Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Αλβανικές «κορώνες» με αφορμή τις έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο!


Αν και η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα ισχύει…

«Εχθρική η ενέργεια της Ελλάδας…» λένε τα ΜΜΕ τους


• Προκλητικές «κορώνες» με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων, που γίνονται στο Ιόνιο, πάνω από την Ήπειρο, εκτοξεύουν πλέον οι Αλβανοί! 
Μέσω του Τύπου, οι γείτονες επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, σε μια περίοδο που η Ελλάδα στηρίζει πολλά στις έρευνες για πετρέλαιο, κυρίως στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Τα αλβανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να περάσουν την έναρξη ερευνών στην περιοχή, ως εχθρική ενέργεια της Ελλάδας κατά της χώρας τους! Υπενθυμίζεται, ότι η περιοχή ανήκει στην Ελλάδα, όπως ορίζεται από τη συμφωνία θαλασσίων συνόρων που οι δυο χώρες έχουν υπογράψει, την οποία όμως εντελώς αυθαίρετα, λίγο μετά την υπογραφή της, μονομερώς οι Αλβανοί είχαν ακυρώσει! 

Επιμένουν… 
Μάλιστα, οι Αλβανοί επιμένουν λέγοντας, ότι οι έρευνες γίνονται σε δικό τους έδαφος, επικαλούμενοι την μονομερώς από αυτούς ακυρωμένη συμφωνία των θαλασσίων συνόρων! 
«Η συμφωνία αυτή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από την Ελλάδα, η οποία λέει ότι θα την εφαρμόσει μέχρι να αντικατασταθεί από μια νέα συμφωνία που θα συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου. 
Να σημειωθεί, ότι τα Μέσα της γείτονος, προφανώς υπό την ανοχή της Κυβέρνησης Μπερίσα (ο οποίος δέχθηκε δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση όταν υπεγράφη η συμφωνία), είχαν προβάλλει ως έτοιμη μια νέα συμφωνία, «η οποία δεν επηρεάζει την πρώτη, αφήνοντας στην Ελλάδα 200-250 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια θάλασσας και συγκεκριμένα την περιοχή που η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για εξερεύνηση υδρογονανθράκων». Κάτι τέτοιο βέβαια, παραμένει αποκύημα της φαντασίας των Αλβανών… 

Οι εθνικιστές…
Πάντως, οι εθνικιστές της Αλβανίας βρήκαν «πεδίον δόξης λαμπρό» και ξεκίνησαν τον συνηθισμένο τους «πόλεμο» ενάντια στην χώρα μας «διακηρύσσοντας», ότι «θα σταματήσουμε τις έρευνες της Ελλάδας στην αλβανική θάλασσα»! Μάλιστα, προχωρούν στην σύσταση μιας παρακρατικής ομάδας που θα έχει ως στόχο την προστασία των αλβανικών συνόρων! 
Όπως έγινε γνωστό, λίγα μέλη της εθνικιστικής αυτής οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί στους Αγίους Σαράντα για να επιβλέπουν τις κινήσεις του πλοίου, που διεξάγει έρευνες στο Ιόνιο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και βέβαια, κατά τη συνηθισμένη τους τακτική, δηλώνουν έτοιμοι να… επέμβουν αν χρειαστεί!
Εννοείται βεβαίως, ότι όλα αυτά γίνονται υπό την ανοχή της Κυβέρνησης Μπερίσα, που καιρό τώρα «κλείνει τα μάτια» στις συνεχιζόμενες απειλές και προκλήσεις των εθνικιστών, αλλά και των «Τσάμηδων» προς την Ελλάδα και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. 

Στενή παρακολούθηση… 
Η χώρα μας δεν έχει πάρει θέση για το θέμα, όμως είναι βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το παρακολουθεί στενά. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις με την Αλβανία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα ανεχτεί τυχόν παρεμβάσεις από εθνικιστικές και μάλιστα σε περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα. 
Άλλωστε, η χώρα μας έχει βαρύνουσα γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ενταξιακές σε αυτή διαπραγματεύσεις της Αλβανίας (κάτι που γνωρίζουν καλά οι γείτονες) και είναι βέβαιο, ότι θα προασπίσει μέχρι κεραίας τα συμφέροντά της, όπως ορίζει βέβαια η Συμφωνία οριοθέτησης των θαλασ­σίων συνόρων, που είχε υπογραφεί επί Κώστα Καραμανλή…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου