Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πύρρος Δήμας στο ΑΡΤ FM: Το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας λειτουργεί σαν καφενείο!


Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, η εκπομπή "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR" με την Αθηνά Κρεμμύδα και τον Αλέξανδρο Κορακίδη, μέσα από τη συχνότητα του ΑΡΤ FM 90,6 φιλοξένησε τηλεφωνικά τον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα, με θέμα το ιδιωτικό Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας. 
Αφορμή για την συνέντευξη αποτέλεσε η σχετική παρέμβαση που έκανε προ ημερών ο Χιμαριώτης Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών προς τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κατ’ αρχήν πείτε μας δύο λόγια τι γίνεται με το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας. Γιατί είναι ένα θέμα που το είχαμε στην προηγούμενη εκπομπή και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Π. Δήμας: Έχω επικοινωνία με τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου και με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης τον κ. Χρονόπουλο που έχει τοποθετηθεί φέτος στην Πρεσβεία στα Τίρανα και είναι υπεύθυνος για τα σχολεία της Χιμάρας και της Κορυτσάς. Υπήρχαν προβλήματα και άργησε να πάρει πρωτοβουλίες ο κ. Χρονόπουλος για να λειτουργήσει το σχολείο, γιατί παράλληλα είχε τοποθετηθεί ο κ. Γερασιμίδης στο Προξενείο Αργυροκάστρου και υπήρξε μία κόντρα. 
Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει πρόβλημα από δασκάλους. Δεν έχει τους δασκάλους με τις ειδικότητες που πρέπει. Έχει γίνει μία προκήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας, από τους 18 δασκάλους με ειδικότητες που θέλανε για τα σχολεία της Κορυτσάς και της Χιμάρας, έχουν κάνει αιτήσεις οι έξι και αυτοί δεν είναι με τις ειδικότητες που θέλουμε. 
Υπάρχει πρόβλημα, αυτό του το επισήμανα και του Υπουργού Παιδείας προχθές στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, στην ενημέρωση που μας έκανε για το θέμα των σχολείων και αναφερθήκαμε και στο θέμα της Χιμάρας, για το οποίο ενδιαφέρομαι, γιατί όπως και να το κάνουμε, κοιτάμε τον τόπο μας πάνω απ’όλα, το χωριό μας και τους δικούς μας ανθρώπους, εκεί που μεγαλώσαμε δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Και είμαι άνθρωπος που δέχομαι και τα παράπονα για τα προβλήματα του τόπου...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία δηλαδή από την πλευρά σας γιατί κατάγεστε από τη Χιμάρα...

Π. Δήμας: Όχι μόνο εγώ. Όλοι οι Χιμαριώτες και όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ευαισθησίες του για τον τόπο που κατάγονται. Είπα στον Υπουργό ότι χρειάζεται να τοποθετηθεί άμεσα και ένας δεύτερος διευθυντής στο σχολείο που να έχει την εμπειρία στα εκπαιδευτικά θέματα...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και μάλιστα τονίζετε «ένας δεύτερος διευθυντής από την Ελλάδα», όπου το καταστατικό προβλέπει να υπάρχει Ελλαδίτης διευθυντής. Απλά ο διαχειριστής είναι αυτός που πρέπει να έχει την αλβανική υπηκοότητα απ’ ότι έχουμε καταλάβει.

Π. Δήμας: Ακριβώς! Από κει και πέρα ζήτησα να υπάρχουν άλλοι τέσσερις τουλάχιστον δάσκαλοι με ειδικότητες και προσόντα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι επτά τάξεις που υπάρχουν σήμερα. Ζήτησα μία νηπιαγωγό οπωσδήποτε να μας στείλουν και αυτή από την Ελλάδα. Έχουμε πρόβλημα με το χώρο του σχολείου. Όλοι ξέρουμε ότι οι τάξεις είναι με 33 και 35 παιδιά και ζήτησα να υπάρχουν τουλάχιστον δύο αίθουσες ακόμα έστω προκάτ, αν δεν γίνεται αλλιώς, γιατί υπάρχει και η οικονομική κρίση ώστε να δοθούν λεφτά για να χτιστούν οι άλλες δύο αίθουσες. Άλλωστε εκεί που είναι το παλιό σχολείο που υπήρχε και πριν τον Χότζα, δεν μπορούμε να χτίσουμε άλλες αίθουσες, αλλά μπορούν να μπουν δύο αίθουσες προκάτ μέχρι να δούμε μελλοντικά που μπορούμε να χτίσουμε ένα καινούριο σχολείο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ωστόσο για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή...

Π. Δήμας: Δεν νομίζω ότι χρειάζονται μόνο τα χρήματα. Χρειάζεται και η αγάπη. Υπάρχει η δυνατότητα. Έχουν γίνει οι ενέργειες και από μένα προσωπικά και από πολλούς φίλους και γνωστούς, ώστε αυτές οι δύο αίθουσες προκάτ έχουν δοθεί. Απλώς χρειάζεται η μεταφορά για να πάνε οι αίθουσες εκεί. Δεν νομίζω ότι λείπουν τα χρήματα, θέλει και προσπάθεια και αγάπη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πριν από λίγους μήνες είχατε κάνει ένα ταξίδι στην Αμερική και απ’ ότι έχουμε ενημερωθεί φροντίσατε ώστε να συγκεντρωθεί και κάποιο ποσό για το σχολείο της Χιμάρας. Τι γίνεται με αυτό το ποσό;

Π. Δήμας: Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν είμαι ευχαριστημένος, περιμένω να λειτουργήσει το σχολείο. Αυτό που ξέρουμε όλοι είναι ότι το σχολείο της Χιμάρας δεν λειτουργεί ως σχολείο, εγώ θα το έλεγα νηπιαγωγείο. Σίγουρα δεν ξέρουμε τι πτυχία έχουν οι δάσκαλοι που διδάσκουν εκεί μέσα, εκτός από τους δύο που είναι από την Ελλάδα και ξέρουμε τι πτυχία έχουν. Για τους άλλους όμως δεν ξέρουμε.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν υπάρχει επιστημονική κατάρτιση των εκπαιδευτικών;

Π. Δήμας: Καμία επιστημονική κατάρτιση και εκτός από αυτό μέχρι τώρα δεν είχαν δοθεί ούτε αριθμός παιδιών στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ στον έλεγχο που έπρεπε να γίνει για κάτι λεφτά που είχαν πάρει για το πετρέλαιο δεν είχαν δοθεί ούτε αποδείξεις ούτε τίποτα. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι το σχολείο λειτουργεί σαν ένα καφενείο και όχι σαν σχολείο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;


Π. Δήμας: Δεν θα ρίξω ευθύνες ούτε στο Υπουργείο Παιδείας ούτε στην Ομόνοια που ασχολήθηκε και έκανε την προσπάθεια να ανοίξει το σχολείο. Δεν θα ρίξω ευθύνες πουθενά. Απλά θέλω αυτή τη στιγμή, εφόσον λειτουργήσει το σχολείο με τα απαιτούμενα, όπως είπα ο δεύτερος διευθυντής από την Ελλάδα και με τους χώρους όπως πρέπει να είναι, εφόσον υπάρχει αυτή η αλλαγή και ο κ. Χρονόπουλος λειτουργήσει το σχολείο όπως πρέπει να λειτουργήσει, πιστεύω και τα χρήματα από την Αμερική θα έρθουν άμεσα. Αλλά δεν γίνεται να πληρώνεις ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ούτε διπλώματα, που κάνουν μόνο γυμναστική και να διδάσκουν σε αυτό το σχολείο και δεν έχουν καμία σχέση με παιδαγωγική.  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το ζήτημα της Ελληνικής Παιδείας και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει γύρω από το θέμα αυτό το εντοπίζετε μόνο στη Χιμάρα ή και γενικότερα στη Βόρειο Ήπειρο;

Π. Δήμας: Όχι το πρόβλημα είναι ειδικά στη Χιμάρα, όπως πιστεύω.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχετε υπόψιν σας κάποιες κινήσεις μέσω της βουλευτικής σας ιδιότητας, που θα ενδυναμώσουν γενικότερα την Ελληνική Παιδεία στη Βόρειο Ήπειρο;

Π. Δήμας: Σίγουρα θα γίνουν ενέργειες. Σύντομα θα πάμε και με ένα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ να δούμε και τα χωριά μας, να δούμε και τα σχολεία πως λειτουργούν και θα κάνω τις ενέργειες που πρέπει ώστε να λειτουργήσει σωστά και το σχολείο της Χιμάρας αλλά και όλα τα άλλα σχολεία όπου υπάρχουν προβλήματα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Οπότε θα έχετε εικόνα και από κοντά...

Π. Δήμας: Ε ναι! Άλλο να σου τα λένε και άλλο να τα διαπιστώνεις ο ίδιος.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ελπίζουμε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, αφού οι μαθητές εκεί αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται... και να γίνει ότι καλύτερο.

Π. Δήμας: Άρα δεν είναι μόνο διαπίστωση δικιά μου είναι και δικιά σας!

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Χαιρόμαστε που το διαπιστώσατε και εσείς και μπορείτε να παρέμβετε μέσα από την βουλευτική σας ιδιότητα, γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως μας τα είπατε. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου και από την άποψη ότι δεν υπάρχει καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και από την άποψη ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση. Θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο;

Π. Δήμας: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Χαίρομαι που ασχολείστε με τα προβλήματα της Βορείου Ηπείρου. Έχουμε πολλά προβλήματα να λύσουμε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαι καινούριος βουλευτής, προσπαθώ και εγώ να ενημερωθώ και να οργανωθώ, ώστε να είμαι στη Βουλή φωνή των συμπατριωτών μου.Τα σχόλια μας: Κατ' αρχάς ήταν η πρώτη παρουσία του Πύρρου Δήμα σε ΜΜΕ που αφορούσε αποκλειστικά ένα θέμα σχετικό με τη Βόρειο Ήπειρο. Η συνολική παρουσία του βέβαια γύρω από το Βορειοηπειρωτικό δεν είναι ικανοποιητική και το θέμα για το οποίο μίλησε είχε να κάνει αποκλειστικά με την πόλη καταγωγής του, αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι είναι κι αυτό μία αρχή.
Αυτό όμως που μας εξέπληξε ευχάριστα είναι ότι εμφανίστηκε απολύτως ενημερωμένος για το τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνο-αλβανικό εκπαιδευτήριο "ΟΜΗΡΟΣ" της Χιμάρας, ενώ έχει πάρει τα μέτρα του ώστε να βάλει δικλείδες ασφαλείας για να μην κάνουν πάλι φτερά οι βοήθειες που δόθηκαν, όπως έχει γίνει κατ' επανάληψιν στο παρελθόν για τον βορειοηπειρωτικό χώρο.
Είχαμε κρίνει και θα συνεχίσουμε να κρίνουμε πολύ αυστηρά τον Πύρρο Δήμα τόσο για τις πολιτικές επιλογές του όσο και για την αδράνεια, αν συνεχίσει να δείχνει, ως προς την ιδιαίτερη του πατρίδα. Από κει και πέρα όμως θα συγχαίρουμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια που κάνει για την Βόρειο Ήπειρο.
Όσο για το θέμα του ιδιωτικού ελληνο-αλβανικού σχολείου με όσα πολύ προσεκτικά είπε, εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κλίκα που το διαχειρίζεται, που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα, λέτε και το εκπαιδευτήριο έγινε με δικά τους λεφτά, λέτε και πληρώνουν από την τσέπη τους τους δασκάλους και τα λειτουργικά έξοδα. Το χειρότερο όμως είναι με την ελλειπή κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπου φαίνεται ότι παίζουν με την μόρφωση των παιδιών. 
Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Δήμας είπε ότι τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν από την Αμερική θα δοθούν στο σχολείο όταν αλλάξει η διεύθυνση που το διοικεί...
Ας περιμένουμε ύστερα απ΄ όλα αυτά να βγει κάτι θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου