Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Καταρρέει -και κανείς δεν νοιάζεται- το σπίτι του ήρωα Σπύρου Σπυρομήλιου!


Το σπίτι του αξιωματικού της ελληνικής χωροφυλακής, που διακρίθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους, Σπύρου Σπυρομήλιου (1864-1930), ο οποίος κατάγονταν από τη Χειμάρρα, καταρρέει, εγκαταλελειμμένο. Είναι πραγματικά, ντροπή για την Ελλάδα, να αφήνει ένα μνημείο να καταστρέφεται. 
Δεν αξίζει τέτοια περιφρόνηση ένας φλογερός Έλληνας αγωνιστής
Με το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε, βάσει συνθηκών, να αποσύρει τον στρατό της από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Όμως ο Σπ. Σπυρομήλιος, στις 9 Φεβρουαρίου 1914, δεν εκτέλεσε την διαταγή της αποχώρησης, αντ' αυτού ανακήρυξε την αυτονομία της περιοχής και οργάνωσε τοπικές ένοπλες ομάδες, τους λεγόμενους «Ιερούς Λόχους». 
Προσχώρησε στην προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου που ορίστηκε στο Αργυρόκαστρο την 17 Φεβρουαρίου 1914. Μέχρι την επανείσοδο του ελληνικού στρατού στην Β. Ήπειρο, η περιοχή δέχθηκε αρκετές συνδυασμένες επιθέσεις από την νεοσυσταθείσα αλβανική χωροφυλακή καθώς και Αλβανούς ατάκτους, που αποκρούστηκαν με επιτυχία, ιδιαίτερα λόγω των στρατιωτικών ικανοτήτων του Σπ. Σπυρομήλιου. 
Την περίοδο του εθνικού διχασμού η περιοχή της Χειμάρρας, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Ηπείρου (πλην Κορυτσάς που προσχώρησε στους Βενιζελικούς) κατελήφθη από τον ιταλικό στρατό. 
Ο ίδιος εξελέγη στις εκλογές του Μαϊου του 1915 βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Τον αυτονομιστικό αγώνα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χειμάρρα, συνέχισε ο αδελφός του Νίκος Σπυρομήλιος. Το 1926 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχη και τέθηκε τιμητικά σε διαθεσιμότητα.
Πηγή: Κάτοψη

Σχόλιο Ιστοσελίδας Χρυσής Αυγής: Φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο από το ελλαδικό (γιατί ελληνικό δεν το λες και εύκολα...) ΥΠΕΞ από την στιγμή που ακόμα και το σπίτι του Παύλου Μελά βρίσκεται σε αθλία κατάσταση, εγκαταλελειμμένο στο έλεος του χρόνου. Και το σπίτι του Μελά δεν βρίσκεται στην Χειμάρρα, όπου δυστυχώς χρειάζεται διακρατική συμφωνία, αλλά στην Κηφισιά!

Και σχόλιο δικό μας: Στην ίδια και χειρότερη μοίρα βρίσκονται και τα αρχοντικά των Εθνικών Ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα στο Λάμποβο του Ζάππα στο Νομό Αργυροκάστρου. Και στις δύο περιπτώσεις (Χιμάρας και Λαμπόβου) οι οικίες βρίσκονται σε χώρους που ανήκουν σε ιδιώτες. Αν δεχθούμε πάντως ότι με τα αρχοντικά των Ζαππαίων η περίπτωση είναι λίγο πιο περίπλοκη, στην υπόθεση της οικίας του αρχηγού της Χιμάρας Σπύρου Σπυρομήλιου η πολλά πατριωτικά υποσχόμενη δημοτική αρχή Μπολάνου είχε προβεί ποτέ σε ενέργειες για την  αποκατάσταση της ή το θυμήθηκαν μόνο φέτος οι οπαδοί του με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χιμάρας για να κάνουν μία πατριωτική φιέστα τώρα που δεν είναι στα πράγματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου