Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ
* Με ιδιαίτερη χαρά διαβάσαμε σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε μια σημαντικότατη ιστορική απόφαση: Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος έχει αναλάβει τη διοργάνωση 10 συνεδρίων μέχρι το 2021, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.
Κάθε χρόνο το συνέδριο θα έχει διαφορετική θεματογραφία και οι εισηγήσεις θα εκδίδονται σε τόμο. Με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία θέλει να δείξει τον σεβασμό της προς τους ήρωες και τους μάρτυρες που προετοίμασαν τον ξεσηκωμό και να προβάλει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στον εορτασμό των 200 ετών.
Το Α’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Οκτωβρίου. Θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία της Επανάστασης του 1821».
Στο συνέδριο αυτό μίλησαν και επιστήμονες που δεν συμφωνούσαν απόλυτα μεταξύ τους. Όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει το βήμα για να ακουστούν ψύχραιμες φωνές και τεκμηριωμένες απόψεις, ώστε να αντικρουστεί η ιστορική παραπληροφόρηση που επιχειρείται από ορισμένα σχολικά βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές.
Στο Α’ Συνέδριο στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης πιο σημαντικό είναι το πόρισμα πολλών εισηγητών ότι κακώς θεωρείται η Ελληνική Επανάσταση ως πνευματικό τέκνο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Καταρχήν οι πρόγονοί μας από το 1453 μέχρι τον 18ο αιώνα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και το 1789 που άρχισε η Γαλλική Επανάσταση είχαν εξεγερθεί άπειρες φορές και δεν περίμεναν τη Γαλλική Επανάσταση για να μάθουν να επαναστατούν. Η Γαλλική Επανάσταση είχε πάρα πολλές σκοτεινές πτυχές: Τρομοκρατία, βασανιστήρια, φόνους αθώων, άρνηση του Χριστιανισμού. Το 1792 καταργήθηκε επίσημα ο Χριστιανισμός και μέχρι σήμερα η Γαλλία είναι άθρησκο κράτος. Ο λαός εστράφει και εναντίον του κλήρου.
Αντίθετα στην Ελλάδα ο λαός είχε συμπαραστάτη στον αγώνα τον κλήρο.
Ο Μακρυγιάννης γράφει: «...Εμείς με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωκε την νίκη και έχασε τον άπιστον Τούρκον... Και βρίζουν εις τους ξένους και τους παπάδες μας οπού τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον διά να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνια, πολεμώντας ωσάν λιοντάρια... 30 ιερείς σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αγώνα πολεμώντας μαζί με τον Μακρυγιάννη. Ας υπολογίσουμε τι έγινε σε όλα τα άλλα σώματα στη διάρκεια 9 χρόνων που εκράτησε ο αγώνας...
Ο Πατριάρχης κρεμάστηκε, πολλοί άλλοι κληρικοί γνωστοί και άγνωστοι εξοντώθηκαν, ο Αθανάσιος Διάκος σουβλίστηκε, ο Παπαφλέσσας σκοτώθηκε πολεμώντας σαν λιοντάρι, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας πολέμησε στην Αλαμάνα και σκοτώθηκε.
Αυτά τα πράγματα ήταν ακατανόητα για τη Γαλλική Επανάσταση. Εκεί ο λαός εστράφει και εναντίον του κλήρου. Στην Ελλάδα λαός και κλήρος πολεμούσαν δίπλα-δίπλα τον επί τέσσερις αιώνες τύραννο της Ελληνικής φυλής. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν με ένα μυστικό αίσθημα πατρίδας συνδεδεμένο με την χριστιανική πίστη τους.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν πνευματικό τέκνο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Ο συγγραφέας ιστορικών μελετημάτων Γεώργιος Καραμπελιάς απέδειξε ότι δεν θα μπορούσε ο Διαφωτισμός να είναι η ρίζα του 1821, διότι κορυφαίοι εκπρόσωποί του, όπως ο Μοντεσκιέ, έγραψαν κείμενα υπέρ της διατηρήσεως της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό τότε επέβαλλαν τα εμπορικά συμφέροντα της Γαλλίας. Είναι οι γνωστές «Διομολογήσεις». Το 1535 υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας συνθήκη φιλίας με την οποία η Τουρκία παραχωρούσε προνόμια εμπορικά και φορολογικά στους εγκατεστημένους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Γάλλους υπηκόους, καθώς και το προνόμιο της ετεροδικίας.
Η πρωτοβουλία αυτή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι πολύ σημαντική, αξιέπαινη και θεάρεστη. Αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια κάποια κέντρα, που ίσως βρίσκονται στο εξωτερικό, μεθοδεύουν την υπονόμευση όλων των αξιών με τις οποίες εμεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων το Ελληνικό Έθνος.
Εκείνο που εξοργίζει πολύ τελευταία είναι η διαστρέβλωση της ένδοξης Ελληνικής Ιστορίας. Η απαξίωση των εθνικών ηρώων που εδόξασαν την Ελλάδα και την έσωσαν στις κρισιμότερες στιγμές και η σπίλωση εκείνων που υπήρξαν οι ελευθερωτές της πατρίδας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα.
Τα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια που οργανώνει η Ιερά Σύνοδος στα δέκα αυτά χρόνια μέχρι το 2021 θα δώσουν τις δέουσες απαντήσεις στους διαστρεβλωτές της Ελληνικής Ιστορίας. Πολύ περισσότερο που τα συνέδρια αυτά είναι Διεθνή.
Η Εκκλησία δεν φοβάται την ποικιλία των απόψεων και ενθαρρύνει τον καλοπροαίρετο διάλογο βάσει των πηγών. Αντιθέτως σε συνέδρια εκσυγχρονιστών και εθνοαποδομητών ιστορικών ουδέποτε καλούνται να ομιλήσουν όσοι τονίζουν τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την συμβολή της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην διαχρονική συνέχεια του έθνους. Αυτοί που προβάλλονται σαν οι «προοδευτικοί» του τόπου μας αποδεικνύονται μερικές φορές οι μεγαλύτεροι εχθροί του δημοκρατικού διαλόγου.
Μπορεί τα κέντρα που πολεμούν τα ιερά και τα όσια της Ελληνικής Φυλής να βρίσκονται εκτός Ελλάδας, οι κερκόπορτες όμως ανοίγουν πάντοτε από μέσα...
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου