Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Οι Βορειοηπειρώτες καλλιτέχνες ξανά έλαμψαν - H σημείωση της ΣΦΕΒΑ και το σχόλιο μας



Με την ευκαιρία των 100χρονων της ανεξαρτησίας της Αλβανίας και στα πλαίσια των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Δημαρχείο της πόλης των Αγ. Σαράντα, είναι και η έκθεση καλών τεχνών, που άνοιξε την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου,  στην νέα Πινακοθήκη της πόλης.

Δεκάδες άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, με την παρουσία του Δημάρχου Στέφανου Τσίπα, του Αντιπεριφεριάρχη Αγ. Σαράντα Γιώργου Μάνου, του πρόεδρου του ΜΕΓΚΑ (Ε.Ε.Μ.Μ.) Χριστάκη Κίτσιου και άλλων παραγόντων της τοπικής και πολιτικής εξουσίας, επισκέφτηκαν και απόλαυσαν ένα προς ένα τα 52 έργα τέχνης των Βορειοηπειρωτών καλλιτεχνών, 18 από τα οποία στη γλυπτική και 34 στη ζωγραφική.

Ο υπεύθυνος της Πινακοθήκης, ζωγράφος Λευτέρης Τσέκος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την έκθεση αυτή, μία έκθεση με πλούσιο και ελεύθερο περιεχόμενο, την πλατιά συμμετοχή των καλλιτεχνών (16 στο σύνολο  από τους οποίους 14 Βορειοηπειρώτες) και τον μεγάλο ρόλο που παίζει η Πινακοθήκη στην πόλη, δώρο του Δημαρχείου, ύστερα από την ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή του ίδιου.

Αν και η έκθεση άνοιξε στα πλαίσια των 100χρονων της Ανεξαρτησίας, μόνον 3-4 ήταν αφιερωμένα στην επέτειο αυτή.  Τα άλλα, τόσο στη ζωγραφική, όσο και στη γλυπτική ήταν συνθέσεις ή παραστάσεις του σημερινού γίγνεσθαι, των φυσικών και αρχαιολογικών τοπίων, καλλιτεχνικές συνθέσεις, τα δε γλυπτά σε ορείχαλκο, μάρμαρο και σε γύψο, οι δε ζωγραφιές σε ακουαρέλα, λαδομπογιές, μολύβι κ.ά.

Ο δήμαρχος Στέφανος Τσίπας συγχάρηκε τους καλλιτέχνες για την πλούσια και ωραία έκθεση που παρουσίασαν, μια έκθεση τόνισε που πάρα πολύ καλά μπορεί να στέκει δίπλα σε άλλες των Ευρωπαϊκών χωρών, ν’ ανταγωνιστεί αυτές, κάνοντας υπερήφανη την πόλη, το νομό μας και το όνομα της χώρας.

Το θετικό αυτής της έκθεσης είναι το υψηλό επίπεδο των έργων τέχνης που προβλήθηκαν, η μεγάλη συμμετοχή - πάρα πολλοί για πρώτη φορά - και ιδιαίτερα η βορειοηπειρωτική παρουσία, μια παρουσία που δείχνει περίτρανα πως οι Βορειοηπειρώτες, παρά τα δεινά που πέρασαν και τις καθημερινές πιέσεις που ασκούνται και πλέκονται  πάνω τους,  έχουν λάμψει και εξακολουθούν να λάμπουν.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Σημ. ΣΦΕΒΑ: Η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ώστε να αφελληνίσει και να εξαλβανίσει την περιοχή των Αγίων Σαράντα, με κύρια όπλα την υφαρπαγή της γης και τον επιθετικό εποικισμό, εκμεταλλευόμενη όμως και την φυγή των γηγενών συμπατριωτών μας προς τη μητέρα Ελλάδα. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν καταλάβει καλά ότι πλέον δεν πρέπει να περιμένουν βοήθεια από κρατικούς παράγοντες αλλά πρέπει μόνοι τους να αγωνιστούν να κρατήσουν τον τόπο τους ώστε να τον παραδώσουν  ελληνικό στην επόμενη γενιά.


Το σχόλιο μας: Τα όσα έγραψε ο συνεργάτης της ΣΦΕΒΑ στη Βόρειο Ήπειρο ήταν καλοπροαίρετα αλλά και σαφή. Καλοπροαίρετο φυσικά ήταν και το σχόλιο της ελλαδικής οργάνωσης που αγωνίζεται ακατάπαυστα εδώ και 30 χρόνια για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, το οποίο και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Επειδή όμως αυτό το άρθρο αποτέλεσε αφορμή στο να κάνουν ξεδιάντροπα "πατριωτικά" μαθήματα κάποια προπαγανδιστικά όργανα του τσαμο-κεαδικού καθεστώτος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην κατάντια του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, οφείλουμε προς χάριν της αλήθειας και της σωστής ενημέρωσης να πάρουμε κάποιες θέσεις.
Εξ όσων γνωρίζουμε ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος, παραβρέθηκε στην εκδήλωση ύστερα από προσωπική πρόσκληση των Βορειοηπειρωτών καλλιτεχνών. Τόσο ο ίδιος, όσο και όλοι οι Έλληνες που παραβρέθηκαν  στη συγκεκριμένη έκθεση, όπως άλλωστε μπορούμε να συμπεράνουμε και αυτός ο συνεργάτης της ΣΦΕΒΑ, έδωσαν το παρών για να τιμήσουν τους συμπατριώτες τους, των οποίων τα έργα πλειοψηφούσαν συντριπτικά. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση λοιπόν ούτε ομιλίες έγιναν για την "Μεγάλη Αλβανία", ούτε κάποια άλλη ένδειξη υπήρχε του αλβανικού εθνικισμού. Το αν ο Δήμος Αγίων Σαράντα αποφάσισε να το εντάξει στη σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του αλβανικού κράτους, αυτό μετά βίας κι αν έγινε αισθητό, όπως σημείωσε και ο ανταποκριτής. 

Παράλληλα όμως να σημειώσουμε ότι ο συνεργάτης της ΣΦΕΒΑ παρέλειψε να γράψει  ότι παρών στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν και ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Βαγγέλης Ζαφειράτης. Αυτά για όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα και βιάστηκαν να βγάλουν πικρόχολα συμπεράσματα για τη μία πλευρά με ταχύτητα γρηγορότερη του φωτός.
  
Αυτό όμως που ξεπερνάει κάθε όριο αυθάδειας είναι το να κάνουν τους πατριωτικούς τιμητές αυτοί που ο αρχηγός τους και "αποκλειστικός αντιπρόσωπος" της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συμμετέχει ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ στις επετειακές εκδηλώσεις της "ανακήρυξης ανεξαρτησίας της Αλβανίας", κάθε χρόνο 28η Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και όταν συνέπεσαν οι παραμονές της επετείου αυτής με την επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι στην Αθήνα το 2008, τις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην αλβανική πρεσβεία "τίμησε" με την παρουσία του και ο "ισόβιος ηγέτης" του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που τον συνόδευε στην αποστολή. 
Βλέπετε οι Αλβανοί δεν τιμούν την επέτειο αυτή μόνο στα 100 χρόνια...

"Στο σπίτι του κρεμασμένου, λοιπόν, δεν μιλάνε για σχοινί" λέει η σοφή λαϊκή παροιμία.

Εξάλλου Τετάρτη (28 Νοεμβρίου) "κοντή γιορτή" παραφράζοντας μία άλλη παροιμία, όπου θα βρίσκεται στα Τίρανα και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την περιβόητη αυτή επέτειο.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου