας: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όταν μιλάει για σοβινισμό στα Βαλκάνια θα πρέπει να έχει υπόψη και τη χώρα του. Εμείς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε μέσω διαλόγου για να φρενάρουμε τις σοβινιστικές τάσεις».

Ο κ.Παναρίτι αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της διμερούς συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα καθώς και στις ελληνικές έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο, επισημαίνοντας: «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία, συνεπώς δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας».

Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για μια τέτοια συμφωνία απαιτείται χρόνος και θα πρέπει η νέα συμφωνία να είναι αποδεκτή, σταθερή και μακροπρόθεσμη, γι' αυτό και, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να αναληφθεί καμιά οικονομικής φύσης ενέργεια σε μια περιοχή, όπου δεν υπάρχει προσδιορισμός θαλάσσιων συνόρων».

Σε υψηλότερους τόνους, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η θαλάσσια συμφωνία «αποτελεί ναρκοθετημένη περιοχή» και «ενδεχόμενο διένεξης» και πρόσθεσε πως «τα εκατοντάχρονα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, βρίσκουν την χώρα εδαφικά ακρωτηριασμένη».

Υπογράμμισε δε ότι αποτελεί υποχρέωση, «τα σύνορα που μπήκαν τυφλά και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων να μετακινηθούν στη θέση τους και κάθε σπιθαμή θάλασσα της Αλβανίας να μείνει στην Αλβανία».

Ο κ. Ράμα σχολίασε και την είδηση ότι η Ελλάδα αρχίζει έρευνες για πετρέλαια στη θαλάσσια περιοχή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη μία τέτοια προοπτική, καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών»

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η αντίδραση του κόμματος των τσάμηδων PDIU, ο πρόεδρος του οποίου Σπετίμ Ιντρίζι, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μπερδεύει «τον ευαισθητοποιημένο πατριωτισμό με τον σοβινισμό».

«Για σοβινισμό πρέπει να κατηγορηθούν τα ελληνικά κόμματα που συγκεντρώνονται σε δήθεν τάφους πεσόντων, προκαλώντας τον πατριωτισμό μας» πρόσθεσε ο κ. Ιντρίζι, σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στις πόλεις Πρεμετή και Βουλιαράτι.

Κάλεσε δε την αλβανική κυβέρνηση να αντιδράσει για τη διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο στο Ιόνιο από ελληνικής πλευράς, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, η εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμορφη Συμμαχία» έστειλε σήμερα τους εθελοντές της στους Αγίους Σαράντα για να ελέγξουν τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου