Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Επίσημες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μπερίσα που τελικά εμφανίζεται αμετανοητος


Δηλώσεις εκπροσώπου ΥΠΕΞ στη ΝΕΤ

Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο Έλλη Στάη στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ για τους λόγους που προέβη ο Σαλί Μπερίσα στην δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έκανε την δήλωση ο κύριος Μπερίσα. 
Η ουσία είναι ότι την έκανε και ότι είναι απαράδεκτη.
Για αυτό υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Υπουργό Εξωτερικών, απαίτηση για ανασκευή. Πράγματι μετά από λίγο υπήρξε ανασκευή, κάτι που σημαίνει ότι πήραν το μήνυμα."


Πρόεδρος Αλβανίας Μπ. Νισάνι: «Δεν υπάρχουν εδαφικές αξιώσεις»

«Δεν υπάρχουν εδαφικές αξιώσεις από την Αλβανία και τους Αλβανούς απέναντι στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι, με αφορμή ερώτηση για τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Τίρανα εξαιτίας 
των δηλώσεων του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

«Τέτοιες στιγμές εορτασμού της 100ής επετείου της Ανεξαρτησίας είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την ιστορία μας», δήλωσε ο Νισάνι επισημαίνοντας ότι «σε όλη την ιστορία της, ακόμα και σε πολύ 
δύσκολες στιγμές, η Αλβανία και οι Αλβανοί δεν είχαν ποτέ τάσεις υφαρπαγής εδαφών από τους γείτονές τους».


Έμμεση καταδίκη των δηλώσεων Μπερίσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, οι οποίες -μεταξύ άλλων- ακύρωσαν το ταξίδι του Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Τίρανα, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επίτροπος.
Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Στέφαν Φούλε, ανέφερε τα εξής:
«Όπως ξέρετε δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και για κάθε πολιτικό να προβαίνουν σε δηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».


Σε δήλωση προχώρησε η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ 
Μαριέττα Γιαννάκου για τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού

«Οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις και η πλειοδοσία σε εθνικιστική ρητορεία δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα στις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Ελλάδα παγίως επιδιώκει να έχει με την Αλβανία. 
Όταν μάλιστα εκφράζονται από τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής, συνιστούν σοβαρό πολιτικό ατόπημα και πρόκληση προς όλους του γειτονικούς λαούς της περιοχής. Άλλωστε, η προσπάθεια ανασκευής των αρχικών δηλώσεων του, με παραπομπή στο προ 100 ετών ιστορικό πλαίσιο, αποτελεί μεγαλύτερο ατόπημα, καθώς δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής.
Η περιοχή των Βαλκανίων έχει υποφέρει, πάρα πολύ από τους μεγαλοϊδεατισμούς και την μισαλλοδοξία. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και έχει συμβάλει έμπρακτα στην ανάπτυξη της. Είναι βέβαιο, ότι ανάλογες δηλώσεις θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας στη περιοχή».


Μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υλοποιηθεί η ενοποίηση των Αλβανών δήλωσε 
αρχικά ο Μπερίσα...

Υπάρχει μία γαλλική έκφραση που λέει: οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, απαντώντας σε ερώτηση για τη ματαίωση της χθεσινής επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Τίρανα, 
στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών του με τον Σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα.


Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας», ο κ. Μπερίσα επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ενοποίηση των Αλβανών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
«Νομίζω ότι αυτός ο σκοπός είναι δίκαιος και γι' αυτόν θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι Αλβανοί. 
Πρέπει να εργαστούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον... 
Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.


Αλλά επανήλθε με τα περί "ιστορικής αδικίας του διαμελισμού των αλβανικών εδαφών"...


Ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, δεν έκανε πίσω στην εθνικιστική προσέγγιση για την ενοποίηση των Αλβανικών εδαφών. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός δρόμου στα Τίρανα που πήρε το όνομά του  πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας, Leopold Bertold, ο Μπερίσα μίλησε για τη διχοτόμηση του εδάφους της Αλβανίας.

"Ο Κόντης Bertold, η κυβέρνηση και η χώρα του, η Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία για πολλά χρόνια ήταν προσδιορισμένοι  για την εθνοτική Αλβανία, την Αλβανία των αλβανικών εδαφών όπου  κατοικούσαν Αλβανοί,  την Αλβανία των 67 000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κύριο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου, στην νοτιο-δυτική πλευρά της.  
Όμως, η στιγμή,  η συμμαχία των Βαλκανίων και άλλοι παράγοντες καθιστούσαν αδύνατη τότε την υλοποίηση αυτού του ανεξάρτητου κράτους. Ως εκ τούτου, κι αυτός υποστήριξε σθεναρά  τον Ismail Qemali να διακηρύξει την ανεξαρτησία της Αλβανίας, για να ιδρύσει  το αλβανικό κράτος ως μια ζωτική ανάγκη για να σώσει τους Αλβανούς, το έθνος που αυτός αγαπούσε και σεβόταν,  από την εξαφάνισή τους από τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης ", δήλωσε ο πρωθυπουργός .

Ωστόσο, ο Μπερίσα τόνισε ότι κάποιες από τις δυνάμεις της Διάσκεψης του Λονδίνου, ευχαρίστησαν τους συμμάχους τους " δωρίζοντάς τους" τμήματα του εδάφους της Αλβανίας μέσα από μυστικές αποφάσεις.
"Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας οι εκπρόσωποι της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας  επέμεναν και κατάφεραν ώστε η Διάσκεψη του Λονδίνου, η οποία θα ασχολούταν με τον καθορισμό των συνόρων,  να προσδιορίσει εύλογες αρχές για το έργο της. Έτσι, τα σύνορα, σύμφωνα με τις αρχές αυτές, θα πρέπει να προσδιορίζονταν σύμφωνα με την εθνική πλειοψηφία και τη γεωγραφική συνέχειά της. Αλλά οι άλλες δυνάμεις που ήταν παρούσες στη διάσκεψη, μετέτρεψαν τα αλβανικά εδάφη  σε πλιάτσικο αγοράς για τους Βαλκάνιους συμμάχους τους. Άλλα δήλωναν την ημέρα και άλλα πράγματα άθλια στους Αλβανούς έβαζαν τη νύχτα ", δήλωσε ο Μπερίσα.


Με πληροφορίες από: Τα Νέα της Βορείου Ηπείρου


Το σχόλιο μας: Πάντως ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία ήταν ουσιαστικά αυτή που είχε τη φαεινή ιδέα για την ίδρυση του αλβανικού κράτους και ο υψηλός προστάτης του. 
"Ξέχασε" όμως να ευχαριστήσει και να τιμήσει και την άλλη "εφευρέτρια" του, την Ιταλία... 
Ίσως σε κάποια άλλη εκδήλωση να μην το παραλείψει δίνοντας σε κάποιο δρόμο ή πλατεία το όνομα ενός Ιταλού αξιωματούχου της εποχής εκείνης... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου