Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Βουλευτή Χ.Α. Χρήστου Παππά για την κατάργηση των συντάξεων ΟΓΑ προς τους Βορειοηπειρώτες


ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ  
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΘΕΜΑ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ»

      Από το έτος 1991 και μετά, μία από τις σημαντικότερες πτυχές (ίσως η σημαντικότερη) του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, αποτελεί η επιδίωξη για την παραμονή όσο γίνεται περισσότερων Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες.
     Ένα από τα μέτρα (ανεπαρκές βέβαια και αποσπασματικό) που η Ελληνική Πολιτεία είχε λάβει εδώ και χρόνια για την οικονομική ενίσχυση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ήταν η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες κατά τις διατάξεις του νόμου 1296/1982.

    Με τον πρόσφατο νόμο 4093/2012, οι διατάξεις του νόμου 1296/1982 τροποποιήθηκαν, καθώς θεσπίστηκε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης η 20ετής νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
     Επιπλέον, προβλέφθηκε ως όρος η μη χορήγηση στον αιτούντα δεύτερης σύνταξης από άλλο φορέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (ασχέτως ποσού).
     Μάλιστα, με βάση τα νέα-ως άνω-κριτήρια θα επανακριθούν από 01-01-2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι.

      Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά την τροποποίηση αυτή καθίσταται αδύνατη η οικονομική ενίσχυση υπερήλικων Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στη γενέθλια γη.
     Επιπλέον, ενισχύεται ο κίνδυνος, πολλές οικογένειες Βορειοηπειρωτών, υπό το βάρος της αδυναμίας εξεύρεσης πόρων για την επιβίωσή τους, να προβούν σε αθρόες πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία θα περάσει στα χέρια αλβανών.       

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1)  Για ποιο λόγο λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία πρακτικά σηματοδοτεί την πλήρη εγκατάλειψη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού;
2) Οι απαιτήσεις της τρόικα έρχονται σε πρώτη μοίρα σε σχέση με την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και την επιβίωση των υπόδουλων Βορειοηπειρωτών;
3)  Με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει ότι δεν θα σταματήσει να χορηγείται  οικονομική ενίσχυση στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες;
4) Θα ληφθεί μέριμνα ώστε απ’ τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας να μην αποκλείονται εκείνοι οι Βορειοηπειρώτες που λαμβάνουν παράλληλα πενιχρότατη (περίπου 80 ευρώ μηνιαίως) σύνταξη από το αλβανικό κράτος;


Αθήνα, 26/11/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου