Συναντήθηκαν ξανά οι Αστυνομικές Αρχές Ηπείρου και Αργυροκάστρου
Οι Αλβανοί άλλα λένε και άλλα πράττουν για την εγκληματικότητα
Νέες διακηρύξεις για διεύρυνση συνεργασίας, την ώρα που αφήνουν ανενόχλητους ακόμη και τους καλλιεργητές και εμπόρους χασίς
• Το ίδιο έργο σε επανάληψη παίχτηκε για μια ακόμη φορά μεταξύ των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και των εκπροσώπων της Αλβανικής Αστυνομίας, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Τεριαχάτι Αργυροκάστρου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η παράνομη μετανάστευση, η διακίνηση ναρκωτικών και η επίλυση άλλων διασυνοριακών θεμάτων. Συμπέρασμα: Τα πρόσωπα αλλάζουν, οι διακηρύξεις περί φιλίας και συνεργασίας επαναλαμβάνονται, οι υποσχέσεις από Αλβανικής πλευράς παραμένουν ίδιες. Ακόμη και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου για τη συνάντηση, είναι σχεδόν πανομοιότυπη – ως προς τα θέματα και τα αιτήματα των Αλβανικών Αρχών – με εκείνες που έχουν εκδοθεί τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία.
Και αν τις προηγούμενες φορές, υπήρχε η αμυδρή ελπίδα ότι οι Αλβανικές αρχές θα υλοποιήσουν έστω και σε μικρό βαθμό τις υποχρεώσεις που αναλάμβαναν, σήμερα με την προϊστορία που υπάρχει, με την αθέτηση στην πράξη κάθε συμφωνίας που γινόταν, όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις μοιάζουν σαν κοροϊδία προς τις Ελληνικές Αρχές και κατ’ επέκταση προς τους Έλληνες πολίτες, που ταλανίζονται από την δράση παρανόμων από την Αλβανία.
Η νέα «συμφωνία»
Στην προχθεσινή συνάντηση, οι Αλβανοί συμφώνησαν με τις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές, για ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς του διασυνοριακού εγκλήματος και εξετάστηκε η προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες συμφωνίες. Και δεν είναι μόνο η Αλβανική Αστυνομία που τηρεί αυτή τη στάση, που φαινομενικά δείχνει πρόθυμη σε συνεργασία, στην πράξη όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Ζητούν ανταλλάγματα
Στο παρελθόν την ίδια τακτική έχουν ακολουθήσει και οι πυροσβεστικές της υπηρεσίες στο ζήτημα των εισαγόμενων πυρκαγιών. Είχαν ζητήσει και τους είχε διατεθεί μάλιστα και εξοπλισμός από την Ελλάδα για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Παρά ταύτα, καμία ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας τους δεν υπήρξε και καμία αποτρεπτική δράση δεν αναλήφθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές στις παραμεθόριες περιοχές που απείλησαν και κατοικημένα χωριά τα προηγούμενα χρόνια.
Η κατάσταση ασφαλώς είναι πολύ χειρότερη στον τομέα της Αστυνόμευσης. Οι Αλβανικές αρχές, οποτεδήποτε προέκυπτε θέμα συνεργασίας με τις Ελληνικές Αρχές, πάντα φρόντιζαν να εξασφαλίσουν «αντισταθμιστικά» ανταλλάγματα (αυτοκίνητα, εξοπλισμό κ.α), προκειμένου να αντιμετωπίσουν παράνομες δραστηριότητες. Συνήθως η Ελληνική Πολιτεία, παρασυρμένη από τις απλόχερες υποσχέσεις των γειτόνων μας, τους ενίσχυε γενναιόδωρα, για να διαπιστώσει λίγο καιρό αργότερα ότι τίποτε από όσα υπόσχονταν δεν τηρούνταν.
Απέραντες χασισοφυτείες
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο σήμερα η Ελλάδα και πρώτη η Ήπειρος να κατακλύζεται από τόνους χασίς από την Αλβανία. Η παραγωγή του, γίνεται κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» της Αστυνομίας, καθώς οι καλλιέργειες χρειάζονται πολύ μεγάλες εκτάσεις, και όπως είναι διαδεδομένο στην Αλβανία, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, είτε στην Κεντρική Αλβανία, είτε στο Νότο και ιδίως στο Λαζαράτι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Αργυρόκαστρο.
Το τελευταίο διάστημα, είναι αλήθεια, ότι σποραδικά η Αλβανική Αστυνομία έχει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών. Αυτές όμως είναι η εξαίρεση του κανόνα και κυρίως δεν απαντούν στο ερώτημα για το πώς φθάνουν ανενόχλητοι μέχρι τα σύνορα μεταφορείς τόνων ναρκωτικών.
Το τελευταίο διάστημα, είναι αλήθεια, ότι σποραδικά η Αλβανική Αστυνομία έχει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών. Αυτές όμως είναι η εξαίρεση του κανόνα και κυρίως δεν απαντούν στο ερώτημα για το πώς φθάνουν ανενόχλητοι μέχρι τα σύνορα μεταφορείς τόνων ναρκωτικών.
Οργιάζει η εγκληματικότητα
Δεν είναι όμως μόνο οι έμποροι ναρκωτικών που συνεχίζουν ανενόχλητοι και συχνά – όπως λένε ομοεθνείς τους- με την ανοχή των διωκτικών αρχών την καλλιέργεια ναρκωτικών. Υπάρχουν οι διακινητές όπλων, οι διακινητές λαθρομεταναστών, ακόμη και οι εκμεταλλευτές παιδιών και γυναικών που τους σπρώχνουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση όλων αυτών των πράξεων, προϋποθέτει πάνω από όλα διάθεση, την οποία δεν δείχνουν οι Αλβανικές Αρχές. Άρα λοιπόν το ζητούμενο για την Ελλάδα, είναι να θέσει την Αλβανία προ των ευθυνών της και να πάψει να εφησυχάζει από τις υποσχέσεις των αρχών της. Διαφορετικά κάθε χρόνο θα έχουμε επανάληψη και επικαιροποίηση των «καλών προθέσεων», την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα θα θεριεύει και θα προξενεί τεράστια προβλήματα στην Ήπειρο και γενικότερα στην Ελλάδα.
Ποιοι μετείχαν στη συνάντηση
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, συμμετείχαν από Αλβανικής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής Συνοριακής Αστυνομίας κ. Muco Krenar, ενώ επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου κ. Τρομπούκης Κωνσταντίνος. Συμμετείχαν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας κ. Γ. Λελοβίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Αν. Παπιγκιώτης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς κ. Γ. Γιώτης.
Τον Γενικό Διευθυντή Συνοριακής Αστυνομίας συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Αργυροκάστρου για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Ibro Ajet, o Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Αργυροκάστρου για θέματα Συνόρων και Αλλοδαπών κ. Abrija Admir, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ναρκωτικών του Αρχηγείου της Αλβανικής Αστυνομίας κ. Selfollari Sokol, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Συνοριακών Αργυροκάστρου κ. Spaho Dashamir, ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Αλβανικής Πρεσβείας στη Θεσσαλονίκη κ. Valera Vasil και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς κ. Lena Klement.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου