Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Σε καθεστώς τρόμου η Λύβενα

Καταστάσεις που δεν είχε ζήσει ούτε το 1997 με την αναρχία, βιώνει τις τελευταίες μέρες το χωριό Λύβενα της Επαρχίας Μεσοποτάμου, εξαιτίας της τροπής που πήρε η υπόθεση του λατομείου της DINAMIKA μετά την πυρπόληση του μηχανήματος εξόρυξης πέτρας που ανήκε στην εταιρεία.
Για την συγκεκριμένη πράξη οι χωρικοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για προβοκάτσια από την πλευρά των ιδιοκτητών της εταιρείας των αδερφών Παπαγιάννη, ώστε να βρουν την καλύτερη αφορμή για να κάμψουν την αντίσταση των Λυβενιωτών. 

Αφού λοιπόν οι αλβανικές αρχές το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου συνέλαβαν τον πρόεδρο της Κοινότητας Λύβενας Δημήτρη Στύλο και άλλους έξι κατοίκους του χωριού, (τους Σπύρο και Χρήστο Βαλερά, Ηρακλή και Σπύρο Μπουζούκα, Σωτήρη και Χαράλαμπο Παγούνη), τους κράτησαν στους Άγιους Σαράντα, μέχρι την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, διάστημα στο οποίο τους υπέβαλλαν σε συνεχείς ανακρίσεις και από τότε βρίσκονται στη Λύβενα σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ σήμερα τους ξαναοδήγησαν εκ νέου στους Άγιους Σαράντα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ένας από τους περιορισθέντες αναγκάστηκε να ζητήσει και να λάβει έγγραφη άδεια από την αστυνομία για να επισκεφθεί τον κατάκοιτο πατέρα του στο ίδιο χωριό, ενώ ένας άλλος έπραξε το ίδιο για να μεταφέρει το παιδί του στο σχολείο του Μεσοποτάμου! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί μπράβοι των Παπαγιανναίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχαν αποκλείσει την είσοδο του χωριού για τρεις ολόκληρες μέρες, σε σημείο να μην μπορεί να μπει ούτε ο διανομέας ψωμιού! Και όλα αυτά υπό την ανοχή της αλβανικής αστυνομίας που κινητοποίησε πέντε κλούβες μετά την πυρπόληση του μηχανήματος εξόρυξης πέτρας!

Επίσης οι αρχές κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα όλων των κατηγορουμένων καθώς και δύο αυτοκίνητα ιδιοκτησίας κατοίκων του χωριού που βρήκαν σταθμευμένα στον κεντρικό δρόμο του  χωριού, χωρίς να έχει αποδειχθεί η παραμικρή εμπλοκή τους με το τελευταίο συμβάν. 

Η υπόθεση έχει λάβει πλέον πολύ επικίνδυνες διαστάσεις και όλοι εύχονται να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Παραθέτουμε το μήνυμα των "Άγρυπνων Λυβηνιωτών" από τον Ελεύθερο Λόγο Αργυροκάστρου:

Ξυλοδαρμοί, βιαιοπραγίες, βρισιές, εξευτελισμοί, πληρωμένοι μπράβοι,ψεύτικες κατηγορίες,μηνύσεις, φυλακισμοί. Αυτό είναι το σκηνικό των τελευταίων ημερών στο χωριό Λύβενα των Αγίων Σαράντα Αλβανίας.

Ατρόμητοι Λυβινιώτες αντιστέκονται σθεναρά με μόνο τους όπλο,την ατσάλινη θέληση,δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο λέγοντας'' ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΕ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...ΚΑΜΙΑ ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ..."και όλες αυτές οι
κουβέντες ύστερα από την τρομοκρατία που ζει το χωριό μας τα τελευταία (4) τέσσερα χρόνια.Και αυτό γιατί δεν θέλουμε λατομείο διακόσια (200) μέτρα μακριά από το χωριό μας. 

Τόσο παράλογο είναι, τόσα πολλά είναι αυτά που ζητάμε;
Και να ξέρεις ΜΑΝΑ δεν είναι λίγα αυτά που περνάμε.
Πληρωμένοι μπράβοι των αδερφών Παπαγιάννη εξευτελίζουν τις αδερφές μας τις μανάδες μας.Κατεβάζουν των γυναικών τα παντελόνια και ύστερα αυτοί με τη σειρά τους ολόγυμνοι δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα.Και αυτό δεν είναι αρκετό.Μετά ξεκινάει ο ξυλοδαρμός χτυπώντας τες με σαδιστικό τρόπο φτάνοντας ακόμη και σε λιποθυμίες.

Μια τέτοια είναι η περίπτωση της Βασιλικής Παγούνη η οποία μετά από βίαιο χτύπημα χαρο-πάλευε για περίπου μία (1) ώρα. Και δεν φτάνουν όλα αυτά.
Το τελευταίο σχέδιο τους ήταν να βάλουν φωτιά στο μηχάνημα τους την ώρα που κατεύθαναν Λυβινιώτες νέοι και μεγαλύτεροι από την Ελλάδα για να υπερασπιστούν τις μανάδες και τον τόπο τους.


Ο σκοπός τους είναι να μπούν κάποιοι στη φυλακή για να τρομάξουν και να παρατήσουν μια για πάντα τον τόπο που αγαπούν.Και μέσα σε όλο αυτό και η αστυνομία προστάτης των Παπαγιάννηδων. Μετά από όλα αυτά το συμπέρασμα βγαίνει από μόνο του.
Θέλουν να μας ποδοπατήσουν... να μας διαλύσουν... να μας αποτελειώσουν... Παλεύουμε μόνοι μας εναντίων όλων και ο τόπος επιμένει πως κάτι μας έμεινε μας έμεινε ακόμα λίγο χώμα...

Αγρυπνοι Λυβηνιώτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου