Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου των Αποφοίτων Ζωσιμαίας στη Δερβιτσάνη για τους Εθνικούς Ευεργέτες


Οι Ηπειρώτες Ευεργέτες έδωσαν πνοή στη χειμαζόμενη Ελλάδα

Προσφέροντας το μόχθο τους…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΟΜΠΟΤΗ

• Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Δερβιτσάνης Βορείου Ηπείρου την περασμένη Κυριακή παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ηπειρώτες Έμποροι – Ευεργεσίες του Ελληνικού Έθνους και συντελεστές της προόδου της ανθρωπότητας», το οποίο εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής.
Συνδιοργανωτές η Επαρχία Κάτω Δερόπολης και ο ως άνω Σύνδεσμος.

Παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης, ο υπουργός εργασίας της Αλβανίας κ. Ξέρας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων νομού Αργυροκάστρου κ. Γιάννης Ανδρούτσος και πλήθος επισκεπτών από τα Γιάννινα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο έπαρχος Κάτω Δερόπολης κ. Δ. Μαλούκης, ο γνωστός φιλόλογος και συγγραφέας, συντονιστής της παρουσίασης κ. Νίκος Υφαντής, ο οποίος δι’ ολίγων αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες Ευεργέτες, που απόθεσαν στ’ απλωμένα χέρια της πατρίδας τον μόχθο τους με εμβάσματα, διαθήκες, υποτροφίες και με κοινωφελή έργα δίνοντας πνοή ζωής στη χειμαζόμενη Ελλάδα.

Ο υπουργός εργασίας κ. Ξέρας υποσχέθηκε αμέριστη στήριξη στην αποκατάσταση της ερειπωμένης οικίας των αδελφών Ζάππα στο Λάμποβο.

Ο Γενικός Πρόξενος ανέφερε, ότι αυτός ο τόπος (της Β. Ηπείρου) διψά για τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και από τη στάση των ευεργετών μας πρέπει να παραδειγματιστούμε και καλό θα ήταν να παρουσιάζονταν και σήμερα νέοι Ζαππαίοι, Αρσάκηδες, Ζωσιμάδες…

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δραστήριος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Φρίξος Πούρλης, ο οποίος με την εξίσου δραστήρια ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τον Σπ. Εργολάβο, τον Κώστα Καραγιαννίδη και Λευτέρη Ζώλα, ταξιδεύοντας σε πόλεις του εσωτερικού και εξωτερικού, όπου δραστηριοποιήθηκαν οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, ξεψαχνίζοντας αρχεία, βιβλιοθήκες κι άλλο υλικό, έφεραν στο φως άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα των Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών ευεργετών.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρώην βουλευτής Μιχ. Παντούλας, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων, ερευνητής και συγγραφέας, Αναστ. Παπασταύρος.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης – παρουσίασης του καλαίσθητου αυτού βιβλίου ο κ. Σπύρος Εργολάβος, ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος με μια εκτενή και εμπεριστατωμένη ομιλία αναφέρθηκε στην Ηπειρωτική Ευποιΐα, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι η Ήπειρος θεωρείται και είναι η πατρίδα των περισσοτέρων Εθνικών Ευεργετών, οι οποίοι δεν αναδείχθηκαν μόνο συντελεστές προόδου της πατρίδας των αλλά ολοκλήρου της ανθρωπότητος.

Η Βλαχιά (Ρουμανία), όπως ανέφερε, ήταν ο πρώτος προορισμός των περισσοτέρων Ελλήνων εμπόρων, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου, αφού πλούτισαν, αναδείχθηκαν σε ευεργέτες που «άνοιξαν τους κρουνούς του χρήματος και του πνεύματος» θεμελιώνοντας το λαμπρό οικοδόμημα της παιδείας. Ευεργέτες και Δάσκαλοι προχώρησαν σε μια κοινή πορεία, που απέδωσε πλούσιους τους καρπούς της. 
Τα Γιάννινα, με τα σπουδαία σχολεία και την ξακουστή Ζωσιμαία Σχολή, κατέστησαν «Μητρόπολις πάσης μαθήσεως και Αθήνα της Ελλάδος».

Στη συνέχεια ο κ. Εργολάβος αναφέρθηκε ξεχωριστά για τον κάθε ένα Ηπειρώτη – Βορειοηπειρώτη ευεργέτη και δάσκαλο του Γένους, παραθέτοντας λεπτομερή στοιχεία και πληροφορίες, για τον τόπο γέννησής του, το πρώτο του σχολείο, τις πόλεις – παροικίες όπου δραστηριοποιήθηκε και πλούτισε, τις δράσεις του, τα κοινωφελή ιδρύματα, τις διαθήκες τους, την προσφορά τους στον τόπο που έζησαν κι ανέπτυξαν τις εμπορικές τους επιχειρήσεις, τις τιμητικές τους διακρίσεις και την αναγνώριση της ξένης χώρας προς το πρόσωπό τους.

Έτσι λοιπόν μέσω προβολής διαφανειών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, παρήλασαν σαν σε κινηματογραφική ταινία όλα αυτά τα εκλεκτά τέκνα της Ηπείρου που με τη ζωή τους και τη δράση τους προσέφεραν πάρα πολλά στην Εθνική και Κοινωνική ζωή της πατρίδας μας, αποτελούντες μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου